четвер, 26 листопада 2020 00:21

Джокович ушосте став найкращим тенісистом року

Автор: gettyimages.com
  Серб Новак Джокович отримує трофей найкращого тенісиста року. 2020-го він провів 46 матчів: 41 виграв, п’ять програв
Серб Новак Джокович отримує трофей найкращого тенісиста року. 2020-го він провів 46 матчів: 41 виграв, п’ять програв

Сербський тенісист Новак Джокович закінчив сезон у статусі першої ракетки світу. Зробив це вшосте. Наздогнав за цим показником американця Піта Сампраса, якому не було рівних із 1993-го по 1998 роки.

2020-го Джокович виграв відкритий чемпіонат Австралії — турнір із серії "Великий шолом". Дійшов до фіналу відкритого чемпіонату Франції — змагання такого ж масштабу. Переміг на двох "мастерсах" — турнірах нижчої категорії. На початку року у складі збірної Сербії тріумфував на командному чемпіонаті світу, обігравши у фінальному матчі найпринциповішого суперника — іспанця 34-річного Рафаеля Надаля.

Джоковичу — 33. Він став найбільш віковим тенісистом, який закінчив рік першим. Крім того, в цьому віці серб видав 29-матчеву безпрограшну серію. Вона перервалася тільки технічною поразкою у 1/8 фіналу відкритого чемпіонату США. Джоковича дискваліфікували з турніру за ненавмисне влучання в лінійну арбітриню в неігровому епізоді.

Нинішній тиждень — 296-й, який Новак зустрів у ранзі першої ракетки світу. Рекордсмен — швейцарець Роджер Федерер, 39 років. Він має 310 тижнів. Джокович повинен випередити опонента 8 березня. Перешкодити цьому може "замороження" рейтингу через пандемію.

Останній турнір 2020-го — підсумковий, де зібралися вісім найкращих у році — Джокович програв у півфіналі. Його зупинив австрієць Домінік Тім, 27 років. А головним героєм змагань став росіянин 24-річний Данило Медведєв. Він виграв усі п'ять матчів — зокрема у Джоковича, Надаля та Тіма. Показав чудову фізичну готовність, позбавився торішньої нервовості, що дозволило йому приймати на корті максимально правильні рішення. Імовірно, 2021-го Медведєв виграє свій перший турнір "Великого шолома".

Із 2004 року Федерер, Надаль і Джокович нікому не віддають титул першої ракетки світу. Виняток — 2016-й, коли найкращим став британець Енді Маррей. Зараз усі троє через вік уже не можуть витримувати конкуренцію з боку молодших тенісистів на тривалій дистанції. Тому концентруватимуться на турнірах "Великого шолома". Федерер і Надаль виграли їх по 20 разів, Джокович — 17.

У жінок рейтинг очолює 24-річна Ешлі Барті з Австралії. Українка Еліна Світоліна, 26 років, завершила сезон на п'ятому місці. Її найвище досягнення ­2020-го — чвертьфінал відкритого чемпіонату Франції.

Наступний сезон мав розпочатися у січні в Австралії. Але місцева влада через пандемію поки що забороняє в'їзд у країну іноземним спортсменам. Тому тенісний старт 2021-може відтермінуватися.

Зараз ви читаєте новину «Джокович ушосте став найкращим тенісистом року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі