середа, 24 вересня 2008 18:01

УЛЄБ змінила економічні принципи на спортивні

УЛЄБ вирішило збільшити кількість учасників Євроліги до 30 клубів.

Асамблея УЛЄБ вчора у Парижі прийняла революційне рішення - склад Євроліги з наступного сезону формуватиметься за спортивним принципом. Але це рішення ще не остаточне. До 21 жовтня повинні відбутися внутрішні ради у всіх лігах, де кожна федерація обере свою позицію.

Після цього відбудеться ще одна асамблея УЛЄБ, на якій більшістю голосів і буде прийнято остаточне рішення.

Нагадаємо, що раніше Євроліга УЛЄБ формувалася за економічним принципом. Тобто там грали команди не за силою, а за економічною вигодою.

Пояснимо на прикладі. Припустимо, що БК "Київ" допустили б до турнірі, то тоді УЛЄБ втратив би великі кошти, тому що арена київського Палацу спорту вміщує близько 7 тисяч, а рівень життя в Україні нижчий, чим, наприклад, в Англії.

Середня вартість квитка у Києві була б 300 гривень (припустимо могли б встановити і вищу ціну, але не факт, що їх би розкупили) тоді, як в Англії на найсильніші баскетбольні команди Європи вболівальники могли б викласти і по 200-300 фунтів, і арена розрахована звичайно на більшу кількість осіб. От і виходить дуже велика різниця в грошах. А ще з кошти за трансляцію.

А тепер чемпіон України разом з іншими командами не таких розвинутих баскетбольних країн як Іспанія, Італія, Греція і тд, а середньостатистичних держав може взяти участь у найпрестижнішому баскетбольному турнірі Європи.

Неофіційний проект Євроліги УЛЄБ на сезон 2009/10:

Основний раунд (22 команди):

Іспанія - 3 (команди), Італія - 3, Греція - 3, Росія - 2, Туреччина - 2, Франція - 1, Німеччина - 1, Ізраїль - 1, Литва - 1, Польща - 1, Сербія - 1, Хорватія - 1, Словенія - 1, переможець Єврокубку - 1

Відбір (8 команд): 

8 команд, які перемагають у першому раунді, переходять у другий відбірковий раунд. Потім ці 8 команд будуть змагатися з такою ж кількістю команд, які розпочинають боротьбу у другому раунді, і переможці переходять в груповий етап Євроліги.

16 команд першого відбіркового раунду:

Чемпіони: Бельгії, Болгарії, Чехії, Британії, Нідерландів, Латвії, Чорногорії, Португалії, Швейцарії, України, Австрії, Боснії, а також 5-е місце чемпіонату Іспанії, 4-е місце чемпіонату Греції, 2-е місце чемпіонату Польщі, 2-е місце чемпіонату Німеччини

8 команд другого відбіркового раунду:

4-е місце чемпіонату Іспанії, 4-е місце чемпіонату Італії, 3-е місце чемпіонату Росії, 3-е місце чемпіонату Туреччини, 2-е місце чемпіонату Франції, 2-е місце чемпіонату Ізраїлю, 2-е місце чемпіонату Литви, краща команда Адріатичної ліги, яка не потрапила в основний раунд

Щодо Єврокубку (у минолому мав назву "Кубок УЛЄБ"), то там братиме участь 32 команди, які поділені на 8 груп по 4 команди. Далі виходять по 2 команди. Потім формують ще 4 групи по 4 команди. По дві кращі з кожної групи виходять у фінал восьми. Далі остаточно ще не продумали.

Тут гратиме віце-чемпіон України і, якщо чемпіону не вдастся пройти відбіркові раунди Євроліги, то він також автоматично перейде сюди.

Якщо вилетить у першому раунді, то розпочне змагання в кваліфікації, якщо ж у другому автоматично перейде в основний етап. Це ж стосується й інших команд, які не пройдуть відбір до Євроліги.

Підсумки. Кількість команд, які представлятимуть Україну на міжнародній арені не збільшиться і не зменшиться. Просто тепер буде невекий шанс поборотися за вихід у основний етап Євроліги.

Невеликий, тому що четверті команди Італії та Іспанії, треті команди Росії та Туреччини вже ж таки сильніші за чемпіона України. Але шанс то є.

champion
Зараз ви читаєте новину «УЛЄБ змінила економічні принципи на спортивні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі