четвер, 23 вересня 2021 07:40

"До роботи Вернидуба придивляються європейці"

Автор: XSPORT.UA
  Юрій Вернидуб очолив тираспольський ”Шериф” торік у грудні
Юрій Вернидуб очолив тираспольський ”Шериф” торік у грудні

Молдовський "Шериф" обіграв донецький "Шахтар" у першому матчі групового турніру Ліги чемпіонів із футболу — 2:0. Тренерський штаб команди з Тирасполя очолює українець 55-річний Юрій Вернидуб. Команда під його керівництвом вперше в історії пробилася до Ліги чемпіонів, подолавши у кваліфікації сербську "Црвену Звєзду" та хорватське "Динамо".

— Тренерська професія і складна, й проста водночас, — каже Олександр Сопко, 63 роки, колишній захисник донецького "Шахтаря". — Тут зразу треба давати результат. Вернидубу це вдалося. Він і раніше був наставником неординарним. Не жив набутим багажем, читав футбольну літературу, стежив за роботою найкращих футбольних тренерів Європи. Тобто людина творча, постійно й наполегливо само­вдосконалювався.

Однак цих рис може виявитися замало. Треба ще потрапити в амбіційний футбольний клуб, знайти спільну мову з його президентом, відчути підтримку й почати творчо працювати. Ще одна недооцінена риса Вернидуба — у нього майже одразу починають прогресувати спортсмени. Згадайте Малиновського, Леднєва, Бонавентуре в "Зорі". Для вдумливого президента клубу він — просто знахідка. Очевидно, в Тирасполі Юрій Миколайович знайшов свою команду й свого президента. І це дало свої плоди.

Вернидуб заявив, що мріє колись очолити національну збірну України. Його повернення на Батьківщину можливе?

— Юрій Миколайович має одну рису, яка йому інколи допомагала, але часом заважала — емоційність. Всі ми пам'ятаємо його "Зорю" за справжній чоловічий характер, за здатність витягувати, здавалося, безнадійні матчі. Це ж не просто так відбувалося. Тренер заряджав підопічних енергією, передавав їм власну віру в здатність досягти результату.

Однак часом емоційність шкодила Вернидубу. Згадайте його неодноразові заяви про відставку в "Зорі". Очевидно, їх пам'ятають і власники великих українських клубів. А в таких тренеру доводиться працювати під шаленим тиском преси, вболівальників і самих власників. Вони не чекатимуть довго, доки тренер створить команду, здатну поборотися за титул. Плюс там крутяться великі гроші, які самі по собі є додатковим засобом тиску. Поки що я не бачу, аби котрийсь із суперклубів міг би запросити Юрія Миколайовича. Однак це не погано для нього. Вернидуб уже наробив галасу в Європі. Припускаю, середні європейські клуби придивляються до його роботи. Не виключаю, що вже найближчим часом він може отримати пропозицію про роботу з більш футбольної країни, ніж Молдова.

Зараз ви читаєте новину «"До роботи Вернидуба придивляються європейці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі