четвер, 13 лютого 2020 07:15

Чоловіча збірна України має більше шансів на успіх, ніж жіноча

 

13 лютого в італійській Антхольц-Антерсельві стартує чемпіонат світу з біатлону. Змагання завершаться 23 лютого.

Уперше за багато років головна надія України — чоловіча команда, а не жіноча. Причина: торік 28-річний Дмитро Підручний обійшов усіх фаворитів і несподівано став чемпіоном світу в гонці переслідування. За день до перемоги він ледь не виборов бронзу в спринті.

Тренер чоловічої команди словак Юрай Санітра зумів підвести свого підопічного на пік форми якраз на перших стартах минулорічного чемпіонату.

Можливо, історія повториться. Підстави для цього є. Дмитро не форсував форму впродовж сезону й зробив ставку на головний старт. У чоловічої команди один тренер, який і відповідає за результат. У словенській Поклюці — останньому етапі перед чемпіонатом світу — набрав непогану форму 32-річний Артем Прима, другий номер збірної. Стабільність упродовж сезону демонструє й Антон Дудченко. 23-річний дебютант напевно буде одним із чотирьох в естафеті.

31-річний Сергій Семенов має останній шанс перезавантажити кар'єру. На початку сезону його навіть відправляли на другорядний турнір — Кубок Міжнародної спілки біатлоністів (IBU). Але згодом повернули через посередні результати Руслана Ткаленка й Артема Тищенка.

Ситуація в жіночій збірній гірша.

Тут немає головного тренера, бо 34-річні Валентина і Віта Семеренко та Юлія Джима, 29 років, категорично відмовилися працювати під будь-яким керівництвом, крім обраних ними фахівців. За ними потяглася й Анастасія Меркушина — вона працює під керівництвом свого батька.

Ще років 4–5 тому саме Меркушина вбачалася багатьом новим лідером команди. Але до 25-ліття Настя не спромоглася на бодай якийсь прогрес. Її результати тільки погіршуються. Зараз майже на кожній з естафет спортсменка заїжджає на штрафне коло. Швидкість теж регресує. Щороку дівчина поступається ходом лідерам усе більше й більше.

Юлія Джима пізно, лише в липні, почала готуватися до сезону. Однак на першому етапі Кубка світу в Естерсунді зуміла вибороти срібло в індивідуальній гонці. Щоправда, медаль прийшла завдяки чистій стрільбі, а не високій швидкості. Далі справи погіршали — періо­дичне потрапляння до двадцятки найкращих уже вважалося успіхом.

33-річна Олена Підгрушна розпочала сезон в Кубку IBU. Швидко повернулася до основної обойми і вже на другому етапі Кубка світу демонструвала непогані показники. Але потім результати знизилися. Олена занервувала, почала пропускати гонки. Сумнівно, чи встигне повернути форму.

34-річні сестри Семеренко пропускали етап Кубка світу у Поклюці. Все заради якісної підготовки до чемпіонату світу. Результатами цього року вони не вражали.

Провалює сезон дебютантка української збірної, колишня білоруска Дар'я Блашко, 24 роки. У другій половині сезону її результати впали настільки, що тренери не ризикнули залучити спортсменку на чемпіонат світу. Запасною їде Юлія Журавок, яка час від часу здобуває результати в Кубку IBU, але в основних змаганнях виступає незадовільно.

Зараз ви читаєте новину «Чоловіча збірна України має більше шансів на успіх, ніж жіноча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі