вівторок, 10 квітня 2007 14:36

Яна Шемякіна хоче працювати в міліції

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Яна Шемякіна (праворуч) на тренуванні у залі львівської спортивної школи ”Галеон”. Разом із Шемякіною львівські фехтувальниці Світлана Гордієнко (ліворуч) та Анна Кендірян (у центрі)
Яна Шемякіна (праворуч) на тренуванні у залі львівської спортивної школи ”Галеон”. Разом із Шемякіною львівські фехтувальниці Світлана Гордієнко (ліворуч) та Анна Кендірян (у центрі)

Із чемпіонкою Європи з фехтування Яною Шемякіною, 21 рік, зустрічаємося на вході до приміщення Львівської облдержадміністрації. Це за 150 метрів від її тренувального залу. Яна одягнена у спортивні штани, світло-синю куртку. В руці несе чохол із кількома клинками до шпаг.


У фехтування ви прийшли з гірськолижного спорту. Як так сталося?

— З"їжджала з гірки, впала і зламала ногу. Наклали гіпс, але через місяць рентген показав, що нога зростається неправильно. Довелося зламати кістку і по-новому її скласти. Після цього батьки були категорично проти мого повернення в гірськолижний спорт. А тут якраз подружка запросила у фехтувальний зал. Займаюся фехтуванням десятий рік.

Часто згадуєте перемогу на чемпіонаті Європи-2005?

— Так. Але особливо запам"яталося те, що було по приїзді додому, як мене зустрічали: квіти, інтерв"ю...

Тоді ви виграли кілька боїв із перевагою в один укол. Звідки такі міцні нерви?

— Не знаю. Всі кажуть, що мені треба грати в лотерею. Бо завжди, як залишається один укол, удається сконцентруватись і завдати його. Тренер називає мене "Міс один укол".

У програму тренувань входять бої з хлопцями?

— Так. Після таких зустрічей відчуваю прогрес.

Чи отримуєте зарплату як член національної збірної?

— Так, майже півтори тисячі гривень. Також мені платять у товаристві "Динамо". Після перемоги на чемпіонаті Європи мене взяли на роботу в Службу безпеки України і присвоїли звання старшого прапорщика. А щоб отримати офіцерське звання, треба мати вищу освіту.

Тренер мене називає "Міс один укол"

Скільки коштує професійне екіпірування шпажиста?

— Від 700 до 1000 євро.

Шпаги довго служать?

— Клинки зарубіжного виробництва ціною 50 доларів живуть десь місяць. Наші за 10 доларів ламаються частіше.

Щоб електрофіксатор зареєстрував укол шпагою, тиск на наконечник зброї має бути 750 грамів. Такі пропущені уколи на тілі залишають знаки?

— Бувають синці, але вони швидко сходять. Найчастіше колють у передпліччя. Якщо буває боляче з власної вини — значить, не вмію добре захищатися.

Скільки важить шпага?

— До кілограма. Права рука в мене сильніша, ніж ліва. На парах в університеті ближче до обіду починаю усвідомлювати, що в руці чогось не вистачає. Треба швидше йти на тренування.

Яка роль у ваших успіхах тренера Андрія Орликовського?

— Його я бачу частіше, ніж маму з татом. Коли була малою, в батьків не вистачало грошей, він мені завжди допомагав — купував клинки, відправляв на змагання.

Правда, що ви мрієте працювати в міліції?

— Точно. Але зараз навчаюся в університеті фізичної культури на третьому курсі. Після його закінчення обов"язково поступлю в інститут внутрішніх справ і здобуду другу вищу освіту.

Якій кухні віддаєте перевагу?

— Окрім української, подобається китайська. З Китаю, де була на змаганнях, привезла палички для їжі. Якийсь час їла ними і вдома. А зараз вони лежать як сувенір.

Як проводите вільний час?

— Люблю читати. Зараз читаю книжку про самураїв. Музику слухаю, дивлюся телевізор. Допомагаю мамі по дому. Із собачкою, 2-річним ротвейлером, гуляю. Вона завжди скучає, коли я їду на змагання. А за день до мого повернення починає радіти, так розповідає мама. І потім цілий день не відходить від мене. Відчуває, коли в мене гарний настрій, а коли — ні.

Є спортсменки, які зараз, перед Олімпіадою, принципово не зустрічаються з хлопцями, щоб не розмінюватися на особисте життя. Як у вас?

— Без хлопця себе погано уявляю. Але він має розуміти, чим я займаюся. Мала одного, який не розумів цього. Він хотів, аби більше часу йому приділяла. Довелося розійтися. Зараз на першому місці в мене спорт.

Фільм про мушкетерів дивилися? З Д"Артаньяном могли б битися на рівних?

— Зараз фехтування зовсім інше, ніж у ті часи. Може, тоді я йому і програла б. Але якби мене поставити проти Д"Артаньяна зараз, гадаю, що виграла б.

1986, 5 січня — Яна Шемякіна народилася у Львові
1997 — почала займатися фехтуванням
2002 — стала чемпіонкою світу серед кадетів
2004, 2005 — чемпіонка Європи серед юніорів
2005 — виграла першість Європи серед дорослих
2006 — закінчила училище фізичної культури, навчається на 3-му курсі Львівського університету фізичної культури
Незаміжня

Зараз ви читаєте новину «Яна Шемякіна хоче працювати в міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі