середа, 30 березня 2011 03:30

Феттель виграв перший етап "Формули-1"

Автор: фото: REUTERS
  Себастьян Феттель виграв кваліфікацію і захопив лідерство у гонці з першого кола
Себастьян Феттель виграв кваліфікацію і захопив лідерство у гонці з першого кола

У минулі вихідні в Австралії стартував чемпіонат світу з автоперегонів у класі "Формула-1". Перший етап виграв чинний чемпіон світу німець 23-річний Себастьян Феттель із "Ред Булл". Другим фінішував на "Макларені" британець Льюїс Гемілтон, третім — гонщик "Лотус Рено" росіянин Віталій Петров.

У міжсезоння у "Формулі-1" сталося чимало змін. Повернулася система рекуперації кінетичної енергії (СРКЕ), було дозволено рухомий елемент заднього антикрила. Найважливіше — змінився постачальник гуми — компанія "Піреллі" тепер замість "Бриджстоун". Експерти наголошували, що гумове питання стане визначальним цього сезону. Кількість заїздів у бокси зросте втричі, а непередбачуваність гуми зробить перегони надзвичайно видовищними. Водночас через добру тестову форму "Ред Булл", "Феррарі", "Мерседес" та "Лотус" поставало питання щодо фаворита сезону.

Кваліфікацію виграв Феттель. Чинний чемпіон світу випередив свого найближчого суперника майже на 1 с і виграв поул-позишн. Дива не сталося — за міжсезоння чемпіонська стайня "Ред Булл" зміцніла. Проте і в неї був привід похвилюватися. Найближчим суперником Себа виявився не напарник по команді, австралієць Марк Веббер, а чемпіон 2008 року Льюїс Гемілтон.

Це була несподіванка. Британській команді "Макларен" за два тижні до старту сезону, без тестів, удалося добряче модернізувати болід і зробити його на секунду швидшим, ніж на останній тестовій сесії. І що дивує ще більше — автомобіль виявився надійним.

Тож "Феррарі" та "Мерседес" шукали причину несподіваної втрати швидкості. А Гемілтон та Баттон із "Макларена" зуміли нав'язати боротьбу "Ред Булл" і показали, що конкуруватимуть із фаворитом надалі.

Те, що "Ред Булл" можна перемагати, довели Алонсо з "Феррарі" та Петров. Вони у відкритій боротьбі здолали Марка Веббера. І російському гонщику вдалося зійти на п'єдестал — вперше в кар'єрі. Віталія слід вважати головним героєм другого плану гран-прі Австралії. Він випереджав напарника, Ніка Гайдфельда, в усіх сесіях, безпомилково та стабільно провів перегони і в найважливіший момент зміг залишити позаду Фернандо Алонсо — як і на останньому етапі минулого сезону.

Наступні перегони відбудуться 10 квітня у Малайзії.

Наші домовляються про трансляції

В Україні "Формулу-1" поки що не транслюють. Невідомо, чи будуть. Один із телеканалів веде перемовини щодо права на показ Королівських автоперегонів.
У кінці 90-х "Формулу-1" на Україну транслював телеканал ICTV. Останні чотири роки найпрестижніші автоперегони світу можна було побачити на "Мегаспорті" та К-1.

Зараз ви читаєте новину «Феттель виграв перший етап "Формули-1"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі