вівторок, 09 жовтня 2007 18:01

Алфонсу Алвеш забив сім м"ячів

Минулої неділі у чемпіонаті Голландії "Геренвен" переміг удома "Ераклес" з Алмело — 9:0. Сім м"ячів у цьому поєдинку забив бразильський форвард "Геренвена" Алфонсу Алвеш, 26 років.

На 10-й хвилині він відкрив рахунок, а до 19-ї встиг відзначитися тричі. До 68-ї форвард "відпочивав", а потім упродовж 8 хв. влучно "вистрілив" ще чотири рази.

Алвеш став першим футболістом, якому вдалося продемонструвати подібну результативність. До цього за один матч найбільше — 6 голів — забивали П"єр Керхоф у кінці 50-х, Йоган Кройфф 1970-го та Марко ван Бастен 1985-го. 1956 року дев"ять м"ячів забив нападник "Феєнорда" Генк Схоутен, але до офіційного реєстру досягнення не внесли, бо професійної футбольної ліги у Голландії тоді ще не було.

Алвеш перейшов до "Геренвена" узимку 2006 року зі шведського "Мальме". Сума трансферу стала рекордною для голландського клубу — "Геренвен" заплатив $4,5 млн євро. У минулому чемпіонаті Голландії Альвеш забив 34 м"ячі, завоював "Срібну бутсу", поступившись Франческо Тотті, який виступає за "Рому" в сильнішому італійському чемпіонаті. Як наслідок — нападника "Геренвена" було визнано найкращим гравцем голландського чемпіонату.

Улітку він поїхав на Кубок Америки, де у складі збірної Бразилії став чемпіоном. До Алвеша проявляли інтерес англійский "Челсі", київське "Динамо", російські клуби "Локомотив" та "Сатурн". Проте жодному з них домовитися з "Геренвеном" не вдалося і нападник залишився в Голландії. Нині його команда посідає 11 місце в чемпіонаті Голландії.

За нинішніми мірками, Алвеш "розкрився" досить пізно. Хоча історія знає приклади, коли форварди заявляли про себе у зрілому віці. Росіянин Георгій Ярцев став найкращим бомбардиром чемпіонату СРСР-1978 у тридцятирічному віці, а про німця Олівера Бірхоффа Європа почула після фіналу Євро-1996, у якому 28-річний німець забив два вирішальні м"ячі.

1998 року 30-річний Бірхофф забив 27 м"ячів за "Удінезе" й завоював титул найкращого бомбардира чемпіонату Італії. Після цього він перебрався до "Мілана". У першому ж сезоні  відзначився 16 разів, чим допоміг нинішньому переможцеві Ліги чемпіонів посісти перше місце у чемпіонаті Італії 1998/99.

Зараз ви читаєте новину «Алфонсу Алвеш забив сім м"ячів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі