вівторок, 26 лютого 2008 15:09

Чемпіон України втратив 43 мільйони гривень

Збитки київського "Динамо" за підсумками 2007 року склали понад 43 млн грн. Це на 24% перевищує аналогічний показник за минулий рік. Тепер загальні витрати з 1993 року, коли власниками клубу стали брати Суркіси, досягли 213 млн грн.

Футбольний клуб у зв"язку з цим почав скорочувати кількість своїх робітників на 4% — до 971 людини. А його активи за минулий рік зменшилися на 3,7% — до 342 млн грн.

На думку експертів, збитки "Динамо" не дали можливості клубу активно попрацювати на трансферному ринку. У зимове міжсезоння він не купив жодного нового гравця, а тренером став не фахівець із Західної Європи, а росіянин Юрій Сьомін, чиї фінансові запити значно скромніші. Та й колишній головний тренер "Динамо" Анатолій Дем"яненко отримував у Києві набагато менше, ніж на своїй нинішній посаді — наставника азербайджанського "Нефтчі".

— Ми справді заробили торік на 43 мільйони гривень менше, ніж витратили, — каже віце-президент київського "Динамо" Віталій Сивков. — Цю різницю компенсують акціонери клубу, які 5 березня заслухають звіт про торішню фінансово-господарську діяльність "Динамо".

Найбільший бюджет серед українських клубів вищої ліги має донецький "Шахтар". Власник команди Рінат Ахметов витрачає на своє дітище $100 млн щороку. А за неофіційною інформацією — у два рази більше. Брати Суркіси віддають "Динамо" $40 млн на рік, а господар "Дніпра" Ігор Коломойський дає на команду $20 млн.

Компенсувати ці гроші в українських реаліях неможливо, оскільки наш національний чемпіонат — продукт низької якості. Продаж квитків на матчі, створення спеціалізованих магазинів із клубною атрибутикою, прибуток від телетрансляції не покриють витрат.

Є шанс підзаробити в Лізі чемпіонів. Але там масштаб прибутків залежить від успішності виступу в турнірі. А "Шахтар" та "Динамо" грають у ньому невдало. Торік у Лізі чемпіонів гірники заробили $10 млн, динамівці — $9 млн. Для порівння: переможець турніру італійський "Мілан" збагатився на $98 млн.

Не можуть окупити себе і клуби російської прем"єр-ліги. Однак лише тому, що бюджети там значно більші. Чемпіон країни пітерський "Зеніт", яким володіє компанія "Газпром", за неофіційною інформацією, витрачає $200 млн щороку, "Локомотив" — $70 млн, "Спартак" — $60 млн, ЦСКА — $50 млн. А лідери чемпіонату можуть отримати $10 млн на рік за продаж прав на трансляцію телекомпанії "НТВ плюс".

Нині найприбутковіший клуб світу — іспанський "Реал". Його річний прибуток від продажу прав на телетранляції, квитків та клубної атрибутики складає $500 млн. В англійського "Манчестер Юнайтед" — $450 млн, в іспанської "Барселони" — $400 млн.

Зараз ви читаєте новину «Чемпіон України втратив 43 мільйони гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі