неділя, 03 червня 2007 18:28

Як французька поліція реагувала на піротехніку українських фанів

Як французька поліція реагувала на піротехніку українських фанів

Давайте порівняємо футбол по-київськи з футболом по-паризьки. Тим більше, що головний стадіон столиці Франції за своїм розміром приблизно такий самий, як стадіон у столиці України.

Перед грою з нашою збірною грандіозна арена "Стад де Франс", що розташована відносно центру Парижа приблизно як Борщагівка у Києві, заповнювалася поступово. На території довкола стадіону, яка менша, ніж територія київського "Олімпійського", не було жодного натяку на натовп. На місця люди проходили вільно, а до кількох десятків яток із бутербродами, пивом і водою черги були не більш ніж із чотирьох-п"яти осіб. Те саме стосувалося і сувенірних крамниць. Народ заходив на трибуни не поспішаючи, приблизно як у нас до кінотеатру.

Щойно обраний президент Франції Ніколя Саркозі сидів на центральній трибуні, яка відрізнялася від інших тільки більш широко розставленими кріслами. Ніякої спеціальної "віп-ложі" на стадіоні, зведеному менш як десять років тому, не існує. Звісно, що президента охороняли, але охорона ця була зовсім непомітною. Зовні здавалося, що керівник держави сидить на такій самій трибуні, що й звичайні уболівальники.

На трибунах та на бігових доріжках не було жодного поліціянта

Для всіх, окрім президента, на сидіннях були розкладені рекламні проспекти та прапори Франції з пластмасовими держаками. Тобто прапором можна було розмахувати, а не тільки піднімати над головою в руках.

Висновок: у Парижі не вважають небезпекою наявність у людей прапорів із держаками і пляшок із рідиною. Якщо при вході на "Олімпійський" будь-які пляшки забирають або пропонують залишити біля входу, то на "Стад де Франс" на вході забирали лише кришечки від пляшок. Логічно: кинути таку пляшку на поле складніше.

І про поліцію. На всій території довкіл я побачив лише кількох кінних поліцейських. На самих же трибунах та на бігових доріжках не було жодного поліціянта! Тільки ввічливі стюарди у цивільному по периметру і на секторах за десять-двадцять метрів один від одного. Тому, коли в "українському" секторі трибун запалали такі самі фаєри, як на фінальному матчі Кубка України, ніхто не побіг туди бити глядачів. Фаєри погоріли і за кілька хвилин погасли.

Намагався уявити собі на паризькому стадіоні щось на зразок нашого "Беркута" — кілька сотень бійців у шоломах зі щитами і кийками. Не зміг. Бо не було там що робити таким бійцям. Безпека на 70-тисячних трибунах, де був президент Франції, забезпечувалася професійно і непомітно. Без кийків.

Зараз ви читаєте новину «Як французька поліція реагувала на піротехніку українських фанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі