пʼятниця, 01 серпня 2008 17:45

"Я переміг Володимира Кличка"

  Олександр Гуров нині працює старшим інструктором у спортивній школі ”Лідер”
Олександр Гуров нині працює старшим інструктором у спортивній школі ”Лідер”

Маріупольський боксер Олександр Гуров, 37 років, став першим вітчизняним чемпіоном Європи з боксу. Звання найкращого атлета континенту він здобув 1995 року.  Телефонуємо Гурову до Маріуполя. Розмовляємо російською.

Олександре, востаннє ви виходили на ринг торік 21 серпня. Чому з тих пір не боксуєте?

— Одразу скажу — кар"єру й не думаю закінчувати. У спарингах я не гірший за молодших колег. Просто в мене зірвалося кілька боїв. Зокрема, на початку липня мав виступати на турнірі в Одесі, куди запросили відомого новозеландця Давида Туа. Але організатори скасували турнір.

Коли чекати вашого наступного бою?

— 24 серпня закінчаться Олімпійські ігри. Після них почну переговори. Восени вже планую битися. Упродовж двох-трьох років хочу повернути собі титул чемпіона Європи.

Але вам уже 37 років.

— Та хіба це вік для боксу? Американець Джордж Формен став чемпіоном світу в 49 років. Його співвітчизник Евандер Холіфілд і в 46 років виходить на ринг. У 36 років я провів два 12-раундові бої. І нормально почуваюся.

Ви — п"ятиразовий чемпіон Європи, але титул чемпіона світу вам так і не підкорився. Двічі билися за світову корону й обидва рази — невдало. Чому?

— Перший бій я програв американцеві Нейту Мілеру в 1997 році. Про той поєдинок навіть згадувати не хочу (Гурова нокаутували в другому раунді. — "ГПУ"). А ось у темношкірого француза Жана-Марка Мормека по ходу бою я вигравав. Але у восьмому раунді нарвався на удар. Не поталанило.

Але є й приємніші спогади. Наприклад, зустріч з олімпійським чемпіоном німцем Торстеном Меєм, у якого виграв бій за звання чемпіона Європи. Переміг технічним нокаутом у восьмому раунді, після чого Торстен завершив свою професійну кар"єру.

Нині британець Девід Хей, який торік став абсолютним чемпіоном світу у вашій вазі, вимагає бою з Володимиром Кличком. Він дійсно здатний завдати українцеві неприємностей?

— У важкій вазі Хею дійсно не було рівних. Виграв він і в мене — ми зустрічалися в Англії в 2005 році. Після бою зі мною кар"єра Девіда різко пішла вгору. У британця вибухова манера ведення бою і вражаючий удар. Але якщо вони зійдуться на рингу, я б поставив на Володимира. Він зараз найкращий боєць суперважкого дивізіону.

Після нашого бою олімпійський чемпіон закінчив кар"єру

У любительському боксі ви зустрічалися з Кличком-молодшим на турнірі в Маріуполі. Правда, що ви тоді перемогли Володимира?

— Правда. Але треба враховувати, що Володимир тоді був ще юніором і лише набирався досвіду.

Які у вас тепер стосунки з Кличком-молодшим?

— Приятельські. Але більше я спілкуюся з Віталієм — через вік і те, що Володимир останніми роками рідко буває в Україні.

Повернення Віталія Кличка на ринг і його бій із нігерійцем Пітером — реальні?

— Цілком. Як і виграш Кличка в цьому поєдинку.

У вас були думки змінити Маріуполь на Київ? Адже ще 1999 року вам у столиці мерія подарувала квартиру.

— Були. Але, по-перше, мені в Києві подарували однокімнатну квартиру на Троєщині. Там зараз родичі живуть. А в Маріуполі мені керівництво державного торговельного порту надало максимально комфортні умови — хорошу роботу та простору трикімнатну квартиру.

Ким працюєте?

— Старшим інструктором у спортивній школі боксу "Лідер". Прагнемо виправдовувати назву — готуємо чемпіонів. На юніорському рівні в любительському боксі в школи непогані досягнення.

Знаю, ви захоплюєтеся підводним плаванням?

— А що ви хочете — виріс на морі. Люблю попірнати — і з аквалангом, і просто так.

1971, 7 квітня — Олександр Гуров народився в Маріуполі
1990 — виграв Кубок СРСР
1993 — перейшов у професіонали
1995 — вигравши у француза Норберта Екасси, став чемпіоном Європи
2003 — програв французові Жану-Марку Мормеку бій за звання чемпіона світу
На професійному ринзі провів 46 боїв: 39 перемог (33 — нокаутом), 6 поразок, 1 нічия
Одружений із Людмилою. Має п"ятирічного сина Олександра

Зараз ви читаєте новину «"Я переміг Володимира Кличка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі