середа, 09 липня 2008 18:26

Армен Варданян став займатися боротьбою через землетрус у Ленінакані

  Армен Варданян каже, що у дитинстві був бешкетником
Армен Варданян каже, що у дитинстві був бешкетником

На чемпіонаті Європи із греко-римської боротьби, який у квітні приймав фінський Тампере, українці завоювали одну нагороду. Золото отримав Армен Варданян у ваговій категорії 66 кг. Уродженець Ленінакана дев"ять років проживає в Запоріжжі. Туди 26-річному атлетові зателефонував кореспондент "ГПУ". Розмовляємо російською, спортсмен відповідає коротко.

Яка зустріч у Тампере була для вас найважчою?

— Впертим вийшов поєдинок проти азербайджанця Раджабова у чвертьфіналі. Півфінальна перемога над грузином Мачутадзе теж була нелегкою. Натомість фінал був безпроблемним — румунський атлет (Іонуц Пейнацу. — "ГПУ") серйозним суперником не став.

Як ви прийшли в боротьбу?

— Там цікава історія вийшла. Зал, де працював тренер із боротьби Мурат Саргсян, був зруйнований після землетрусу 1988 року. Саргсян став працювати з підопічними у спортзалі одного з технікумів, де працював мій батько. Я був бешкетником. Згадую, починається перше тренування в секції Саргсяна. Усі діти вишикувалися, а я на матах лежу. Тренер запитує, хто це такий. Кажу, що мені батько дозволив тут перебувати і робитиму все, що захочу. Саргсян швидко пояснив, що можна, а що ні, і запропонував поборотися проти одного з хлопців. Перший суперник займався в секції понад рік, але я швидко поклав його на килим. Тренер здивувався і запропонував батькові віддати мене на боротьбу.

У Запоріжжі запропонували привабливіші умови, тому і переїхав

1999 року ви переїхали з Ленінакана до Запоріжжя. Чому?

— На той момент мене вважали одним із провідних борців Вірменії. Щоправда, матеріально цей статус мені майже нічого не давав. Через фінансові негаразди прогресувати в Ленінакані було нереально. У Запоріжжі запропонували привабливіші умови, тому й переїхав. Й одразу дав результат: на Всесвітніх юнацьких іграх у Москві здобув бронзову медаль. Міг поїхати на Олімпіаду-2000 до Сіднея, але тренери відправили туди досвідченішого Григорія Комишенка. Нічого, 2000-го став чемпіоном світу серед молоді, перемігши старших за віком суперників, а за три роки посів друге місце на "дорослому" чемпіонаті світу.

Україна на Олімпіаді має виставити одного атлета у вашій ваговій категорії. Ви — чемпіон Європи-2008, але Олександр Хвощ здобув олімпійську ліцензію торік на чемпіонаті світу...

(Перебиваючи). — Знаю, запитаєте, хто поїде до Пекіна на Олімпійські ігри. Немає впевненості, що це буду я. Але навіть якщо довірять право поїхати на Олімпіаду, обіцяти медаль не стану. Головне — підійти до турніру в оптимальній формі. Тоді й поборотися можна.

1982, 30 січня — Армен Варданян народився в місті Ленінакан (Вірменія)
1992 — почав займатися греко-римською боротьбою
1999 — переїхав із Ленінакана до Запоріжжя
2003 — став віце-чемпіоном світу та Європи
2008 — виграв першість Європи
Неодружений

Зараз ви читаєте новину «Армен Варданян став займатися боротьбою через землетрус у Ленінакані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі