неділя, 09 листопада 2008 12:15

Здійснений науковий прорив у тестуванні на допінг

Вчені Упсальського університету розробили новий метод тестування на допінг.

Він дешевший та швидший, ніж вже відомі, і дає можливість виявити навіть наймінімальніші кількості еритропоетину (ЕПО). За допомогою нового методу можна буде розрізняти штучний препарат від гормону, який у невеликих кількостях міститься в організмі кожної людини.

Еритропоетин - препарат, що підвищує вміст кисню у крові та, як наслідок, витривалість. При вживанні ЕПО кількість гемоглобіну в крові різко зростає, і м"язи працюють краще. У той же час еритропоетин очолює список препаратів, найбільш шкідливих для організму: при його застосуванні кількість гемоглобіну в крові різко зростає і через велику щільність крові є ризик для здоров"я та навіть життя спортсмена.

Новий метод називається МАІІА і його результати готові вже за годину, на відміну від трьох діб, які потрібні для отримання відповіді сьогодні. "Він стане ефективною зброєю у боротьбі з цим виглядом допінгу", - цитує "ИТАР-ТАСС" дослідника Упсальського університету Марію Леннберг.

МАІІА поки що не використовується масово, але, ймовірно, його застосовуватимуть вже наступного року на чемпіонаті світу в класичному бігу на лижах у чеському місті Ліберец. Результати досліджень шведських учених оприлюднені в інтернет-версії "Журналу імунологічних методів".

Зараз ви читаєте новину «Здійснений науковий прорив у тестуванні на допінг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі