вівторок, 07 лютого 2017 05:45

А якби не УЄФА?

Пішов другий тиждень, як стало відомо про допінг Стані­слава Микицея. З'ясувалося, що 27-річний футболіст з "Олександрії" вживав заборонені медичні препарати. Якби грав у німецькому, французькому, шведському чи клубі з будь-якої іншої цивілізованої країни, його портрети були б на перших сторінках спортивних — і не тільки — видань. Допоки прискіпливі журналісти не дізналися б найменші подробиці допінг-історії. Інакше ніяк — такий скандал ганьбить гравця, його команду, лігу, де вона виступає. Урешті — й країну, яку представляє ця команда чи цей футболіст.

У нас же не сталося нічого подібного. Інформація про упійманого на допінгу українського гравця зникла з новин і більше там не з'являлася. І щось мені підказує, що й не повернеться. Хіба що десь у куточку дрібним шрифтом напишуть, що Микицей дискваліфікований на стільки-то років. Про що це свідчить?

Найперше — про стан нашого спорту. Він навіть не наблизився до стандартів цивілізованого світу, за якими чистота спортсмена є аксіомою. По-друге, ще один зам'ятий допінговий скандал доводить: в Україні немає справжньої, професійної спортивної преси. Тому що така розслідує кожен випадок, а не той, на який указав власник видання.

Якби не допінг-контроль УЄФА, обов'язковий у матчах єврокубків, жодного розголосу й не було б. Любителі футболу далі вважали б, що шалений темп "Олександрії" у весняному переможному кубковому матчі проти "Динамо" — заслуга тренування Володимира Шарана. Нагадаю, допінг-контроль на іграх єврокубків є не завжди. І для нього обирають лише по двоє гравців від команди за жеребом. А якби перевірили всіх футболістів "Олександрії"?

Ось про це і не тільки українські журналісти мають розпитувати щодня самого Микицея, його тренерів і партнерів, лікарів команди, представників футбольної федерації та ліги, що проводить вітчизняний чемпіонат. Нічого такого ми не бачимо. Тому не варто дивуватися, якщо незабаром в Україні виникнуть нові допінгові скандали. Власне, які скандали? Ми ж не Європа яка-небудь і наші футбольні змагання проводить не УЄФА.

Зараз ви читаєте новину «А якби не УЄФА?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі