понеділок, 12 березня 2007 16:54

"Барселону" підвів Олегер

Автор: фото: REUTERS/Gustau Nacarino
  Нинішній тренер ”Барселони” Франк Райкаард (праворуч) на початку 90-х грав у ”Мілані” під керівництвом Фабіо Капелло, який зараз тренує ”Реал”
Нинішній тренер ”Барселони” Франк Райкаард (праворуч) на початку 90-х грав у ”Мілані” під керівництвом Фабіо Капелло, який зараз тренує ”Реал”

У Барселоні місцева команда в рамках 26-го туру чемпіонату Іспанії приймала мадридський "Реал". На стадіон "Ноу Камп" прийшло 97 823 глядачі, а прибуток від продажу квитків сягнув понад півмільйона доларів. Поєдинок вийшов одним з найкрасивіших у європейському сезоні й закінчився нічиєю — 3:3. За "Барселону" тричі забив Ліонель Мессі. У складі "Реалу" двічі відзначився ван Ністельрой (один гол провів із пенальті) і раз — Серхіо Рамос.

У середині минулого тижня обидві команди вибули з розіграшу Ліги чемпіонів. Тепер вони ведуть боротьбу за звання чемпіона Іспанії ("Реал" володів цим титулом 29 разів, "Барселона" — 18). До матчу "Барселона" йшла другою і поступалася лідерові "Севільї" одним очком. "Реал" посідав четверте місце і від "Барси" відставав на чотири очки. До того ж Королівський клуб "вилетів" з розіграшу Кубка Іспанії. Поразка на "Ноу Камп" могла обернутися відставкою для італійського наставника "Реалу" Фабіо Капелло, який тільки-но влітку знову очолив клуб.

"Барселона" до зустрічі з "Реалом" обіграла англійський "Ліверпуль". Наставник "Барси" у "класико" повторив модель гри, яку застосував у матчі проти "Ліверпуля", й зіграв за схемою 1–3–4–3. "Реал" через травми позбувся чотирьох виконавців — найкращого футболіста світу Фабіо Каннаваро, а також Роберто Карлоса, Девіда Бекхема та Хосе Антоніо Реєса. Капелло зіграв звично: 1–4–4–2.

На думку заслуженого тренера України В"ячеслава Грозного, 50 років, досвідчений італійський тренер Райкаарда тактично не переграв:

— "Реал" домінував у другому таймі тільки тому, що грав у більшості, — каже він. — Олегер відверто підвів команду, нарвавшись на вилучення. Райкаард змушений був тасувати склад, підключати зліва оборонця Беллетті, знімати Ето"О. Капелло відповів по-своєму: випустив Робінью. В умовах вільного простору, без щільної опіки, легкий бразилець створював моменти для партнерів. Ван Ністельрой мав забивати і знімати усі питання щодо переможця. Але я радий, що геній Рональдіньйо та Мессі спрацював, і аргентинець зрівняв рахунок. Симпатизую "Барселоні".

Героєм зустрічі став 19-річний аргентинський форвард "Барселони" Ліонель Мессі.

— Він грає типового правого форварда, — додає В"ячеслав Грозний. — Це помилка Райкаарда. Мессі може обіграти суперника один в один, а граючи справа, у нього немає достатньо місця, щоб це зробити. Цей футболіст повинен грати тільки у центрі нападу.

Запитую, чому тренери відмовилися від крайніх півзахисників.

— Тому що обидві команди класно контролюють м"яч. Такі колективи будують півзахист "ромбом". Візьміть півзахисника "Реалу" Ґуті — у суботу він класно зіграв усюди, де б не опинився.

Нуньєс хотів взірвати "Ноу Камп"

"Барселона" та "Реал" зіграли 154 матчі. 58 перемог здобула "Барса", "Реал" — 66, 30 матчів закінчилися внічию.
13 футболістів устигли пограти за обидві команди. Серед них данець Лаудруп, іспанець Луїс Енріке та португалець Фіґу. Останній з"явився у "Барселоні" 1995-го, а через 5 років пішов до "Реалу". За цей трансфер тодішній президент "королів" Флорентіно Перес заплатив $54 млн. Коли Фіґу в листопаді 2000-го вперше вийшов на "Ноу Камп" у формі "Реалу", вболівальники закидали його гнилими апельсинами й не давали змоги виконувати кутові удари. Через півтора року португалець свідомо нарвався на попередження у чвертьфінальній грі Ліги чемпіонів проти "Баварії" і на півфінал до Барселони не поїхав. "Реал" і без Фіґу той поєдинок виграв. За останні чверть століття "королі" перемагали на "Ноу Камп" тільки двічі — 2002-го та 2003-го.
У сезоні 1998/99 "Ноу Камп" був довірений фінал Ліги чемпіонів. "Барселона" у тому розіграші не пробилася навіть до плей-офф. А "Реал" вийшов до 1/4 фіналу. Перед матчами на виліт тодішній президент "Барси" Хосеп Нуньєс заявив, що він краще зірве "Ноу Камп", ніж дивитиметься, як "Реал" там завойовуватиме черговий Кубок чемпіонів. Виконати обіцянку Нуньєсу не вдалося: уже в першому раунді плей-офф "Реал" поступився київському "Динамо" Валерія Лобановського.

Зараз ви читаєте новину «"Барселону" підвів Олегер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі