четвер, 19 квітня 2007 17:10

"Добре, що бій Маскаєв—Кличко зараз не відбувся"

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Володимир Гендлін вважає Володимира Кличка найкращим боксером сьогодення
Володимир Гендлін вважає Володимира Кличка найкращим боксером сьогодення

70-річний Володимир Гендлін коментує бокс і знає особисто братів Кличків, Леннокса Льюїса та Майка Тайсона. Десять днів тому він прилетів до Києва. Уперше за півтора року. Записав кілька коментарів на "Поверхность-ТБ". Через це одного разу переніс із нами зустріч. Побачилися за кілька годин до відльоту Володимира Ілліча до Москви.

Експерт із боксу чекає нас на Хрещатику. Приходить за 10 хв. до запланованого часу. Вітається жестом, бо розмовляє з кимось по телефону англійською. Одягнений у пальто та чорні черевики. Йдемо до бару "Снек" на бульв. Шевченка. Замовляємо колу. Гендлін зручно вмощується на дивані. Попереджає, що готовий говорити про бокс, а не про себе. Відповідає російською.

Бій між Маскаєвим та Віталієм Кличком не відбудеться принаймні найближчим часом. Чи втрата це для боксу?

— Бій Маскаєв—Кличко був би цікавим. Наскільки розумію, Віталій затонув у переговорах. Ці ідіотські вимоги, які постійно змінювалися. Причому вони виходили не від Маскаєва, зрозуміло. Просто Всесвітня боксерська рада випхала Маскаєва, Пітера та Кличка на авансцену і змусила сперечатися поза рингом. Хоча сама мала вирішити, хто битиметься з першим за звання чемпіона світу. Абсолютно переконаний: для Віталія добре, що бій найближчим часом не відбудеться. Його вже вимотали тривалі переговори. Команда Пітера просто займалася здирництвом. Невизначеність набридла телебаченню. Нині саме воно, а не промоутери, керує всім у боксі.

Чи було рішення Віталія Кличка повернутися на ринг правильним?

— Є старе американське прислів"я: чемпіони не повертаються. Цей постулат уже неодноразово порушувався. Повертаються. Якщо людина так вирішила, значить, вона впевнена в собі. Із другого боку, якщо тебе всі обожнюють і просять повернутися, відмовити нелегко. Зрештою, Віталій Кличко — досить розумна людина, щоб прорахувати свої кроки. Це не Рей Шуґар Леонард, який пішов і повернувся старим, неготовим і непотрібним.

І головне — ситуація у важкій вазі сприяє таким поверненням. Зараз суперважка вага — порожня категорія. Хоча, якщо Олег програє Пітерові, Віталію доведеться боксувати з найсильнішим боксером на цей момент. Але для чого повертатися на слабких?

Як ви відреагували на те, що пішов з рингу Льюїс?

— Пішов лідер. Але повторюся: погано, якщо людина намагається довести те, чого немає. Тому те, що ми бачимо у Холіфілда, — жалюгідне видовище. Холіфілд ніяк не може повірити, що все добре для нього минуло.

Чим закінчиться бій Маскаєв—Пітер?

— Не знаю. Із цікавістю читаю прогнози моїх американських колег, але сам ніколи їх не даю. Дуже добре знаю: у важкій вазі випадковості можуть вирішити все. Чого далеко ходити: Маскаєв—Рахман. Олег програвав у одні ворота. Я сидів біля рингу і благав Бога, щоб Маскаєв не впав. А закінчилося все зустрічним справа Маскаєва.

Ви добре знайомі з братами Кличками. Чи важко коментувати їхні бої і бути об"єктивним?

— Намагаюся триматися далі від особистих стосунків із боксерами. Але з Кличками вони таки склалися. Звичайно, важко зберігати об"єктивність. Але дозволяю собі критику в ефірі та під час зустрічей. Для чого ж тоді в телевізорі сиджу?

Володимир Кличко як боксер слабший від Віталія?

— Я б так не казав. Навіть більше: якщо взяти фізичні параметри, то кращого важковаговика, ніж Кличко-молодший, зараз немає. За всіх його колосальних габаритів, він достатньо координований, швидкий.

Що трапилося з Володимиром Кличком під час бою з Брюстером?

— Не маю пояснень. Підозріла історія. Усі бачили, що Кличко раптово почав падати. Подивимося, що буде 7 липня, коли відбудеться матч-реванш.

Існує чотири основні версії у професійному боксі. Тільки в одній з них чемпіон — американський суперважковаговик, Шеннон Бріґґс. У США перевелися чемпіони?

— Ні. Розвиток будь-якого спорту — циклічний процес. Коли пішов Алі, категорія суперважкої ваги також була порожньою, доки не з"явився Тайсон. Щоправда, тоді загальний рівень у важкій вазі був вищим. "Костолом" Сміт, Ріддік Боуї, якого вважали талановитішим, ніж Тайсон та Льюїс. Нинішнім, навіть братам Кличкам, через них до титулу було б пробитися важко.

Дон Кінґ робив шоу, які повторити неможливо

По-друге, кожна нова хвиля еміграції до США приносить нових героїв. Ірландці, євреї, італійці... Граціано, Марчіано... Зараз — ера латинос: де ла Хойя, Варгас, Маркес.

Брати Клички планують взяти чотири титули на двох. Чи це реально?

— За нинішніх часів — цілком. Єдина перешкода — Пітер. З іншими робити нічого.

Що ви думаєте про промоутера Дона Кінґа?

— Спілкувався з ним нещодавно. Постарів, але прийомчики ті самі. Надзвичайно обдарована людина, але талант у нього негативний. Фантастичний тип, зробив у боксі багато зла й добра. Його багато хто ненавидить, але він робив шоу, які повторити неможливо. Які люди в нього були на контракті, які бої! Потішно чути його заяви — демагог чудовий.

Назвіть п"ять найкращих суперважковаговиків у історії боксу.

— Алі точно очолить список. Далі... Як ми обираємо найкращих — за досягненнями чи якостями? Якщо за досягненнями — Ларрі Холмс, Майк Тайсон, Джо Луїс.

Як бокс розвиватиметься далі?

— Бокс — це мистецтво. Мистецтво самозахисту, коли ти бачиш на ринзі людину, яка творить дива граючи, дотепно, і їй це все сходить з рук. Не думаю, що в майбутньому бачитимемо на рингу двох дебілів, які стоятимуть один проти одного і бажатимуть морду набити. Криваві бої можна подивитися раз. У відеозапису вдруге не захочеться.

Як оціните бій Льюїс—Віталій Кличко?

— У Льюїса вигравали нокаутом такі, як Рахман, і такі зубри падали від нього. Якщо цей король рингу не такий байдужий до підсумку бою та непоблажливий до суперника — це небезпечна скотина. Та сам Віталій надзвичайно налаштувався психологічно. Льюїс просто бігав від нього, але переміг. Переміг заслужено, без усіляких "якби".

Як ставляться до братів Кличків у США?

— По-різному. Віталій популярний настільки ж, як і Льюїс. Про Володю пишуть стримано. Коли програв Брюстерові, американська преса спустила усіх собак.

Що скажете про Майка Тайсона?

— Чим старіше, тим дурніше, — Гендлін лаконічний, бо йому вже час іти. Наостанок розповідає, що не цікавиться футболом та політикою. Каже, читає тільки англомовну пресу, яка пише про бокс. У російських авторів нічого знайти не може.

Зараз ви читаєте новину «"Добре, що бій Маскаєв—Кличко зараз не відбувся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі