пʼятниця, 29 квітня 2011 00:30

Блохін вводитиме до складу молодих

Тиждень тому 58-річного Олега Блохіна призначили головним тренером збірної України. Про перспективи команди з цим фахівцем говоримо із найкращим футболістом СРСР-1972 Євгеном Ловчевим, 62 роки.

Останнім місцем роботи Блохіна 2008 року був футбольний клуб "Москва". За рік тренера звільнили. Що не вийшло в українського фахівця?

— Блохін — людина з характером, а у "Москві" підібралися дуже посередні гравці, які мали контракти чималі, а з точки зору кваліфікації нічого собою не являли. Тренер вимагав, а вони не виконували. Можливо, Олегу Володимировичу бракувало педагогіки. Фрази на розборі гри "я такий м'яч у свої 55 забив би" були недоречними. Вийшов нікому не потрібний конфлікт. А те, що Блохін знає футбол, — безсумнівно. Просто йому краще у збірній, куди приїжджають люди з певним рівнем, професійним та побутовим.

Колишній президент "Москви" Юрій Білоус заявив, що Блохін — мильна бульбашка, а не тренер, і розвалив колектив.

— У такий спосіб Білоус виправдовувався за свої помилки. Проблема була в клубі, а скидали її на тренера. Блохін — не Моуріньйо, але собі ціну знає і успіхів досягав, довівши Україну до чвертьфіналу Кубка світу.

Проте футбол його збірної України був не видовищний, по-перше. По-друге, провалив відбір на Євро-2008.

— Команда вичерпала себе. Можливо, і тренеру слід було відпочити. Що Блохін і зробив.

В Олега Володимировича виникали конфлікти з Вороніним. Вони знайдуть тепер спільну мову?

— Без проблем. Блохін розуміє, що відмовлятися від футболіста не в його інтересах. А Вороніна вивів зі складу московського "Динамо" попередній тренер Міодраг Божович, зате після його відставки Андрій був найкращим у понеділковому матчі з "Анжі" (2:2). І відбирав м'яч, і атаки організовував, і пенальті заробив. Думаю, все буде нормально.

Андрій Шевченко завжди був улюбленцем Блохіна, але тепер грає нестабільно. Як із цим бути?

— Думаю, Андрій буде швидше помічником тренера, ніж гравцем, на якого на Євро робитимуть головну ставку. Свої 25–30 хвилин він зіграє якісно у будь-якому випадку, але не більше — вік дається взнаки.

За яким принципом Блохін має добирати тренерський штаб? Чи варто до нього включати того ж Калитвинцева тільки для того, щоб той не образився?

— За принципом професійності. Якщо Калитвинцев готовий працювати, а не ставити Блохіну палиці в колеса, бо той виграв у нього посаду, значить, Юрій буде у збірній.

До старту Євро-2012 залишається трохи більше року. Дефіцит часу стане серйозною проблемою для нового наставника?

— Не думаю. Він достатньо добре знає український футбол та можливості гравців, щоб не проводити тривалого перегляду кандидатів.

Тренер завжди довіряв ветеранам і не поспішав залучати до збірної молодих футболістів. Хоча збірна 21-річних Яковенка перспективна. Чи не будуть члени цієї команди обділеними з боку Блохіна?

— Відбір до Євро-2008 показав, що на старому багажеві далеко не заїдеш. Блохін — розумна людина й усвідомлює це. Тож поступово вводитиме до складу молодих. А для них такий тренер — авторитет з авторитетів через ігрові заслуги.

Український наставник не обіцяє виграти Євро-2012, а спочатку націлюється на вихід із групи. Це правильно?

— Цілком. Гучні заяви будуть зайві — у цій професії справи треба робити тихо. Але я особисто знаю Олега і переконаний: амбіції в нього нікуди не зникли.

Зараз ви читаєте новину «Блохін вводитиме до складу молодих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі