вівторок, 10 вересня 2019 00:20

"Барселона" заплатила за Грізманна 120 мільйонів євро

Автор: REUTERS
  Француз Антуан Грізманн у перших трьох матчах чемпіонату Іспанії за ”Барселону” забив два м’ячі
Француз Антуан Грізманн у перших трьох матчах чемпіонату Іспанії за ”Барселону” забив два м’ячі

2 вересня в Європі зачинилося трансферне "вікно". Тепер футболісти зможуть змінити команду не раніше січня. Оцінюємо літній трансферний період.

Топ-оренди

1. Феліпе Коутіньо, 27 років, Бразилія

Звідки — "Барселона", Іспанія

Куди — "Баварія", Мюнхен, Німеччина

Сума — 600 млн грн за сезон

У "Барселоні" бразилець не був надто яскравий, але виконував свою функцію й не скаржився, попри те, що ставили його на зовсім неприродну позицію лівого форварда. Коутіньо не щастить із раціональним використанням його таланту що в збірній, що в клубі. Він — чиста "десятка" абсолютно вільної інтерпретації. Він не позиція, а функція. Цікаво, наскільки в Мюнхені тепер зможуть правильно його використати.

2. Мауро Ікарді, 26 років, Аргентина

Звідки — "Інтер", Італія

Куди — "Парі Сен-Жермен", Париж, Франція

Сума — безкоштовно на сезон із правом подальшого викупу за 2,1 млрд грн

Нападаючий увесь минулий сезон сварився з "Інтером", тому залишити Мілан мав неодмінно. Але його трансфер став проблемним, бо "Ювентус" і Наполі хотіли гравця й не хотіли переплачувати. Тому виходом стало продовження контракту й оренда до Парижа. Французький монстр задоволений тим, що завдяки цьому кроку спокійно входить в умови фінансової чесної гри (клуби мають витрачати не більше, ніж заробляють. — ГПУ).

3. Алексіс Санчес, 30 років, Чилі

Звідки — "Манчестер Юнайтед", Англія

Куди — "Інтер", Мілан, Італія

Сума — безкоштовно на сезон із правом подальшого викупу за 450 млн грн

Фланговий форвард чомусь зовсім не прижився у "червоному" Манчестері. Мав шанс свого часу перейти до блакитного клубу цього міста — "Манчестер Сіті", про що, мабуть, дуже шкодує. Незважаючи на свій специфічний характер і схильність часом порушувати режим, залишається сильним нападником, що підтвердив цього літа на Кубку Америки. Для "Інтера" він буде хорошим доповненням до Лаутаро Мартінеса та Ромелу Лукаку.

Топ-трансфери

1. Антуан Грізманн, 28 років, Франція

Звідки — "Атлетико", Мадрид, Іспанія

Куди — "Барселона", Іспанія

Сума — 3,6 млрд грн

Цей трансфер, з одного боку, був дуже очікуваний, з другого — став більш-менш загадковим. "Барселоні" й без нього не бракує форвардів, та ще й 16-річний Фаті зараз розкрився. Француз звик бути солістом у своїх попередніх клубах, а в "Барсі" все крутиться навколо Мессі.

2. Еден Азар, 28 років, Бельгія

Звідки — "Челсі", Лондон, Англія

Куди — "Реал", Мадрид, Іспанія

Сума — 3 млрд грн

Футболіст давно переріс рівень сьогоднішнього "Челсі". Азар має претендувати на перемогу в Лізі чемпіонів, Ліга Європи для нього — нічим не цікавий титул. Наскільки добре його використають у "Реалі" — питання відкрите. Але бельгієць — футболіст неймовірного рівня, тож має бути у складі великого клубу.

3. Жоао Фелікс, 19 років, Португалія

Звідки — "Бенфіка", Лісабон, Португалія

Куди — "Атлетико", Мадрид, Іспанія

Сума — 3, 618 млрд грн

Фелікс лише один сезон провів у дорослому футболі, та за цей час встигнув закохати в себе багатьох. Зі збірною Португалії виграв Лігу націй. Прогрес футболіста відбувається стрімко. Раніше грав із глибини, часто атакувальним півзахисником, проте перехід на вістря атаки лише зробив його гру яскравішою. Зовні він здавався надто легким для жорстокого футболу Дієго Сімеоне. І все ж спокійно пройшов надтяжкі передсезонні збори та повністю вписується у гру своєї команди. За багатьма аспектами він нагадує Грізманна.

Екзотичні трансфери

1. Дані Алвес, 36 років, Бразилія

Звідки — "Парі Сен-Жермен", Франція

Куди — "Сан Пауло", Бразилія

Сума — безкоштовно

Фланговий захисник потужно провів Кубок Америки — став найкращим гравцем турніру попри вік. Далі ж Даніель здивував ще більше, перейшов до "Сан Пауло". Він — найвидатніший правий захисник світу за останні 15 років. Його колекція перемог феноменальна, за деякими підрахунками, найбільша за футбольну історію — 40 трофеїв. Алвес уже навигравав усього, тому лишитися в Європі міг лише у випадку пропозиції однієї з двох команд — "Барселони" або "Манчестер Сіті". Не дочекавшись, вирішив їхати на батьківщину. Адже саме там у серйозний футбол він майже не грав. Хоче спробувати на смак жорсткої боротьби за високі місця в чемпіонаті, чого не було в нього з часів "Севільї". Дані потрібен хороший тонус, адже 2022-го він мріє здійснити похід за останнім бажаним титулом — чемпіона світу. Тоді йому буде 39.

2. Даніеле Де Россі, 36 років, Італія

Звідки — "Рома", Рим, Італія

Куди — "Бока Хуніорс", Буенос-Айрес, Аргентина

Сума — безкоштовно

Центральний півзахисник Даніеле Де Россі приєднався до "Боки Хуніорс" і в першому ж матчі забив м'яч. Керівники "Боки" хочуть слави та резонансу. Президент Даніель Анджелічі готується до виборів, тому Де Россі — це також крутезний піар. А ще амбіції "Боки" — помститися головному ворогу, "Рівер Плейту", за поразку у "Фіналі століття", минулорічному Лібертадорес — південноамериканському аналозі Ліги чемпіонів. Анджелічі відомий своїм бажанням збирати в клубі італійських зірок минулого. Це має просте пояснення. "Бока" — клуб, заснований у районі італійських емігрантів, та й сам Даніель має італійське коріння. Лишень його обрали президентом 2011-го, він спробував підписати Гаттузо. Потім були Пірло, Тоні, подейкують, навіть Буффон.

Де Россі погодився отримувати в аргентинському гранді зарплатню меншу за 25 млн грн на рік. "Рома" платила йому 90 млн.

3. Маріо Балотеллі, 29 років, Італія

Звідки — "Марсель", Франція

Куди — "Брешіа", Італія

Сума — безкоштовно

Лише в останню мить зірвався перехід нападаючого до бразильського "Фламенго". Клуб не лякав навіть скандальний характер футболіста. Дикі та оригінальні типажі в Бразилії зустрічаються значно частіше, ніж в Європі. Але Балотеллі навіть для тропічних широт занадто гарячий хлопець. Перехід не відбувся через спробу представників форварда додати деяких нових умов перед самим підписанням. Клуб не піддався тиску і потрібний час було втрачено. Але фанам "Фламенго" не варто шкодувати. Голи Маріо приніс би, але, окрім своїх одвічних "фокусів", він підняв би руйнівну хвилю в команді. "Фламенго" й так має у складі чимало високооплачуваних гравців зі статусом. Вони могли б жадати ще більше грошей, дивлячись на рекордні для Бразилії прибутки Балотеллі. З розпачу італієць пішов до Брешії, клубу з його рідного міста, який дав йому 90 млн грн річної зарплатні. Це теж велика несподіванка.

3 мільярди гривень і права на Паулу Дібало пропонувало керівництво італійського "Ювентуса" французькому "Парі Сен-Жермен" за перехід Неймара. Парижани відмовилися.

Неймар тренується у "Парі Сен-Жермені"

Головним трансферним фігурантом літа став бразилець 27-річний ­Неймар. Два роки тому він перейшов з іспанської "Барселони" до французького "Парі Сен-Жермен" за 6,6 млрд грн. Нині захотів повернутися до "Барселони".

У травні "Барса" програла "Ліверпулю" півфінал Ліги чемпіонів. Після матчу президент іспанського клубу Хосеп Бартомеу мав розмову з провідними гравцями ­команди. Бартомеу пообіцяв повернути Неймара, був упевнений у бажанні бразильця знову виступати за "Барселону".

Однак "Барселона" дуже довго не робила пропозицію Парижу, що змусило бразильця повернутися до тренувань із французьким клубом. Але Неймар відмовився публічно заявляти, що хоче залишитися в Парижі.

Єдину пропозицію каталонці зробили 27 серпня. Вони були готові віддати за Неймара 3,6 млрд грн і трьох гравців. Французький гранд зупинився на Івані Ракітічі, Усмані Дембеле і Жан-Клеру Тодібо. Ракітіч і Тодібо дали згоду, а ось Дембеле категорично відмовився.

Віталій МАРТИНЮК

Зараз ви читаєте новину «"Барселона" заплатила за Грізманна 120 мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі