середа, 27 жовтня 2021 17:58

Україну обвинуватили у маніпуляціях із допінгом - у НАДЦ полетіли голови

Україну обвинуватили у маніпуляціях із допінгом - у НАДЦ полетіли голови
На інформацію WADA вже відреагували у Міністерстві молоді та спорту. Фото: pixabay.com

Всесвітня антидопінгова організація (WADA) обвинуватила Національний антидопінговий центр у маніпуляціях із допінгом.

Результати розслідування під назвою "Операція Геркулес" свідчать про те, що починаючи з 2012 року українських спортсменів заздалегідь попереджали про майбутній допінг-контроль, повідомили у пресслужбі організації.

"НАДЦ заздалегідь обдзвонював спортсменів та їхніх тренерів, повідомляючи конкретну дату здачі аналізів у центрі тестувань. Цю практику часто використовували перед важливими міжнародними змаганнями. Були випадки, коли вся національна збірна з конкретного виду спорту була присутня в антидопінговому центрі в очікуванні тестування", - заявив глава департаменту розслідувань WADA Гюнтер Янгер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магучіх розповіла щодо зміни громадянства

Крім того, 2021 року НАДЦ надав не менше шести проб, які нібито були взяті в змагальний період, а насправді були зроблені у позазмагальний. Кожна з них виявилася негативною. Янгер зазначає, що це зробили для того, аби допомогти спортсменам виконати норматив за кількістю позазмагальних тестів у легкоатлетів перед Олімпіадою у Токіо

У WADA пояснили, що неправильний запис зразків може вплинути на результати аналізів, оскільки деякі речовини та методи заборонені лише на змаганнях. Тож позитивний тест може бути помилково класифікований як негативний, і в результаті спортсмен може уникнути порушення антидопінгових правил.

Щодо Національного антидопінгового центру розпочали процес перевірки відповідності положенням міжнародного стандарту. На інформацію WADA вже відреагували у Міністерстві молоді та спорту. Там заявили, що директор НАДЦ Іван Курліщук та його заступник Ярослав Кручек подали у відставку.

"Ми займаємо чітку позицію у боротьбі з допінгом і нікому не дозволимо порушувати антидопінгові правила. Реакція на порушення буде миттєвою та жорсткою", - зазначив міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ястремської виявили допінг

Капітан збірної Казахстану Бауиржан Ісламхан отримав дискваліфікацію за порушення антидопінгових правил. Ісламхан пропустить два роки через допінговий скандал у своєму клубі аравійському "Аль-Айні".

Зараз ви читаєте новину «Україну обвинуватили у маніпуляціях із допінгом - у НАДЦ полетіли голови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі