неділя, 24 червня 2007 16:16

Аґассі власноручно прав свої шкарпетки

Автор: фото: REUTERS
  Захисник футбольної збірної Франції Лоран Блан перед кожним матчем Кубка світу-1998 цілував лису маківку свого воротаря Фаб’єна Бартеза
Захисник футбольної збірної Франції Лоран Блан перед кожним матчем Кубка світу-1998 цілував лису маківку свого воротаря Фаб’єна Бартеза

Спортсмени — люди забобонні. Заради досягнення переможного результату вони дотримуються певних ритуалів. Свої маленькі секрети намагаються приховати від журналістів. Однак про деякі з них стало відомо.

Найзабобонніші — тенісисти. Росіянка Олена Дементьєва ніколи не повертається додому чи в готель після змагання, навіть якщо забула ракетку. Чорношкіра американка Серена Вільямс перед поєдинком обов"язково має побути на корті з білим чоловіком. Андре Аґассі власноручно прав свої шкарпетки, в яких грав на турнірах Великого шолому.

Більшість футболістів виходять на поле з однієї ноги — здебільшого з лівої. Найдивніше поводиться форвард збірної Ісландії та іспанської "Барселони" Ейдур Ґудйонсен. Перед матчами він зачиняється в туалеті й цілує свою футболку. Колишній нападаючий "Манчестер Юнайтед" Ерік Кантона за три години до гри плавав у басейні.

Поширені у футболістів колективні прикмети. На Кубку світу-1974 тренер збірної Нідерландів роздав номери на футболках гравців, згідно з абеткою. Воротареві Йонґбладу дістався восьмий номер. Єдиний виняток зробили для Йохана Кройффа. Він узяв собі улюблений 14-й номер. Збірна Міхелса була фаворитом турніру, дійшла до фіналу, де поступилася німцям. Кройфф став головним невдахою матчу. Хоч він і заробив уже на першій хвилині пенальті, реалізований Неескенсом, далі на полі був непомітним. Вирішальний гол у матчі забив бомбардир збірної Німеччині Герд Мюллер, який виступав під 13-м номером.

На Мундіалі-1986 у наставника збірної Аргентини Карлоса Білардо закінчилася зубна паста. Він позичив тюбик у одного з гравців і робив це аж до закінчення змагань, які аргентинці виграли. На наступному Кубку світу Білардо ходив у тій самій краватці, що й чотири роки тому.

На передматчевій розминці Ґойкоечеа мочився на поле

Однак найзабобоннішим був аргентинський голкіпер Серхіо Ґойкоечеа. Він славився своїм умінням відбивати пенальті. Завдяки цьому його команда дійшла до фіналу. Перед кожним матчем турніру на передматчевій розминці Ґойкоечеа мочився на поле. Напередодні фіналу, суперники-німці не дали йому цього зробити. Аргентина програла 0:1, а єдиний гол Ґойкоечеа пропустив із пенальті.

Кубок світу-1998 виграла збірна Франції. Перед кожним матчем турніру захисник Лоран Блан цілував лису маківку голкіпера Фаб"єна Бартеза. У півфіналі Блана вилучили з поля і дискваліфікували на вирішальний поєдинок. Однак це не завадило йому вже у тренувальному костюмі за кілька хвилин до початку фінального матчу підійти до Бартеза й виконати свій ритуал.

Хокеїст Вейн Гретцьки перед матчами обробляв крюк своєї ключки дитячої присипкою. Баскетболіст Майкл Джордан одягав під форму труси студентської команди з Північної Кароліни, де він розпочинав кар"єру. Кубинський легкоатлет Хав"єр Сотомайор перед стрибком дивився на себе в дзеркало і плакав.

А які прикмети в українських спортсменів?

— За тиждень до початку змагань я взагалі не голюся, — каже "ГПУ" олімпійський чемпіон зі штовхання ядра Юрій Білоног, 33 роки. — А ще для мене велике значення мають цифри стартового номера. У Гетеборгу на літньому чемпіонаті Європи вони не співпали, тому виступив невдало.

Чотириразова олімпійська чемпіонка Яна Клочкова, 24 роки, має єдину прикмету: у день старту не відповідає на дзвінки мобільного телефону. Капітан київського "Динамо" Сергій Ребров, 33 роки, починає шнурувати бутси з лівої ноги.

Зараз ви читаєте новину «Аґассі власноручно прав свої шкарпетки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі