четвер, 02 вересня 2010 06:05

Чому наші юнаки випередили американських

До честі наших спортивних керівників, бучних святкувань із приводу успіху українських спортсменів на перших юнацьких Олімпійських іграх у Сингапурі не було. А успіх насправді вражаючий: із десятком золотих медалей Україна посіла третє місце. Поступилася лише китайським та російським спортсменам, які виграли відповідно втричі й удвічі більше золотих нагород.

Позаду України опинилися Сполучені Штати Америки. Вони споконвіку перемагали на всіх Олімпійських іграх. Чи означає це, що за кілька років наші юні спортсмени здобудуть такі ж перемоги на іграх справжньої, а не юнацької, Олімпіади? Звісно, що ні. Причина неуспіху американців і перемог китайців, росіян та українців полягає в тому, що інституту юнацьких збірних у США просто не існує. Увесь молодіжний спорт базується там в університетах. Кожен із них має спортивних і тренувальних споруд більше, ніж усі вітчизняні федерації разом узяті. Саме університетський спорт за океаном — невичерпне джерело чемпіонів. І не тільки американських — у тих самих вузах тренуються і зростають спортсмени із десятків інших країн світу. Університетські змагання з окремих видів спорту збирають у США десятки тисяч глядачів на стадіонах і мільйони біля телевізійних екранів. Спортсмени-початківці там проходять відбір саме до університетських команд, а не до юнацької збірної країни.

Із американських університетів гарантовано вийдуть кілька олімпійських чемпіонів-2012

Чи варто було американцям ламати ефективну систему й організовувати окрему підготовку відповідних збірних країни для участі в юнацьких Олімпійських іграх?  Навіщо ламати те, що дає результат? Із університетів США гарантовано вийдуть кілька десятків олімпійських чемпіонів-2012. Скільки чемпіонів вийде із юнацьких збірних України?

Тож подякуємо чемним американцям, які дали нам потішитися додатковими перемогами на юнацьких Олімпійських іграх. Бо якби у Штатах поставили за мету стати на цих Іграх першими, проблем не було би.

Нашим спортивним керівникам варто замислитися, можливо, слід посилати навчатися до США найкращих юних спортсменів уже у шкільному віці? Тоді, припускаю, матимемо шанси не лише на юнацькій Олімпіаді.

Зараз ви читаєте новину «Чому наші юнаки випередили американських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі