пʼятниця, 28 грудня 2018 00:45

Чотири українські боксери мають титул чемпіона світу

Нинішній рік виявився най­успішнішим в історії українського професійного боксу. Перший українець — Василь Ломаченко — очолив рейтинг найкращих боксерів світу незалежно від вагової категорії. Олександр Усик став першим українцем і єдиним на сьогодні абсолютним чемпіоном світу.

Україна завершує 2018-й із чотирма чинними чемпіонами світу. На початку року їх було двоє.

Боксер першої важкої ваги Олександр Усик, 31 рік, починав 2018‑й з одним поясом чемпіона світу за версією Всесвітньої боксерської організації. У січні переміг за рішенням більшості суддів латвійця Майріса Брієдіса у півфіналі Всесвітньої боксерської суперсерії і здобув другий пояс — Всесвітньої боксерської ради. А в липні з великою різницею в очках виграв фінал WBSS у росіянина Мурата Гассієва і став володарем титулів Всесвітньої боксерської асоціації та Міжнародної боксерської федерації. У листопаді переміг технічним нокаутом у восьмому раунді колишнього чемпіона світу, британця Тоні Белью і захистив звання абсолютного чемпіона світу — як володар усіх чотирьох титулів за основними версіями. Усі три перемоги українець здобув на території суперників.

Цього року Усик увірвався до еліти світового боксу. Американські І-Ес-Пі-Ен, "Спортс Іллюстрейтед", "Яхо" назвали його найкращим боксером-2018.

Найкращий боксер минулого року 30-річний Василь Ломаченко 2018-го теж був одним із лідерів. Цьогоріч син найкращого боксерського тренера-2017 Анатолія Ломаченка рекордно швидко — за 12 поєдинків — підкорив третю вагову категорію. У травні Василь переміг технічним нокаутом у 10-му раунді венесуельця Хорхе Лінареса й відібрав у нього титул WBA у легкій вазі. А в грудні переміг за суддівським рішенням чемпіона світу за версією WBO і вперше в кар'єрі об'єднав титули. У вересні Василь першим серед українських боксерів очолив найавторитетніший рейтинг найкращих боксерів світу незалежно від вагової категорії — за версією американського журналу "Ринг". Досі утримує лідерську позицію.

2018-й приніс Україні двох нових чемпіонів світу. 31-річний Артем Далакян в лютому переміг за очками колишнього чемпіона світу, американця Браяна Вілорію в Інглвуді, США, і здобув титул WBA вазі до 50,8 кг. У червні і грудні в Києві двічі успішно відстояв титул — переміг технічним нокаутом у восьмому раунді Сірічая Таєна з Таїланду і технічним нокаутом у п'ятому раунді Грегоріо Леброна з Домініканської Республіки.

Одноліток Далакяна Олександр Гвоздик у грудні в канадському Квебеку відібрав титул WBC у напівважкій вазі в його багаторічного володаря, канадця Адоніса Стівенсона. Після жорсткого нокауту в 11-му раунді суперник кілька тижнів був у комі.

Цього року з'явилась надія на повернення в бокс багаторічного домінантного чемпіона світу в надважкій вазі Володимира Кличка, 42 роки. Він не виходив на ринг із квітня 2017‑го, коли програв технічним нокаутом в 11‑му раунді нинішньому володареві трьох основних титулів Ентоні Джошуа. Промоутер британця в середині грудня назвав Кличка одним із можливих суперників Джошуа на бій 13 квітня 2019-го.

— Він хоче повернутися в бокс, — каже промоутер. — Здається, він написав Джошуа щось в дусі: "Хочу повернутися ­назад, відчуваю, що можу перемогти будь-кого в нашому дивізіоні".

Зараз ви читаєте новину «Чотири українські боксери мають титул чемпіона світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі