четвер, 10 травня 2007 18:10

Ерікссон може замінити Дем"яненка

Автор: фото: REUTERS/Stephen Hird
  Свен-Горан Ерікссон (у центрі) зі своєю коханкою Ненсі Делл’Оліо у лондонському аеропорту після вильоту збірної Англії з Кубка світу-2006
Свен-Горан Ерікссон (у центрі) зі своєю коханкою Ненсі Делл’Оліо у лондонському аеропорту після вильоту збірної Англії з Кубка світу-2006

Київське "Динамо" нині лідирує в чемпіонаті України та вийшло у фінал національного Кубка, де гратиме з "Шахтарем". Проте керівництво столичного клубу шукає заміну головному тренеру команди Анатолієві Дем"яненку. Одним із його наступників може стати швед Свен-Горан Ерікссон, 59 років. Англійська преса повідомляє, що він уже провів переговори з президентом "Динамо" Ігорем Суркісом. 12 травня скандинав має бути представлений гравцям команди, а з 14-го — почати роботу в Києві. Його річна зарплатня становитиме $4 млн на рік.

Перші контакти "Динамо" та Ерікссона розпочалися торік у жовтні. Тренер інкогніто приїжджав до столиці України, зупинявся в готелі "Прем"єр Палас". Він уже тоді дав згоду очолити київський клуб, але зажадав $9 млн зарплатні на рік. Суркіс таку суму платити був неготовий (Мірча Луческу в "Шахтарі" отримує щороку трохи більше як $3 млн. — "ГПУ").

Фінансові апетити Ерікссона можна зрозуміти. П"ять років, із 2001-го по 2006-й, він очолював збірну Англії та мав $7 млн на рік. Але до Британії він переїхав у ранзі наставника діючого чемпіона Італії, який завоював з "Лаціо", володаря Кубка кубків та Суперкубка Європи-1999. Робота з англійською збірною частково зіпсувала репутацію Ерікссона: команда з Туманного Альбіона не змогла пройти далі чвертьфіналу двох останніх Кубків світу та чемпіонату Європи-2004, хоча за виконавським потенціалом поступалася хіба що Бразилії. Крім футбольних невдач, тренера супроводжували особисті: місцева преса дізналася про його інтимні стосунки з секретаркою Англійської футбольної асоціації. Згодом журнал "Ньюс оф зе Ворлд" узагалі виставив тренера на посміховисько: журналіст видання удавав із себе арабського шейха і "вів переговори" з тренером щодо його переходу до "Астон Вілли". Після цього доля фахівця у цій країні була вирішена.

Після Кубка світу Ерікссон міг опинитися у французькому "Марселі", але трансфер так і не відбувся. Через відсутність інших конкретних пропозицій він погодився працювати в київському "Динамо".

У жовтні Ерікссон погодився очолити "Динамо", але зажадав 9 мільйонів доларів на рік

— Ерікссон — мій улюблений тренер, — каже "ГПУ" колишній футболіст збірної Росії Сергій Юран, 37 років. — Я грав у нього в "Бенфіці". Це спокійний, поміркований тренер. Голосу ніколи не підвищить. Не ліз у душу гравцеві, а про проблеми дізнавався делікатно. Міг до себе додому на чашку чаю запросити. Якщо "Динамо" справді запросить шведа, виграє від цього. Тренерів такого калібру, за винятком Лобановського, у київському клубі не було. Але Ерікссон вигідно відрізняється тим, що вміє працювати з гравцями різних країн.

Швед любить грати за класичною схемою — 4–4–2. Він звик робити ставку на відомих футболістів і нечасто довіряє місце на полі молодим.

— Якщо Дем"яненка не звільнили після осінніх євроневдач, то чому це робити зараз? — зауважує колишній тренер збірної України Анатолій Коньков, 57 років. — Результат Дем"яненко дає, досвіду набирається.

Керівництво київського клубу інформацію про прихід скандинава спростувало. Представник шведського тренера Атолл Стілл натомість визнав наявність контактів динамівців із Ерікссоном.

— Поки що вони безрезультатні, — зізнається.

На посаду головного тренера "Динамо" також претендує румун Космін Оларою, 37 років. Півтора року тому він замінив українця Олега Протасова на посаді керманича бухарестського "Стяуа", довів команду до півфіналу торішнього Кубка УЄФА і групового турніру Ліги чемпіонів, де виграв у динамівців.

Власник клубу Джиджі Бекалі заявив, що готовий відпустити Оларою. Тим паче, команда не має шансів стати чемпіоном країни, програла очну зустріч найпринциповішому супернику — землякам із "Динамо" — 1:4. Сам тренер зізнався про факт переговорів з Ігорем Суркісом, але висловив бажання відпрацювати угоду зі "Стяуа", яка діятиме ще рік, до кінця.

За неофіційною інформацією, Суркіс може замінити Дем"яненка й українськими фахівцями. Або Павлом Яковенком, якого майже місяць тому звільнили з російської "Кубані", або Олегом Блохіним. Нинішній наставник збірної України може повернутися до рідного клубу після закінчення кампанії чемпіонату Європи-2008. Тренувати одночасно збірну України та київське "Динамо" Блохін відмовляється. Каже, що такі суміщення трапляються не від хорошого життя.

Зараз ви читаєте новину «Ерікссон може замінити Дем"яненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі