вівторок, 24 квітня 2007 16:32

Богданов образився на Сеуканда

Автор: фото: УНІАН
  Головний тренер збірної України з хокею Олександр Сеуканд торік був готовий подати у відставку
Головний тренер збірної України з хокею Олександр Сеуканд торік був готовий подати у відставку

Сьогодні хокейна збірна України прибула потягом до Москви. У російській столиці 27 квітня розпочнеться черговий чемпіонат світу. Українці дев"ятий рік поспіль гратимуть в еліті світового хокею. Їх завдання у турнірі незмінне — виступати наступного року знову серед найкращих. У груповому турнірі суперником українців будуть збірні Фінляндії (матч із командою Суомі "синьо-жовті" проведуть 27 квітня), Росії (29 квітня) та Данії (1 травня).

У Москві збірна України гратиме без представників північноамериканської ліги (НХЛ) — Федотенка, Понікаровського, Бабчука. Із найсильніших представників європейської першості прибули тільки росіяни Сергій Климентьєв та В"ячеслав Завальнюк. А основний воротар Сімчук, захисники Остроушко, Разін, нападаючі Варламов, Міхнов, Шахрайчук, Касянчук виступати за збірну не будуть.

На початку цього тижня українці тренувалися у столичному спорткомплексі "Авангард" на вулиці Мельникова. А до того — на льодовій арені торговельно-розважального центру "Термінал" у Броварах. Там із кореспондентом "ГПУ" побесідував головний тренер збірної України Олександр Сеуканд, 56 років.

Чому російські легіонери відмовилися грати за збірну України?

— Бояться втратити роботу. Якщо зіграють за Україну на чемпіонаті світу, вважатимуться легіонерами. А за кожного легіонера російський клуб змушений платити Федерації хокею Росії 60 тисяч доларів. Це єдина причина, бо з фінансами збірна нині проблем не має. Забезпечені збори, є преміальний фонд.

Торік за успішний виступ хокеїстам обіцяли по 2000 доларів. Які преміальні нині?

— Більше тієї цифри, яку ви назвали. Але оголосити її уповноважений президент вітчизняної федерації хокею. (Як удалося довідатися "ГПУ", якщо збірна України залишиться в еліті світового хокею, її гравці отримають від 1 до 8 тис. доларів США).

Чому не приїхали Федотенко, Понікаровський, Бабчук?

— Про них нам треба забути. Ці люди не для збірної. На Олімпіаді-2002 вони зіграли з двох причин — турнір престижний, до того ж проводився у США.

Що показали контрольні матчі з московським "Динамо"?

— Суперник змусив нас грати у хокей більш високого рівня, ніж той, у відкритому чемпіонаті Білорусі, де виступає більшість моїх підопічних. Найбільші проблеми у нас в атаці. Оборона більш-менш "спаяна". А основним голкіпером, за відсутності Сімчука, буде Карпенко.

Чемпіонат проходитиме в Росії. Для нас це добре чи погано?

— Добре. Організація буде на найвищому рівні — харчування, поселення у класному готелі. А у Фінляндії-2003, наприклад, все було дуже скупо. Спартанські умови, крім арени, де грали.

У "Беркуті" платять півтори-дві тисячі доларів. "Сокіл" стільки дати не може

Якщо якість льоду в Росії буде поганою, це для нас додатковий шанс у матчах із Фінляндією та господарями турніру. Через ці змагання готуватимемося до головного для себе поєдинку — проти данців.

Що скажете про збірну Данії?

— Багато хокеїстів грають у престижних чемпіонатах Швеції та Фінляндії. Хоча власне данський чемпіонат поступиться білоруському, де виступають мої підопічні.

У Росії, Фінляндії йде відбір гравців до збірної. В Україні — набір. Хокей в Україні помирає?

— Думаю, ні. З приходом на посаду президента Федерації Анатолія Брезвіна (голова Державної податкової адміністрації України. — "ГПУ") справи покращилися. Він та його команда не говорять, а роблять. Найкраще підтвердження — будівництво найближчим часом чотирьох арен у Херсоні, Івано-Франківську, Харкові та Донецьку. Київський "Авангард" теж планують реконструювати.

Що чекає київський "Сокіл"?

— Минулого сезону думали тільки про те, щоб зберегти команду. Брали людей, які не підходили іншим клубам. У тому ж "Беркуті" гравцям платять півтори-дві тисячі доларів щомісяця. "Сокіл" стільки давати не може. Що буде далі — побачимо.

Торік на чемпіонаті світу Україна добре виступила на першому етапі. На другому пішли розгромні поразки. Як їх пояснити?

— Не знаю. У ході турніру говорив хлопцям: якщо проблема у мені — подам у відставку. Все нормально, відповідають.

Боялися, що вас хокеїсти "плавлять"?

— Відставка — крок, який може струсонути хокеїстів, — відповідає ухильно.

Які ваші стосунки з Анатолієм Богдановим?

— Мінімальні.

Вас можна було назвати близькими друзями?

— Так. Але у 2003-му Богданова звільнили зі збірної. Я тоді був його помічником. Він вирішив, що я маю піти разом із ним. Але я тоді втратив би роботу в "Соколі". А як би годував сім"ю? Живемо ж "із коліс".

Фаворитом чемпіонату світу Сеуканд вважає Росію. Сам тренер народився у Москві, 35 років тому переїхав до Києва, щоб отримати квартиру.

— Мама нині у США в сестри. Її на чемпіонаті світу не буде. Вітчим прийде, уболіватиме. І двоюрідні брати, дядьки. Вони — росіяни. Але у поєдинку Україна — Росія уболіватимуть за мою команду.

Зараз ви читаєте новину «Богданов образився на Сеуканда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі