четвер, 15 листопада 2012 07:30

Доля "Оболоні" може спіткати навіть "Шахтар"

Усе йде до того, що футбольна команда "Оболонь" невдовзі припинить своє існування. Як на мене, це виглядає більш ніж логічно — у власника команди зникло бажання витрачати гроші на утримання футболістів і тренерів. Це його право. Доля "Оболоні" — типова для команд, утворених через прагнення однієї людини побути президентом футбольного клубу.

Подібним чином у недалекому минулому завершилось існування команд "Харків" і "Львів". Вони грали у вищій лізі й виглядали не гірше за інших, доки власники витрачали гроші на їхнє утримання.

Навмисне не вживаю в цьому контексті словосполучення "футбольний клуб": жодного футбольного клубу в такому вигляді, в якому вони існують, наприклад, у Західній Європі, у нас не було і немає. Існування вітчизняних футбольних команд раніше залежало від державного фінансування, тепер — від власників. Іншого механізму немає.

Висновок простий: доля "Оболоні", так само як і десятків інших українських футбольних команд, що зникли раніше і продовжують зникати тепер, може спіткати кожну команду без винятку. Навіть успішний сьогодні донецький "Шахтар" залежить виключно від доброї волі свого власника. Щойно в нього виникнуть проблеми — команда зникне. І не врятує її ані професійна чи прем'єр-ліга, ані Федерація футболу.

Звісно, що найближчим часом подібного не станеться. Але все йде до того, що кількість охочих утримувати далеко не дешеві іграшки у вигляді професійних футбольних команд буде скорочуватися. Чи є цьому якась розумна альтернатива?

Зважаючи на практично порожні стадіони під час більшості ігор за участю вітчизняних "професіоналів" і майже нульовий рейтинг телевізійних трансляцій матчів, іншого шляху, аніж пошук багатих власників, для цих команд у нас не існує.

Міг би навести приклад цілої низки професійних команд, які не потрібні нікому, окрім їхніх власників, і можуть зникнути хоч завтра. Боюся, що цей список буде аж занадто довгим. Та й власники, які поки що не втратили бажання викидати гроші за футбольним вітром, можуть образитися.

Зараз ви читаєте новину «Доля "Оболоні" може спіткати навіть "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі