понеділок, 21 квітня 2008 14:04

За версією київських фанів, в Охтирці вони стали жертвами провокацій і непрофесіоналізму міліції

Представники вболівальників "Динамо" оприлюднили своє бачення вчорашніх подій в Охтирці.

З їх слів, перша сутичка з міліцією була спровокована місцевими вболівальниками, які показували киянам образливі жести, а за даними сайту White-Вlue.kiev.ua навіть напали на одного з уболівальників "Динамо".

Під кінець матчу на п"ятьох фанів киян, які виходили зі стадіону, був здійснений напад місцевих фанатів, котрі переважали гостей кількістю (це знайшло відображення в репортажі Першого національного), після чого на виручку своїм підтягнулися фанати з київського сектора. Міліція не намагалася розборонити учасників бійки, а виступила на боці місцевих.

Після того, як кияни були відтіснені міліцією в свій сектор, з вулиці в них полетіли каміння і палки. Вболівальники "Динамо" не билися між собою - ці повідомлення ЗМІ представники київських фанатів охарактеризували як маячню. На їх думку, інцидент виник внаслідок дій провокаторів, які не були своєчасно зупинені міліцією, а також невміння розділити групи вболівальників різних команд. При міліційній "зачистці" традиційно всі удари палицями і газ дісталися приїжджим, а місцеві хулігани пішли зі стадіону безкарними.

При цьому місцеві підстерігали киян, які втікали від "зачистки", і били, закидали камінням і склотарою. За свідченням очевидців, після матчу місцеві жителі влаштували справжнє полювання за київськими фанами в місті і за його межами. Виїзди зі стадіону і автовокзалу перегороджували натовпи з камінням і цеглою. Ними закидалися від"їжджаючі автобуси з фанатами.

За інформацією сайту White-Вlue.kiev.ua, близько 50 уболівальників "Динамо" були змушені звернутися за медичною допомогою внаслідок отриманих пошкоджень - травм голови і розсічень. Серед них є дуже серйозно травмовані. Всі вони затримані як злісні порушники порядку. Ще ціла низка фанатів, які отримали травми, за допомогою не зверталися, щоб уникнути затримання. Мали місце випадки вивезення киян за межі міста з метою побиття.

Підсумовуючи, можна констатувати наступне: досвід попередніх таких інцидентів нічому не навчив організаторів матчів вищої ліги в маленьких містах. Тепер Охтирка-2008 стане в один ряд з Кривим Рогом-2001, Житомиром-2002, Борисполем-2005. Очевидно, що сил охорони правопорядку на стадіоні було явно недостатньо, щоб запобігти інцидентам, вболівальники гостей не були як слід відокремлені від господарів, міліція не змогла адекватно відреагувати на спалах насильства і абсолютно не контролювала події після закінчення матчу, що призвело до зростання кількості постраждалих.

Не виправдовуючи дії фанатів киян, але будучи неодноразово свідком того, як розвиваються події в подібних випадках, неважко зрозуміти, що в екстремальних ситуаціях приїжджим уболівальникам доводиться розраховувати тільки на себе, оскільки місцева міліція не здатна, а часто не хоче забезпечувати їх захист, звідси і їх гіпертрофована агресивність при обороні (кидання вирваними сидіннями).

ДинамоМанія
Зараз ви читаєте новину «За версією київських фанів, в Охтирці вони стали жертвами провокацій і непрофесіоналізму міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі