вівторок, 20 березня 2007 15:43

Гіоане повернувся у футбол

Автор: фото: Володимир РАСНЕР
  Тіберіу Гіоане не грав з 30 липня 2005 року
Тіберіу Гіоане не грав з 30 липня 2005 року

Матч "Динамо" — "Зоря" прогнозовано закінчився розгромом луганської команди. Тож головною подією поєдинку стала поява на полі румунського півзахисника динамівців Тіберіу Гіоане, 25 років. Через проблеми з психікою він не грав за першу динамівську команду з 30 липня 2005 року — того дня "Динамо" протистояло в Ужгороді "Закарпаттю".

Гіоане запросив до клубу Валерій Лобановський. Румун з"явився в Києві у серпні 2001-го й одразу пробився до основного складу клубу. Зарекомендував себе універсалом — міг зіграти і в центрі півзахисту і на правому фланзі оборони.

Проблеми з психікою у футболіста почалися ще в дитинстві, коли раптово зник його батько. Гіоане завжди був замкненим, із пресою спілкувався неохоче. 3 лютого 2005 року півзахисника госпіталізували до однієї з португальських клінік. Діагноз — мікроінсульт.

У дитинстві в Гіоане раптово зник батько

Останні півтора року Гіоане провів у Румунії. Тренувався з "Ружовом" — командою третього любительського дивізіону чемпіонату Румунії, зберігши свою річну зарплату в "Динамо" — $500 тис. Лікарі виявили у футболіста запалення судин головного мозку і попереджували, що його вихід на поле в офіційному матчі може призвести до смерті. Президент "Динамо" Ігор Суркіс публічно сумнівався в можливості повернення румунського півзахисника.

Узимку під час медичного тестування Гіоане в Німеччині лікарі несподівано виявили значне покращення його стану. Керівництво "Динамо" хотіло орендувати його друголіговому румунському "Брашову". Півзахиник відмовився.

У матчі із "Зорею" Гіоане вийшов на 78-й хвилині й через 10 хв. забив гол.

— Це найважливіший момент у моїй кар"єрі, — сказав Гіоане після поєдинку. — У житті всяке трапляється. Уболівальники зустріли тепло, президент клубу Ігор Суркіс привітав після матчу. Ще потребую часу, щоб вийти на нормальний рівень, бо зимові тренувальні збори я пропустив.

На початку цього року з футболом "зав"язав" півзахисник "Баварії" та збірної Німеччини Себастьян Дайслер, 27 років. Численні травми коліна не дали йому змоги зіграти на двох останніх Мундіалях. Вони викликали депресію. Дайслер був змушений лікуватися в клініці, через що пропустив чемпіонат Європи-2004.

Нинішній форвард "Мілана" та збірної Бразилії Рональдо, 30 років, у грі залишився. Хоча ще 12 липня 1998-го, за кілька годин до початку фіналу Мундіалю, в нього стався епілептичний напад.




Футбол. Чемпіонат України. Вища ліга. Результати матчів 19-го туру


"Дніпро" (Дніпропетровськ) — "Таврія" (Сімферополь) — 2:0

"Динамо" (Київ) — "Зоря" (Луганськ) — 4:0

"Чорноморець" (Одеса) — "Кривбас" (Кривий Ріг) — 2:3

"Сталь" (Алчевськ) — "Ворскла" (Полтава) — 0:1

"Металург" (Запоріжжя) —"Арсенал" (Київ) — 2:1

ФК "Харків" (Харків) — "Іллічівець" (Маріуполь) — 2:0

"Шахтар" (Донецьк) —"Металург" (Донецьк) — 2:1

Зараз ви читаєте новину «Гіоане повернувся у футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі