пʼятниця, 12 вересня 2008 13:47

За що Шевченка прозвали "скарбничкою", а Бекхема - "Spice Boy"?

Адміністратор київського "Динамо" Олександр Чубаров - криниця найнеймовірніших футбольних історій. Зокрема про те, як зірки вітчизняного футболу отримали свої другі імена - клички.

"Якась вчасно сказана фраза скорочувалася, перекручувалася і з часом ставала прізвиськом гравця, - говорить Олександр Федорович, якого в самому "Динамо" кличуть Чубом. - У багатьох гравців клички були похідними від прізвища: Мунтян - Муня, Коньков - Коньок.

А ось у Саші Алієва прізвисько - Шляпа. У нього зачіска була така - довге кучеряве волосся. Коли він біг, шевелюра піднімалася і набувала форми капелюха. А у його друга Мілевського, окрім відомого прізвиська Міля, є ще одне - Крюча. Так його прозвали через його любові до обводів. Партнери не раз йому говорили: "Ну що ти крутиш, скільки можна, віддай пас". От так "крюча" і причепилося.

А ось в португальській мові є слово - пута. Наші бразильці часто вживали його, коли були чимось незадоволені. Цю їх звичку підхопив Несмачний, такий, що сам раз у раз вимовляв вголос - пута. У результаті це слово "прилипло" до Андрія як прізвисько. Причому називати його так стали саме південноамериканці.

Що стосується самих бразильців, то до нашого новачка Бетао сенегалець Діакате звертається не інакше як Негро".

До сказаного адміністратором "Динамо" додамо, що Алієв популярний у уболівальників і під не дуже милозвучним прізвиськом - Гаденя. Так свого часу в серцях про нього висловився президент "Динамо" Ігор Суркіс, коли Олександра вигнали з молодіжної збірної за порушення режиму. Ось і в недавньому домашньому матчі з "Спартаком", в якому Алієв відкрив рахунок, фани проводжали його з поля скандуванням: "Га-де-ня!". По визнанню уболівальників, цим вони зовсім не хочуть образити півзахисника, а навпаки, показують, на якого гравця перетворився футболіст, про якого так невтішно відзивалися. "Чесно? Мені зовсім не образливо чути в свою адресу це слово", - сказав Олександр.

"Деякі футболісти приходили в "Динамо" вже з сформованими прізвиськами, - продовжує Чубаров. - Наприклад, Діма Михайленко приїхав з Дніпропетровська Звіром, а Анатолій Демьяненко привіз до нас з "Дніпра" кличку Муля. Коли він був маленький, називав себе так. Це підхопили родичі, друзі, і Мулей називають його до цього дня.

Його товариша Бессонова гравці окрім як Бісом називали Шкилей. Він буде худий. А Юрана почали називати Барсиком після однієї історії в їдальні. Будучи дублером "Динамо", він якось підсів до столика, де сиділи Бессонов, Баль, Демьяненко, Ковалів і я, і буквально за хвилину "засудив" стаканчик з медом. Я запропонував йому свій - Сергій не відмовився. А коли хлопці запитали, чи не пошкодить йому стільки меду, Юран відповів, що це він не для себе, а для Барсика, натякаючи на поліпшення чоловічої сили. Ось з тих пір його Барсиком і кличуть.

А ще раніше був у нас захисник Саша Сопко, він потім в "Шахтар" перейшов. Так от його називали - Бек. Скорочено від Беккенбауера. Чимось він був схожий на знаменитого німця".

Чубаров також пригадав, як гравця "Металіста" Олександра Баранова партнери прозвали Гуллітом. "І ось в перерві матчу, в якому харків"яни програвали, їх тренер Лемешко гримав на своїх гравців. Одному з них Філіпович говорить, мовляв, що ж ти пас не віддавав. Той відповів: "Я ж віддав Гулліту". Лемешко не зрозумів і йому пояснили, що так називають Баранова. Тоді Філіпович обернувся до Баранову і сказав: "Ти права сідниця від Гулліта". З тих пір Сашу більше так не називали".

А в 90-і роки, по словах Чубарова, фахівцем з роздачі "поганяв" в "Динамо" був півзахисник Юрій Максимов. "Одного разу на тренуванні ще молодий Андрій Шевченко поліз головою в боротьбу за м"яч із захисником і отримав бутсою по лобі, - згадує Олександр Федорович. - Відразу у нього з"явилося яскравий синяк від шпильок. І Максимов йому закричав: "Скарбничка, віддай пас, не водися".

А в "Шахтарі" грав Саша Коваль. Коли він приїхав в збірну з довгим волоссям, його Максимов "Батюшкой" назвав. І навіть коли він потім постригся, прізвисько за ним залишилося".

Напевно невідомо, хто з партнерів по "Динамо" першим назвав Владислава Ващука Якорем (останній захисник, якщо вибудовувати команду вертикально, дійсно буде "найглибшою" ланкою серед польових гравців), але саме це  слово стало його прізвиськом.

А ось Валерій Лобановський залишився в історії відразу під декількома прізвиськами. "По вигляду він був холодний і недоступний. Ось і називали його Айсбергом, - говорить Чубаров. - Іноземці назвали його Полковником. А в Еміратах до нього додалося ще одне - Похмурий Ведмідь. Сабо між собою іноді називали Гуцул. Що стосується Михайла Комана (СРСР і вже десятиліття, що виграв Кубок, що працює в тренерському штабі команд динамівців), то за ним закріпилося прізвисько Му-му через його ініціали - М.М".

- У київському "Динамо" і збірній Союзу мене називали, не мудруючи говорить - Хміль. А ось в Донецьку у мене було дуже цікаве прізвисько - Чайка. Причому "приклеїлося" воно внаслідок казусу, який я сам мимоволі ініціював, - розповідає Віталій Хмельницький, екс-форвард "Шахтаря", київського "Динамо" і збірної СРСР. - Трапилося це в 1962 році в Москві, напередодні фіналу Кубка країни. Їдемо з готелю в "Лужники". В автобусі тиша, всі зосереджено на майбутньому матчі. І лише Савєльєв з Ананченком зайняті справою - розгадують кросворд. Повертаються до мене: "Хміль, ти на морі виріс (Хмельницький - вихованець маріупольського футболу). Нумо, морський птах з дев"яти букв?". Мабуть, це був альбатрос. Але від несподіванки я ляпнув перше, що прийшло на думку: чайка. А адже я ще трохи заїкаюся, тому у мене якраз дев"ять букв і вийшло: "Ч-ч-ч-ч-чайка". Всятак  засміялися. Ошенков відразу: "Що таке? Що за сміх? Забули куди їдемо?" А до мене з тих пір ця "Чайка" так і прилипнула.

СИН ВІДЬМИ І ДВІЙНИК ВОЛОДИМИРА ПУТІНА

Міхаель Райцигер - Протигаз. Голландський захисник отримав своє прізвисько через особливості будови черепа: сильно виступаючої потиличної частини і щелеп.

Хуан Себастьян Верон - Маленький Чаклун, Відьмак. Батько Верона - теж знаменитого аргентинського футболіста - за його дивовижні трюки з м"ячем прозвали Чаклуном. До сина кличка перейшла по спадку.

Девід Бекхем - Spice Boy. Дружина гравця збірної Англії, Вікторія, довгий час виступала у складі популярної британської поп-группи Spice Girls.

Рене Ігіта - Скорпіон. Цей колумбійський воротар запам"ятався тим, що виконував фантастичний по красі і складності "удар скорпіона" - падаючи вперед, п"ятами вибивав м"яч за межі штрафної. Вперше його продемонстрував на "Вемблі" в матчі Англія - Колумбія.

Кейсі Келлер - Путін. Голкіпер збірної США отримав своє прізвисько від англійських і американських журналістів за зовнішню схожість з президентом Росії.

Олівер Кан - Чінгісхан. Воротаря так називали партнери по "Баварії" за фонетичну схожість його прізвища з ім"ям відомого монгольського хана.

Бернд Шнайдер - Пожежник. Півзахисник збірної Німеччини допомагає бригаді добровольців, що борються з вогнем.

sport.com.ua

Зараз ви читаєте новину «За що Шевченка прозвали "скарбничкою", а Бекхема - "Spice Boy"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі