середа, 12 вересня 2007 15:15

Яхта Ігоря Матвієнка коштує майже 60 тисяч євро

  Ігор Матвієнко одружився цього року. Його обраниця за фахом спортивний лікар
Ігор Матвієнко одружився цього року. Його обраниця за фахом спортивний лікар

Торік олімпійський чемпіон із вітрильного спорту Ігор Матвієнко, 36 років, завершив свою любительську кар"єру. Нині він змагається серед професіоналів. Телефонуємо йому до Дніпропетровська.


Чому вирішили перейти у професіонали?

— У олімпійському класі "470" я та Євген Браславець виграли все, що можливо — Олімпіаду, чемпіонат світу та Європи. Не залишалося стимулів. І набридли організаційні проблеми. На міжнародні змагання по три дні з Женею перевозили яхту з місця на місце. У всіх конкурентів для цього були спеціальні водії. Суперники лише на регати прилітали.

Правда, що ви з Браславцем думали "зав"язати" з любительським спортом ще після Олімпіади-2000 у Австралії?

— Так. Планували зайнятися бізнесом. Але потім керівництво Федерації вітрильного спорту переконало нас залишитися. Пообіцяли непогану зарплатню, відновлення інвентарю, можливість постійно проводити повноцінні збори. Ми повірили. Спочатку все виконувалося, потім чиновники почали забувати обіцянки.

Образа на Національний олімпійський комітет України за розподіл міжнародних стипендій залишилася?

— Ви цю історію пам"ятаєте? Справді, 2001 року ми з Женею виграли чемпіонат світу та Європи. Тоді ж Міжнародний олімпійський комітет заснував стипендії для найкращих спортсменів своїх країн. Сподівалися на них і ми. Та наше керівництво вирішило, що чемпіонам стипендії не потрібні, й віддало їх призерам світових та континентальних першостей.

Які ваші успіхи серед професіоналів?

— Підбираємося до топ-десятки. Це нелегко: у міжнародних турнірах бере участь понад 100 екіпажів. Разом зі мною, крім Браславця, виступає Сергій Тимохов.

Скільки коштує ваша яхта?

— Майже 60 тисяч євро.

Наскільки фінансово вигідно  виступати серед професіоналів?

— Набагато вигідніше. У члена збірної України місячна ставка менше тисячі гривень. Це якщо він не чемпіон світу. Чемпіони в олімпійських класах отримують дев"ять тисяч, але лише рік — до наступного чемпіонату світу. Нам же спонсори платять нормальні гроші. Суму не назву, скажу тільки, що забезпечує нас російська фірма "Трансбункер", що має філію в Одесі.

Чемпіони в олімпійських класах отримують дев"ять тисяч гривень

На Олімпіаді-2008 на вас не чекати?

— Так, у Китаї слабкий вітер (сміється). Але, наприклад, у класі "Зірковий" виступають спортсмени, яким за 40. Нам із Браславцем лише за 30. Якщо пересядемо на "Зірковий", може, поганяємо на Іграх-2012 у Лондоні.

Ви досі служите в армії?

— Так, уже майор сухопутних військ. Невдовзі вирушаю на першість Європи серед військових, що відбудеться у Польщі.

Як ваші справи на особистому фронті?

— Цього року одружився. Дружина Олена за фахом спортивний лікар.

Машину давно змінювали?

— Купив у кредит "хюндай". Але нині їжджу переважно на мотоциклі "хонда", який нещодавно придбав.

Знаю, що ви захоплювалися віндсерфінгом.

— Уперше цей екстремальний вид спорту побачив у Іспанії. Вразило. До такої міри, що купив дошку та спробував самостійно покататися. Вийшло не надто вдало, але я був наполегливим. Нині катаюся непогано. У Дніпропетровську разом із друзями відкрив клуб із віндсерфінгу. Назвали "Д4ДР" — це гормон, який відповідає за викид адреналіну в кров.

Намагалися з друзями відкрити вітрильний клуб. Плани були грандіозні, але реалізувати їх не вдалося.

1971, 17 травня — Ігор Матвієнко народився у Дніпропетровську
1985 — почав займатися вітрильним спортом
1996 — став олімпійським чемпіоном
2001 — завоював звання чемпіона світу та Європи
2006 — перейшов у професіонали
Одружений

Зараз ви читаєте новину «Яхта Ігоря Матвієнка коштує майже 60 тисяч євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі