середа, 30 травня 2007 15:16

Ферґюсон виграв чемпіонат Англії через чотири роки

Автор: фото: REUTERS/Phil Noble
  Чемпіонський кубок тримають захистик Ріо Фердинанд (праворуч) та півзахисник Майкл Каррік
Чемпіонський кубок тримають захистик Ріо Фердинанд (праворуч) та півзахисник Майкл Каррік

Англійська футбольна прем"єр-ліга фінішувала першою з великих європейських чемпіонатів. Нині вона має найбільший рейтинг у світі. За продаж прав на телетрансляції матчів футбольна асоціація отримає $4,2 млрд, а найоплачуваніші гравці ліги — $12, 6 млн на рік. В Італії сума коливається від $7 до 8 млн.

Чемпіон визначився за два матчі до фінішу. Після чотирирічної перерви найкращою командою країни став "Манчестер Юнайтед" Алекса Ферґюсона.

— Успіх "Манчестер Юнайтед" пояснюється кількома факторами, — каже "ГПУ" колишній гравець "Манчестера" Андрій Канчельскіс, 38 років. — По-перше, тренерська кваліфікація Ферґюсона. Він довго не вигравав чемпіонат і починав поступово перебудовувати команду. По-друге, в цьому сезоні повністю розкрився талант португальця Криштіану Рональду. Його визнали найкращим гравцем ліги. По-третє, добре продумана селекція. Коли під час атаки виникли проблеми, наспів швед Ларссон, якого орендували на три місяці. Думаю, нині в "МЮ" таке поєднання досвідчених та молодих гравців, що дозволить їм наступного сезону бути одним із головних фаворитів Ліги чемпіонів.

Лондонський "Челсі" після двох поспіль переможних сезонів став другим. До команди влітку прийшли форвард Шевченко та півзахисник Баллак. Однак гру "аристократів" вони не посилили.

"Ліверпуль" прем"єр-лігу не вигравав ніколи

— Одразу до англійського чемпіонату адаптуватися непросто, — пояснює Канчельскіс. — Крім того, "аристократам" могло не вистачити мотивації після переможних сезонів. Тренери суперників знайшли протидію стилю Моурінью. Тим паче, цього сезону він шукав місце для Шевченка та Баллака і змінив схему гри з 1–4–5–1 на 1–4–4–2, майже відмовившись від флангової гри. Дивно, але в "Челсі" були проблеми зі складом. Особливо в обороні, де через травми центральних захисників мали грати номінальні півзахисники. Ще один штрих непродуманої селекції — влітку клуб змінив універсального захисника Галласа на вузькоспеціалізованого Коула. Запрошення нідерландця Буларуза — взагалі повний провал. Однак характер у команди є — тому вона виграла Кубок Англії та Кубок ліги. Наступного сезону "Челсі" буде важко. По-перше, посилення Абрамович не обіцяє. По-друге, останнім часом Моурінью не прогресує.

"Ліверпуль" — 18-разовий чемпіон Англії, але прем"єр-лігу, створену 1 й їхній успіх на внутрішній арені датується 1990 роком. Цього сезону підопічні Рафаеля Бенітеса невдало провели першу частину сезону. Це не дозволило їм боротися за чемпіонство.

У лондонського "Арсеналу" сезон невдалий. Торішній фіналіст Ліги чемпіонів не склав конкуренцію "Манчестерові" та "Челсі" з кількох причин. Через травму значну частину сезону пропустив лідер команди Тьєррі Анрі. Також багато часу не грав Робін ван Персі. Повністю "спаяти" команду тренеру Арсенові Венгеру поки що не вдалося. Молоді футболісти тільки на підході. Вплинув на виступ "канонірів" і демарш віце-президента Девіда Діна, який залишив клуб.

Здивував "Вест Хем". Він залучив до складу аргентинських "зірок" Маскерано й Тевеса, однак вів боротьбу за виживання. Зате "Редінґ", маючи скромний склад, тривалий час претендував на місце в Кубку УЄФА.

Гучна тренерська відставка — у "Болтоні". Сем Аллардайс, який не просто вивів клуб до прем"єр-ліги, а й грав із ним у єврокубках, залишив клуб.

Прем"єр-лігу залишають "Фулхем", "Віган" та "Шеффілд Юнайтед". На їхнє місце прийдуть "Сандерленд", "Бірмінгем" та "Дербі Каунті". Наступний чемпіонат розпочнеться 18 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Ферґюсон виграв чемпіонат Англії через чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі