середа, 26 березня 2008 15:20

Андрій Пушкар двічі став чемпіоном світу з рукоборства

Автор: фото: Василь ТАНЕВИЧ
  Андрій Пушкар визнає себе найкращим рукоборцем світу-2007. Він посів перше та друге місця на чемпіонаті світу, виграв європейську першість та Кубок світу серед професіоналів
Андрій Пушкар визнає себе найкращим рукоборцем світу-2007. Він посів перше та друге місця на чемпіонаті світу, виграв європейську першість та Кубок світу серед професіоналів

З чемпіоном світу з армспорту (рукоборства) Андрієм Пушкарем, 22 роки, зустрічаємося в його рідному Кременці. Спілкуємося в більярдному клубі. 120-кілограмовий богатир має зріст 192 см. Пушкар грає своїм розкладним києм. Потому запрошує до свого будинку. Показує тренажерний зал, який облаштував у підвалі, а також здобуті медалі та кубки.

— Армспортом почав займатися в 11 років, — розповідає Пушкар. — Попросив тата піти з ним у спортзал. Зараз татові 60 років, він — срібний призер останнього чемпіонату світу з армспорту серед ветеранів. На першому ж тренуванні заявив батькові, що буду чемпіоном світу. Він посміявся. "Підколював", що переможу його тоді, коли йому "стукне" 70 років. Але я поборов його в 14-річному віці. Важив тоді близько 70 кг, а тато — 105 кг.

2006 року в армфайті (поєдинок серед професіоналів. — "ГПУ") ви програли найсильнішому рукоборцю світу Джону Брзенку з рахунком 0:6. Чому?

— Боротьба на праву руку з Брзенком відбувалася наступного дня після чемпіонату світу серед любителів, на якому я переміг на праву руку і став третім на ліву. А Брзенк готувався безпосередньо до боротьби зі мною. Забракло сил скласти йому конкуренцію. А відмовитися від сутички не міг, бо контракт вже був підписаний.

Брзенк 1986-го виграв найбільший приз в історії армспорту — вантажівку "вольво" вартістю 100 тисяч доларів. Реально нині заробити такі гроші?

— Ні. Щодо Брзенка, то він — легенда армспорту, 26-разовий чемпіон світу. Про його спортивну кар"єру знято фільм "Зі всіх сил" із Сталлоне в головній ролі. Попри це, він толерантний, тактовно ставиться до суперників. Щоб його запросити на армфайт, організатори мусять викласти не менше 10 тисяч доларів.

А скільки мають заплатити вам за участь у змаганнях?

— Якщо змагання за кордоном, то "чистими" має бути від тисячі доларів.

Торік ви перемогли на "Немірофф Ворлд Кап", призовий фонд якого складав 20 тисяч доларів. Скільки з них дісталося вам?

— Заробив три тисячі доларів.

Російський рукоборець Артем Кліменко нещодавно сказав, що Брзенк вам не по зубах.

— Не погоджуюся. Думаю, ми приблизно рівні. Якщо буду в хорошій формі, то боротьба між нами закінчиться або нічиєю, або з незначною перевагою на чиюсь користь.

Кліменко завжди негативно про мене відгукується, бо йому образливо за поразку на обидві руки від мене на першості світу серед юніорів у 2003 році. Артем тоді був чинним чемпіоном світу серед дорослих. Він плакав, не вірячи, що таке могло статися. Поєдинок із Кліменком — найбільш пам"ятний у моїй кар"єрі.

Хто є вашими спаринг-партнерами?

— Основний — тато, який є моїм тренером. А ще прошу хлопців, щоб двома руками тримали.

Росіянин Олексій Воєвода каже, щоб бути злішим, він 5-7 днів до змагань утримується від сексуальних стосунків. Як у вас із цим?

— Мені треба утримуватися три-чотири дні. Я трошки молодший, — сміється.

Не виникало бажання організувати змагання з Василем Вірастюком — за змішаними правилами?

— За якими змішаними правилами? На руку, я впевнений, що сильніший за нього. Але я не підніму того, що він піднімає. Це різні види спорту, — сміється.

Поїсти любите?

— Аякже. Щодня в моєму раціоні мусить бути м"ясо — не менше півкілограма. В основному їм телятину, а ще — рибу, свинину.

1985, 6 серпня — народився в м. Кременець Тернопільської обл.
1996 — почав займатися армспортом
2004 — очолив Тернопільську обласну федерацію армспорту
2006 — став чемпіоном світу у змаганнях на праву руку
2007 — став чемпіоном світу у змаганнях на праву руку
Неодружений, півтора року зустрічається з кременчужанкою Анною

Зараз ви читаєте новину «Андрій Пушкар двічі став чемпіоном світу з рукоборства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі