вівторок, 14 серпня 2012 00:30

Чотирнадцятими фінішували наші на Олімпіаді

Закінчилися ХХХ літні Олімпійські ігри в Лондоні. Українська збірна завершила їх із 20 медалями — шість золотих, п'ять срібних і дев'ять бронзових. Це найгірший показник за всю історію участі в олімпіадах. У підсумку наші опинилися на 14-му місці в медальному заліку.

Як незалежна команда Україна на літніх Іграх виступає вп'яте. В американській Атланті-1996 ми здобули 23 нагороди — дев'ять золотих, дві срібні та 12 бронзових. У медальному заліку фінішували дев'ятими. За чотири роки в австралійському Сіднеї вибороли теж 23 нагороди — три золоті, 10 срібних та 10 бронзових. У таблиці медалей опинилися на 21-й позиції. 2004 року Ігри приймала столиця Греції — Афіни. Українці знову взяли 23 відзнаки — дев'ять золотих, п'ять срібних та дев'ять бронзових і посіли 11-те загальнокомандне місце. У китайському Пекіні 2008-го ми здобули найбільше нагород — 27: сім золотих, п'ять срібних та 15 бронзових і стали 11-ми.

Найбільше медалей на Іграх-2012 Україні принесли боксери — два "золота", "срібло" й дві "бронзи". Добре виступили веслувальники, здобули два "золота" і два "срібла". Важкоатлети вперше за 12 років виграли золоту нагороду і додали до неї бронзову. Такий же результат у фехтуванні. Легкоатлети принесли одне "срібло" та дві "бронзи". Непоганий результат, але ми сподівалися на принаймні одне "золото". Адже в складі були олімпійська чемпіонка Наталія Добринська й чемпіонка світу Ольга Саладуха.

Порівняно невдало виступили у кульовій стрільбі — дві "бронзи", Олени Костевич. У цьому виді три Олімпіади поспіль ми мали "золото". Не змогли, на відміну від попередніх Ігор, узяти медаль лучники.

Тільки одну медаль, срібну, принесли борці. У Пекіні ми здобули п'ять нагород.

— Наші виступили на Іграх добре, — вважає олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики Стелла Захарова, 49 років. — Тренери та спортсмени показали максимальний результат. Більшого від них вимагати важко. Інфраструктури немає, куди пішли гроші, виділені державою на підготовку спортсменів до Ігор, — невідомо. Про це треба запитати у наших чиновників. Погано, що в українському спорті працюють не колишні атлети, а люди з різних будівельних компаній. Доки буде така ситуація, доти ми опускатимемося дедалі нижче на Іграх.

Дуже шкода нашу команду гімнастів, у яких відібрали бронзову нагороду. Це сталося через те, що ми не мали свого, українського, суддю на Іграх. А взагалі негативне суддівство стосовно України не здивувало — в усьому винна політика.

Порадували боксери та веслувальники. А ще фехтувальниця Яна Шемякіна. Узяла "золото", коли цього не чекали.

На Іграх-2012 американський плавець Майкл Фелпс виграв шість нагород. Тепер у нього 22 медалі Олімпіад. Це рекорд: попередній тримався 48 років, його авторкою була радянська гімнастка Лариса Латиніна, володарка 18-ти нагород.

Китайська плавчиха 16-річна Є Шивень виборола два "золота" у комплексному плаванні. Вона встановила світовий та олімпійський рекорди, а на останньому етапі 400-метрівки показала кращий результат, ніж переможець серед чоловіків — Раян Лохте.

У чоловічому футбольному турнірі "золото" вперше в історії Олімпіад могла взяти Бразилія. Проте фаворит поступився у фінальному матчі Мексиці — 1:2. Бразильці можуть узяти реванш за чотири роки: Ігри-2016 відбудуться в них на батьківщині, в Ріо-де-Жанейро.

Медалі українців за 9-12 серпня

"Золото"

Олександр Усік, 25 років, бокс

У фінальному бою українець зустрівся з італійцем Клементе Руссо. Усик спочатку видавався скутим. Він програв 1:3 у першому раунді, але згодом відправив Руссо на поміст рингу після блискучої "двієчки". 8:8 — із таким рахунком розпочався заключний раунд, де Усик позначив перевагу як в техніці, так і у функціональній готовності. 14:11 на користь українця, що одразу після перемоги станцював на ринзі гопака.

Василь Ломаченко, 24 роки, бокс

Найскладніший суперник був у півфіналі — кубинець Яснієр Толедо. Фінальний бій проти корейця Сун-Чул Гана минув за відчутної переваги Ломаченка.

Василь добре маневрував на ринзі, виходив на ударні дистанції й завдавав точних ударів. Кореєць при цьому діяв із відстані. Не тому, що вищий на зріст і тримав суперника на витягнутій руці, а через очевидне побоювання перед титулованим опонентом. У такому руслі бій тривав протягом двох раундів, а в третьому побитий Сун-Чул Ган підсів функціонально і почав клінчувати. 19:9 — на користь Ломаченка. Василь виграв другу Олімпіаду поспіль і має намір іти у професіонали.

Юрій Чебан, 26 років, веслування на каное

Бронзовий призер Олімпіади-2008 переконливо виграв "золото" в заїзді каное-одиночок на дистанції 200 м. Чебан "привіз" найближчим переслідувачам, Євгенові Шукліну з Литви та росіянинові Іванові Штилю, понад півкорпуса відставання. Для спринту це багато.

"Срібло"

Інна Осипенко-Радомська, 29 років,

веслування на байдарці — двічі

Олімпійська чемпіонка Пекіна-2008 очолювала фінальний заїзд байдарок-одиночок на 500-метрівці протягом 300 м, але на фініші випустила вперед дворазову чемпіонку світу, угорку Дануту Козак, майже на корпус. Друге "срібло" Інна здобула за дві доби. На дистанції 200 м українка лише на фініші поступилася чинній чемпіонці світу Лайзі Керрінгтон із Нової Зеландії. Осипенко-Радомська стала другою спортсменкою за часів виступів окремої української команди, якій удалося виграти медалі на трьох Іграх поспіль.

Денис Беринчик, 24 роки, бокс

Не встиг відновитися після інтенсивного півфінального бою проти монгола Мункха-Урдене Уранчімеґа. У фіналі кубинець Ронієль Іґлесіас діяв видовищно і раціонально водночас. 22:5 — на користь суперника.

Олександр П'ятниця, 27 років, легка атлетика — метання списа

Дніпропетровець став першим із 1960 року українським призером Олімпіади в метанні списа. На Іграх у Римі "золото" виграв киянин Віктор Цибуленко. У олімпійському фіналі П'ятниця навіть не перевершив персонального рекорду. У "срібній" спробі його спис досяг позначки 84,51 м, тоді як у травні Олександр мав результат 86,12. Якби повторив це у Лондоні, став би перший. Кешорн Валкотт з Тринідаду і Тобаго метнув списа на 7 см далі П'ятниці.

Валерій Андрійцев, 25 років, вільна боротьба

У чвертьфіналі зчинив сенсацію, перемігши чемпіона світу-2010 Хетага Ґазюмова з Азербайджану. У півфіналі після стартової результативної дії у виконанні Андрійцева травмувався і не зміг продовжити зустрічі чинний чемпіон світу Реза Яздані з Ірану. У вирішальному двобої українець цілком міг перемагати переможця Панамериканських ігор Джейкоба Варнера зі США. Але, пропустивши по одній дії "вартістю" в мінімальну оцінку в обох періодах, Валерій не відповів жодного разу.

"Бронза"

Олеся Повх, 24 роки, Христина Стуй, 24 роки, Марія Ремень, 25 років, Єлизавета Бризгіна, 22 роки, легка атлетика — естафета 4х100 м

Українки встановили національний рекорд — 42,04 с. Чемпіонки Європи-2010 і бронзові призерки світової першості-2011 поступилися лише фавориткам — США та Ямайці. Американки виграли "золото" зі світовим рекордом — 40,82.

Олександр Гвоздик, 25 років, бокс

Харків'янин заслуговував вийти до фіналу в категорії до 81 кг і боротися за "золото". Гвоздик провів досить непоганий півфінальний бій проти Аділбека Ніязимбетова з Казахстану. Після двох періодів українець перемагав — 10:9. У заключному Гвоздик став обережніший, безперервно суперника не пресингував. Судді зафіксували 4:3 на користь казаха у заключному раунді. За загального рахунку 13:13 визначили переможця за "брудними" ударами. Ним став Ніязимбетов. Українська сторона подала протест, але після його розгляду результату не змінили. Фінальний бій казах програв.

Тарас Шелестюк, 26 років, бокс

Український чемпіон світу-2011 на своїй дебютній Олімпіаді задовольнився бронзовою нагородою. У півфінальній зустрічі з британцем Фредді Евансом Тарас виявив потрібну агресію лише в заключні 1,5 хв. третього раунду. Програв 10:11. Підсумок закономірний.

Іван ВЕРБИЦЬКИЙ

Загальнокомандний залік

1. США, 104 медалі    46 золотих, 46 срібних, 29 бронзових

2. Китай, 87    38, 27, 22

3. Велика Британія, 65    29, 17, 19

4. Росія, 82    24, 25, 33

5. Південна Корея, 28    13, 8, 7

...14. Україна, 20    6, 5, 9

Зараз ви читаєте новину «Чотирнадцятими фінішували наші на Олімпіаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі