вівторок, 15 травня 2007 17:49

Футбол на папері

Останнім часом у світі популяризуються різні види футболу. Окрім традиційного футболу на траві, вже проходять офіційні змагання з футболу на паркеті (футзал) та на піску (пляжний футбол). Свій внесок в урізноманітнення футболу може внести й наша країна. Наше ноу-хау — футбол на папері. Практично щороку наші футбольні начальники втручаються у результати змагань, які встановлюються не тільки на полях, а й у їхніх кабінетах.

Загальносвітовий принцип, за яким регламент змагань змінюється виключно перед їхнім початком, ігнорувався нашим футболом від самого початку, тобто з 1936 року. Постійні реформи та "вольові рішення", згідно з якими переглядалися результати змагань, розширювалися та зменшувалися ліги, зникали і знову виникали команди, були характерною ознакою радянського футболу, яка успішно перейшла до футболу українського.

Практично щороку, ближче до червня, наш футбол починає трусити організаційна лихоманка. Відносно спокійно було хіба що торік. Але й минулого літа до самого початку чемпіонату не було відомо, чи гратиме в ньому "Кривбас", чи, може, до вищої ліги повернуть "Волинь". Цієї весни сталося вже два прецеденти. Спочатку львівські "Карпати" оскаржили у Міжнародному спортивному суді присуджену їм поразку за неявку на гру проти "Металіста", й чекають рішення в надії на проведення незіграного матчу. Потім комітет Федерації футболу України зняв три очки з київського "Арсеналу" за недоплачену зарплату одному із футболістів. Тепер ці три очки ніби повертають назад. Повна плутанина також і з тим, скільки команд залишить вищу лігу в тому разі, коли "Арсенал" самоліквідується. А може й не ліквідується...

Ближче до червня наш футбол починає трусити організаційно

Унаслідок цього турнірну таблицю чемпіонату України у вищій лізі можна розглядати лише як умовну. І ніхто не знає, коли і яким чином вона набуде остаточного вигляду. Все залежить не тільки від футболістів, а й від тих, хто уповноважений присуджувати та знімати очки, дискваліфікувати, знімати зі змагань і таке інше. Все це робити треба, бо у футболі буває по-всякому. Рішення про зняття з команд очок та зняття команд зі змагань ухвалюються не тільки у нас. Але тільки в Україні вони приймаються таким чином, що невідомо, чим усе закінчиться. Просто не знаєш, за чим слідкувати: за справжнім футболом на стадіонах чи за паперовим — на засіданнях комісій та комітетів.

На щастя, це все не стосується визначення чемпіона України, яке у нас відбувається поки що не в кабінетах, а на футбольному полі.

Зараз ви читаєте новину «Футбол на папері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі