середа, 22 вересня 2010 05:18

Чому Газзаєв подав у відставку і чому Суркіс її не прийняв

Автор: фото з сайта www.donbass.ua
  Валерій Газзаєв працює з ”Динамо” другий сезон. За цей час виграв тільки Суперкубок
Валерій Газзаєв працює з ”Динамо” другий сезон. За цей час виграв тільки Суперкубок

Минулого четверга київське "Динамо" зіграло внічию з білоруським БАТЕ у стартовому поєдинку групового турніру Ліги Європи — 2:2. Після матчу 56-річний Валерій Газзаєв, головний тренер віце-чемпіона України, публічно оголосив про своє небажання працювати з командою. Наступного дня наставник попросив у президента клубу Ігоря Суркіса відставки. Той її не прийняв і залишив фахівця на посаді.


Чому Газзаєв мав би піти з "Динамо"

1. Невміння керувати

Публічна заява тренера свідчить про те, що він утратив важелі впливу на колектив. Це помітно на полі — в команди був розмитий ігровий малюнок. Слабка оборона, відсутність комбінаційної гри в атаці. Футболісти не розуміють, чого від них хоче тренер.

У роздягальні, за чутками, також не все було гаразд — з"являлася інформація про конфлікт наставника з Гусєвим та Мілевським.

2. Відсутність трофеїв

За сезон роботи Газзаєв не зміг узяти "золото" чемпіонату, розтринькавши навесні потенційну п"ятиочкову перевагу над "Шахтарем". Вилетів у чвертьфіналі Кубка України. Навіть за часів Анатолія Дем"яненка, якого страшенно критикували за європровал, на внутрішній арені "Динамо" лідирувало. А тут — тільки виграш Суперкубка-2009 у серії пенальті над полтавської "Ворсклою".

3. Селекційна робота

Газзаєв наполіг, аби в команді з"явилася група бразильців — Даніло Сілва, Леандро Алмейда, Маграо, Андре. Логіку придбання трьох із них зрозуміти важко. Сілва став основним правим захисником, але грає так собі — його помилка в Амстердамі призвела до вирішального голу в матчі, де вирішувалася доля путівки до Ліги чемпіонів. Алмейда не те що не кращий, а гірший від захисників, які були в клубі до нього. Андре поки що не готовий грати на такому рівні — чи розумно було віддавати за нього $8 млн? Маграо ж тренер уперто ставить ліворуч в оборону, де номінальний півзахисник провалюється.

Суркіс вклав 35 мільйонів доларів у гравців, на запрошенні яких наполіг Газзаєв

4. Самовпевненість

Торік улітку Газзаєв отримав міцну команду від Юрія Сьоміна. Вона стала чемпіоном України, дійшла до півфіналу Кубка УЄФА, але грала у неприйнятний для нового тренера футбол. Валерій Георгійович почав перебудову, одначе справа застопорилася. Наставник розгубився.

5. Слабка фізична готовність

Газзаєв відмовився від послуг тренера з фізичної підготовки — італійця Вінченцо Пінколіні й виконує його роботу сам. Результату це не дає — в ключових матчах команда сідає функціонально. Найпереконливіші приклади: торішня домашня гра з "Інтером", травневий поєдинок проти "Шахтаря", який приніс гірникам "золото", й амстердамський матч проти "Аякса". Із замінами, які могли б освіжити гру, Газзаєв зазвичай зволікає.


Чому Суркіс залишив Газзаєва

1. Відсутність альтернативи

У розпал сезону мало хто з кваліфікованих тренерів наважиться взяти на себе відповідальність за результати команди, яку до осіннього циклу готував інший фахівець. Газзаєва нема ким замінити, а його високу кваліфікацію підтверджують результати роботи з московським ЦСКА.

2. Ставка на молодих українців

Якщо із запрошеними бразильцями є проблеми, то молоді українці прогресують. Насамперед це стосується воротаря Максима Коваля й лівофлангового Андрія Ярмоленка. Здали останнім часом Денис Гармаш та Євген Хачеріді, але за нового тренера вони все одно показали свій потенціал. Також до активу Газзаєва можна записати відродження правофлангового Олега Гусєва, який майже не виходив в основі за часів Сьоміна.

3. Фінансові міркування

Суркіс вклав $35 млн у гравців, на запрошенні яких наполіг Газзаєв. Новий тренер може відмовитися від декого з них і затребувати чималі кошти на придбання інших виконавців — під свою ігрову модель. Навряд чи Ігор Михайлович зараз готовий до нових витрат.

Зараз ви читаєте новину «Чому Газзаєв подав у відставку і чому Суркіс її не прийняв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі