середа, 18 липня 2007 17:29

"Алексєєва оберігала нас від чоловіків"

  В олімпійської чемпіонки 1976 року баскетболістки Раїси Курвякової вкрали адреси партнерок по команді
В олімпійської чемпіонки 1976 року баскетболістки Раїси Курвякової вкрали адреси партнерок по команді

У 1976-му баскетболістка Раїса Курвякова стала олімпійською чемпіонкою. Зараз вона — директор дніпропетровської спортивної школи "Вихор". Про те, що 61-річна Курвякова колись взяла золото на Олімпіаді, знають лише кілька тренерів. У її директорському кабінеті немає ані кубків, ані медалей. Про збірну СРСР того періоду майже ніхто не запитує.

— Нині на баскетбольні матчі практично не ходжу, — розповідає Курвякова. — Навіщо? Нікого не знаю. У нас одна спеціалізована баскетбольна школа, але туди на роботу не запрошували. Тільки до Києва на бал чемпіонів їжджу.


Ви — лише директор школи чи займаєтеся і тренерською роботою?

— Треную. З дівчатами складніше: сьогодні вони хочуть займатися баскетболом, завтра — ні. Хлопці дисциплінованіші. Взагалі, є проблема з тренерськими кадрами. Жінку-тренера дотепер не визнають.


Але ж вашу "золоту" збірну тренувала Лідія Алексєєва, яку європейська федерація ввела до своєї Зали слави.

— Вона була одна. Особистість. Вимоглива та справедлива. На грі розумілася бездоганно, до своїх тренувань близько нікого не підпускала.


Як ви прийшли в баскетбол?

— Випадково. Народилася у глухому казахському селі. Навіть майданчиків там не було. Влітку — легка атлетика, взимку — лижі й ковзани. Після восьмого класу поїхала до Усть-Каменогорська, вступила до фабрично-заводського училища. Там і побачила баскетбол. Почала займатися, паралельно ходячи на волейбол і легку атлетику.


Чому тоді обрали баскетбол?

— Тренер у нас був молодий. Переконав мене, — загадково каже. — Та й зріст для баскетболу в мене був підходящий — 184 см. Потім поїхала до Баку, вчилася там у технікумі. Виступала за місцевий "Буревісник", а згодом поїхала до Дніпропетровська, бо дали там квартиру.


У 70-х почалася серія перемог збірної СРСР.

— Так, із 1971-го . У бразильському Ріо-де-Жанейро стали чемпіонками світу. Це був мій перший виїзд за кордон. Потрапила до символічної п"ятірки чемпіонату разом із нашою центровою Уляною Семеновою. У ті часи програвати ми не могли — була строга настанова уряду країни.

Які гроші вам платили?

— Коли вчилася, платили 200 карбованців стипендії. За перемогу на чемпіонаті Європі давали 500, але після різних відрахувань залишалося 300. Золото чемпіонату світу оцінювали в півтори тисячі. Після перемоги на Іграх отримали 600 доларів та 10 тисяч карбованців. Спочатку. Потім почали множити і залишили шість. Не вистачило на машину. Мріяла про "жигулі". Обласна влада хоч допомогла. Ще й квартиру трикімнатну дали.

Потрапила до символічної п"ятірки чемпіонату разом із нашою Уляною Семеновою


У радянські часи спортсменів-чоловіків оберігали від протилежної статі. А жінок?

— Також. Якось були на зборах у Вірменії разом із чоловічою кубинською збірною. Після цього Алексєєва пообіцяла, що ніколи більш такого не допустить. І слова дотримала.


Високі чоловіки люблять маленьких жінок. Високі жінки — ...?

— Маленьких чоловіків. Мої подруги-москвички втікали в самоволку, а якось на окремому пляжі для олімпійців один з борців тіг партнерку по команді і примовляв: "Коли ж у неї ноги закінчаться?".

Курвякова пропонує змінити тему. Запитую, який матч у її кар"єрі найпам"ятніший.

— У Кишиневі якось грала за дніпропетровську "Сталь". Якби програли — вилетіли б з вищої ліги. На останніх секундах програємо очко. Кинула чи не з центру майданчика — і влучила.


Підтримуєте стосунки з партнерками по збірній СРСР?

— Якось мене обікрали. Взяли сумку, де були адреси.


1945, 15 вересня — Раїса Курвякова народилася в селі Горноульбинка Східно-Казахстанської області (Казахстан)

1965 — переїхала до Дніпропетровська

1976 — виграла Олімпіаду

Дворазова чемпіонка Європи та світу. Нагороджена орденом Знак Пошани. Незаміжня. Має сина


Зараз ви читаєте новину «"Алексєєва оберігала нас від чоловіків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі