неділя, 10 листопада 2019 20:11

Все життя Дель П'єро грав в одній команді

Вчора видатному італійському форварду Алессандро Дель П'єро виповнилося 45 років. Згадуємо найвизначніші етапи його кар'єри.

Ім'я Дель П'єро асоціюється з одним клубом, "Ювентусом", але все ж перші професійні кроки він робив в "Падові". В її академії він займався з 13 років, в ній і дебютував 28 років тому - в 1991-му. 22 листопада 1992 року в матчі проти "Тернани" він забив свій перший гол, а вже після закінчення свого другого сезону отримав дві привабливих пропозиції - від "Мілана" і "Ювентуса". "Падова" отримала за свого вихованця $ 2 млн, а Алессандро зробив вибір на користь Турина.

Про це пише "Чемпіонат"

 

В "Ювентусі" відразу розуміли, що купують не рядового талановитого юніора, а висхідну зірку. Втім, спочатку Дель П'єро довелося провести пару матчів за Прімаверу. Але вже у вересні 1993-го він дебютував в чорно-білій футболці в матчі проти "Фоджі", а в наступній зустрічі з "Реджиною" забив перший з майбутніх сотень своїх голів за "Ювентус". При цьому Алессандро виходив виключно на заміни. Місце в складі було заброньовано за Роберто Баджо - за великим рахунком, це були гравці однієї позиції і схожих козирів. Під завісу сезону Дель П'єро отримав шанс в "старті" і скористався ним сповна, зробивши хет-трик у ворота "Парми".

Тренер Ліппі, що змінив Трапаттоні почав міняти й тактику туринців. Алессандро став з'являтися на полі постійно, причому з перших хвилин. У другому сезоні в "Юве" він виходив на поле вже в 29 матчах і забив 8 голів, внісши вагомий внесок у завоювання чемпіонського титулу. Це скудетто стало першим для Дель П'єро - попереду ще шість, причому останнє він завоює через 17 (!) років після першого.


Влітку керівництво туринського клубу ухвалило рішення розлучитися з Баджо і робити ставку на Дель П'єро. Від Божественного Хвостика Алекс успадкував знаковий 10-й номер, який тепер завжди в "Ювентусі" буде асоціюватися тільки з ним.

Двічі з Дель П'єро "Ювентус" виходив у фінал головного клубного турніру, Ліги чемпіонів. У 1996 році по пенальті був обіграний "Аякс", правда, тоді Алессандро гольовий внесок в перемогу не вніс - не забив в основний і додатковий час, не брав участі і в серії одинадцятиметрових. Через рік він засмутив "Боруссію", але це не врятувало "Юве" від поразки. За виграшем Ліги чемпіонів були перемоги в Суперкубку УЄФА і Міжконтинентальному кубку. Так до 23 років Дель П'єро виграв з бьянконері всі головні клубні трофеї в світовому футболі.

 

Сезон-1997/98 став проривом в плані особистих успіхів Дель П'єро. Він став кращим бомбардиром Ліги чемпіонів, забивши в Європі 10 голів в 10 матчах. У серії А відзначився 21 раз - більше, ніж за минулі кілька сезонів. На жаль, наступний сезон затьмарила отримана в листопаді, напередодні дня народження, травма. Відновлювався Алессандро довго, майже 9 місяців, і сезон фактично виявився втраченим. Вийти на тільки-тільки досягнутий рівень результативності вдалося лише через пару років. У цей період Дель П'єро багато критикували в пресі, вважаючи, що травма зупинила його футбольне розвиток. Але в "Ювентус" повернувся, мабуть, головний тренер в кар'єрі Алекса, Ліппі, і все повернулося на круги своя. Важко переживаючи смерть батька, Дель П'єро проте в сезоні-2001/02 забив в різних турнірах 21 гол і допоміг бьянконері повернути собі скудетто після 4 років невдач. А заодно "узаконив" статус лідера команди, отримавши давно заслужену капітанську пов'язку, з якою провів наступні 10 років.

Золоте італійське покоління 1990-х не виблискувало в збірній. Ось і у Дель П'єро в фінальних стадіях великих турнірів гра йшла не завжди. До того ж в національній команді йому доводилося конкурувати з іншого суперзіркою і "десяткою" - Тотті. Довгий час срібло Євро-2000 залишалося єдиним досягненням в збірній. Але для золотого покоління і Алекса зокрема все перекрив 2006 рiк. У розпал скандалу "кальчополі", який коштував "Ювентусу" двох відібраних титулів і заслання в серію B, збірна Італії з футболістами бьянконері в складі тріумфувала на полях Німеччини. Дель П'єро Ліппі використовував в якості джокера, і вельми успішно. Він вийшов на заміну в півфіналі з господарями поля, забив і допоміг вийти в фінал.

Де теж з'явився в кінці основного часу, керував атаками в додатковий і забив один з пенальті у вирішальній серії, піднявши над головою головний трофей в кар'єрі будь-якого футболіста.

 

Заслання в серію B зробило любов Дель П'єро і торсиди "Ювентуса" по-справжньому вічною. Алекс серед небагатьох зірок, таких як Буффон і Недвед, залишився вірним клубу в скрутну годину і потягнув його назад в еліту, ставши кращим бомбардиром серії B. А в першому ж сезоні після повернення Дель П'єро виграв і звання кращого снайпера Серії А. Це було зовсім вже несподівано, адже ця вершина не корилася йому і в кращі часи. У 34 роки почалася друга молодість Алессандро.

У рідному "Ювентусі" Дель П'єро дограв до 37 років, до останнього вносячи вагомий внесок у результати клубу, навіть виходячи на заміну. І претендував на місце в збірній. Він єдиний бомбардир, який забивав більше 10 голів за сезон протягом 16 років. У 2012 році Алессандро під гучну овацію на новому стадіоні туринців отримав трофей за перемогу в серії А - першому після скандалу "кальчополі". А заодно попрощався з торсидою.

 

Керівництво клубу, якому Дель П'єро присвятив всю кар'єру, не стало продовжувати його контракт. "Ювентус" Алессандро покинув найкращим бомбардиром в історії клубу і рекордсменом за кількістю проведених матчів. Він легенда клубу. Великий.

Покинувши Турин, Алессандро відправився вписувати своє ім'я в історію молодого австралійського клубу "Сідней", де відразу забив за сезон більше, ніж будь-хто. Він став кращим бомбардиром клубу і був визнаний кращим гравцем місцевої ліги. Після двох років в Австралії Дель П'єро спробував відкрити ще одну невідому в світовому масштабі футбольну лігу - індійську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращий форвард світу міг опинитися у "Дніпрі". Коломойський був проти

Дель П'єро ніколи не відрізнявся скандальною вдачею, займався благодійністю і являв собою приклад професійного відношення до справи. Приголомшливі удари з будь-яких дистанцій, лідерські якості та бачення поля зробили його одним з кращих гравців свого покоління не тільки в Італії, але і в світі.

Зараз ви читаєте новину «Все життя Дель П'єро грав в одній команді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі