четвер, 14 серпня 2008 19:32

"Динамо" забезпечило собі вихід до групового турніру Ліги чемпіонів

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
   За мить форвард ”Динамо” Ісмаель Бангура (у світлій формі) завдасть удару по воротах ”Спартака”. Голкіпер москвичів Стіпе Плетикоса зреагує, але першим на добиванні буде Артем Мілевський. Рахунок стане 2:1 на користь ”Динамо”
За мить форвард ”Динамо” Ісмаель Бангура (у світлій формі) завдасть удару по воротах ”Спартака”. Голкіпер москвичів Стіпе Плетикоса зреагує, але першим на добиванні буде Артем Мілевський. Рахунок стане 2:1 на користь ”Динамо”

"Ми забезпечили собі вихід у груповий турнір Ліги чемпіонів. Команда сьогодні прекрасно контролювала м"яч, діяла агресивно і проводила гострі контрвипади. Проти них суперник був безпорадним", — стверджує президент київського "Динамо" Ігор Суркіс, 49 років.

Минулої середи його команда упевнено перемогла на виїзді московський "Спартак" у першому матчі третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів — 4:1.

Динамівці прилітають до Москви напередодні поєдинку — 12 серпня. Віце-чемпіони України розташовуються у п"ятизірковому готелі "Золотое кольцо". На матч прибуває 21 футболіст. Їх селять по двоє у номерах: добова вартість стандартного двомісного — 2 тис. грн. Одномісний номер виділяють капітану команди Олександрові Шовковському.

У вівторок увечері "Динамо" тренується на синтетичному полі в московських "Лужниках". Першим виходить нападаючий Артем Мілевський. Починає пробіжку.

— Як ноги? — запитує у нього генеральний директор клубу Резо Чохонелідзе.

— Не знаю. Синтетику поки що не відчув, — відповідає форвард.

За добу до матчу непроданих квитків удосталь. Їхня вартість від 60 до 600 грн.

— Сьогодні ми на виручку особливо і не розраховуємо, — каже "ГПУ" касирка Валентина. — Тисяч двадцять продали. Якщо завтра візьмуть ще стільки ж — буде добре.

Організатори розраховують, що на 76-тисячні "Лужники" прийдуть 55 тис. людей. За день до матчу, за офіційною інформацією, продано 28 тис. квитків. Безпосередньо в середу реалізовують іще 17. Проте за кілька годин до поєдинку ніякого ажіотажу навколо матчу не спостерігається ані в центрі Москви, ані в районі "Лужників".

— Для мене це просто кваліфікаційний поєдинок, — пояснює 20-річний Антон, майбутній юрист. Він навчається на четвертому курсі Московського державного університету. — Матчі "Спартак" — "Динамо" у радянські часи я не бачив, а за "Спартак" уболіваю 10 років. Ще коли вони з "Інтером" у півфіналі Кубка УЄФА 1997/1998 років грали. Нині найпринциповіший суперник у нас — ЦСКА.

За півгодини до матчу уболівальники господарів починають масово підходити. Більшість — у футболках улюбленої команди. Переважають написи "Моцарт", "Титов", трапляється "Дзюба".

Ажіотажу навколо матчу в Москві не було

Зустрічаю літнього чоловіка, одягненого у спартаківську форму. Ззаду прізвище "Черенков" і номер десять на спині. Представляється Миколою, розповідає, що йому 55 років, а уболіває за "Спартак" ще з 1969-го, коли Осянін у Києві забив вирішальний гол "Динамо" у матчі чемпіонату СРСР і "Спартак" узяв перше місце, перервавши трирічне панування "Динамо".

Приїжджає новий генеральний директор "Спартака" Валерій Карпін, 39 років. Фотографується з усіма уболівальниками. Ті його запитують, як зіграємо.

— Якби ж я знав. Запитайте Черчесова, — відповідає Карпін.

Герой фінального матчу хокейного чемпіонату світу Ілля Ковальчук, 25 років, зізнається, що не знає жодного гравця київського "Динамо".

— І не хочу знати. "Спартак" усе одно переможе. Там у мене багато друзів, — хизується хокеїст.

Динамівським уболівальникам у "Лужниках" виділили 3 тис. місць. Проте на стадіоні їх тільки 1,5 тис. Діставалися до Москви автобусами. На кордоні фанатів тримали чотири години. Вилучили банер: "Хто ви? М"ясо!" (прізвисько фанів "Спартака" — "ГПУ").

Команди виходять на поле. Диктор оголошує склади. Фанати"Спартака" найбільше свистять, почувши прізвища тренерів — Черчесова та Сьоміна. Поруч із кореспондентами "ГПУ" сидить колишній гравець збірної Росії Андрій Канчельскіс, 39 років. Просимо його прокоментувати матч.

— "Спартак" почав непогано, — розмірковує експерт. — Задіяв фланги, де зліва виділявся Баженов. У Києва спочатку нічого не було, тільки дальні удари. Але на такому рівні не можна "привозити" собі голи, як це зробили господарі, коли Бангура зрівняв рахунок. Витримати такий удар "Спартак" не зумів. Противники діяли далі на куражі, а спартаківці — немов першокласники.

Перший тайм "Спартак" програв 1:2. У перерві головний тренер москвичів робить тактичні зміни. Переходить зі схеми 1-4-3-2-1 на 1-4-4-2, переводячи в оборону Шишкіна і ставлячи Бистрова на лівий фланг, а Баженова відправляють у напад.

— Можливо, такий хід і виправдав би себе, якби Бангура не забив на початку другого тайму, — припускає Канчельскіс.

Фанати "Спартака" залишають трибуни за 20 хвилин до свистка. Скандують перед виходом: "Черчесов— пес!". Динамівські уболівальники наприкінці матчу розгортають банер: "Ласкаво просимо до Києва".



Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Перші матчі


"Спартак" (Москва, Росія) — "Динамо" (Київ, Україна) — 1:4 (1:2).

13 серпня. Москва. Олімпійський стадіон "Лужники". 45 тис. глядачів (розрахований на 76 тис.). +23°С.

Суддя: М. Ґанссон (Швеція).

"Спартак": Черчесов, Паршивлюк (Майдана, 60), Їранек, Штранцль (Філіпенко, 48), Фаті, Бистров, Шишкін, Ковач, Моцарт, Баженов, Павлюченко (Дзюба, 73). Тренер: Станіслав Черчесов (Росія).

"Динамо": Шовковський, Бетао, Михалик, Діакате, Несмачний, Нінкович, Вукоєвич, Алієв (Гіоане, 76), Каддурі, Бангура (Кравець, 88), Мілевський (Морозюк, 90). Тренер: Юрій Сьомін (Росія).

Голи: Баженов (5), Бангура (28, 47), Мілевський (45, 86).

Попередження: Несмачний (22), Нінкович (31), Ковач (67), Бангура (71).

"Шахтар" (Донецьк, Україна) — "Динамо" (Загреб, Хорватія) — 2:0 (2:0).

13 серпня. Донецьк. РСК "Олімпійський". 25 тис. глядачів (розрахований на 25 тис.). +29°С.

Суддя: Ф. Майєр (Німеччина).

"Шахтар": П"ятов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац (Іщенко, 8), Хюбшманн, Фернандіньйо, Жадсон, Вілліан (Дуляй, 55), Брандау, Гладкий (Морено, 72). Тренер: Мірча Луческу (Румунія).

"Динамо": Кельва, Етто (Гела, 64), Бишчан (Ловрен, 29), Дрпіч, Хргович, Микич, Врдоляк, Бадель, Саммір (Моралес, 69), Манджукич, Тадич. Тренер: Браніслав Іванкович

Голи: Срна (3), Жадсон (31).

Попередження: Хргович (2), Жадсон (25), Микич (47), Етто (60), Гладкий (61).

Повторні поєдинки відбудуться у середу, 27 серпня, в Києві та Загребі

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" забезпечило собі вихід до групового турніру Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі