вівторок, 16 липня 2019 09:38

Загинув Пернелл Вітакер: він був жертвою найгірших суддівських рішень у боксі

 

У неділю, 14 липня, у США загинув один із найкращих боксерів захисного плану в історії, американець Пернелл Вітакер. Чоловіка пізно ввечері на перехресті у Вірджинії збив автомобіль. Колишній боксер помер на місці події від отриманих травм. Йому було 55 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легендарний боксер загинув за день до 46-річчя

Вітакер 1984-го став чемпіоном Олімпійських ігор у Лос-Анджелесі. Після цього перейшов у професіонали, де виграв чемпіонські титули у 4-х вагових категоріях. Його визнавали найкращим боксером 1989 року у світі за версією американського журналу The Ring. У 90-х упродовж декількох років вважався найкращим боксером світу, незалежно від вагової категорії. Член Міжнародної зали боксерської слави.

Боксерський стиль Пернелла базувався на майстерному захисті та швидких контратаках. Згодом його стратегію "Бий і не пропускай" взяв на озброєння непереможний Флойд Мейвезер-молодший. Вони ніколи не зустрічалися на ринзі, хоч і боксували в один час. Але з представником сім'ї Мейвезерів Пернелл таки зустрівся. Ще у дочемпіонський період він переміг дядька і тренера Флойда - Роджера Мейвезера. За день до трагедії Вітакер і Мейвезер-молодший сфотографувались у Вірджинії на автограф-сесії.

Вітакера не раз грабували судді. Він став жертвою одного із найгірших рішень в історії боксу. 1993-го за присутності 65 тис. глядачів у Сан-Антоніо судді виставили нічию, яка дозволила легендарному мексиканцеві Хуліо Сезару Чавесу залишитися непереможним - він виграв усі 87 попередніх боїв. Журнал Sports Illustrated після бою на обкладинці великими літерами написав Robbed! (Пограбували!).

1988-го у Франції судді не дали Вітакеру виграти перший чемпіонський пояс у кар'єрі, присудивши перемогу розділеним рішенням чемпіону з Мексики Хосе Луїсу Раміресу. Журнал The Ring назвав суддівське рішення найгіршим за останнє десятиліття. Менш ніж за 1,5 роки Вітакер декласував Раміреса - на той момент суперник мав 102 перемоги за 7-и поразок.

1997-го Пернелл програв за рішенням суддів американцеві Оскару Де Ла Гойя, хоча багато оглядачів вважали саме Вітакера справжнім переможцем. Як і статистичні показники підтверджували його перевагу.

Пернелл мав проблеми з наркотиками та алкоголем

В останні роки кар'єри та в післябоксерський період Пернелл мав проблеми з наркотиками та алкоголем. Вони також ставали причиною багатьох його проблем із законом після боксу.

Останнім часом Вітакер був щасливий ходити на боксерські заходи і зустрічі з уболівальниками, автограф-сесії. 20 липня у Лас-Вегасі він планував відвідати вечір боксу, головною подією якого стануть філіппінець Менні Пак'яо та американець Кейт Турман.

Всього Вітакер за 16,5 років профі-кар'єри виграв 40 поєдинків, 17 нокаутів, чотири програв та один закінчив унічию.

Зараз ви читаєте новину «Загинув Пернелл Вітакер: він був жертвою найгірших суддівських рішень у боксі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі