субота, 15 серпня 2020 11:09

Український стрибун установив рекорд

Український стрибун установив рекорд
Богдан Бондаренко узяв 2 метри 41 сантиметр із другої спроби. Фото Рейтер

15 серпня 2013-го у Москві відбувався чемпіонат світу з легкої атлетики. Українець Богдан Бондаренко тріумфував в стрибках у висоту з рекордом світових форумів – 2,41 м. Богдан випередив Мутаза Баршима (2,38 м) із Катару.

Тоді Бондаренко був у неймовірній формі. Він упевнено вигравав головні змагання, у тому числі Діамантову лігу. Тому, коли суперники почали з 2,20 м, Богдан стартовою висотою заявив 2,29. Упевнено її подолавши, Бондаренко почав пропускати висоти – спочатку 2,32. Коли було взято 2,35, Богдан пропустив 2,38 м. Баршим узяв 2,38 із першої спроби, а Богдан пішов на рекорд чемпіонатів світу, стрибнувши 2,41.

Якби на Олімпіаді потрапив на п'єдестал, зараз би не було такого стимулу боротися

Катарець замовив 2,44, але не взяв висоту. На його спроби Бондаренко навіть не дивився. Він був зосереджений на рекорді Хав'єра Сотомайора – 2,45.
Після перемоги Богдан спробував перевершити світовий рекорд, піднявши планку на 2,46 м. На жаль, всі 3 спроби успіху українцеві не принесли.

"Перемога була дуже складною, – сказав чемпіон. – Розумію, що на Чемпіонаті світу краще було б не пропускати висоти, а долати кожну з них, та я був змушений це робити. У мене були проблеми з пахом. У кваліфікації намагався не навантажувати його, усе на себе взяла стопа. Зрештою, почала боліти і вона. На 2,29 метрах заболіла нога, і після цього вже було дуже складно. Я пропустив 2,32 метри. Хотів пропускати і 2,35, але пожалів батька. Навіть уявити не можу, що на той момент у нього коїлося всередині".
Світовий рекорд цього разу був дуже близько. Особливо під час виконання другої спроби на 2,46 м.

"У тому, що не взяв 2,46 у Москві, є і свій плюс. На Олімпіаді в Лондоні в мене був такий самий результат, як і в призерів. Я поступився їм лише за спробами. Але якби тоді потрапив на п'єдестал, зараз би не було такого стимулу боротися. Міг би розслабитися, більше відпочивати. А так було бажання тренуватися, – розповів Богдан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець став переможцем "Діамантової ліги"

Наступного року Бондаренкові підкорилася висота 2,42 м, яка є національним рекордом України. На Олімпіаді в Ріо Богдан фінішував 3-м із результатом 2,33 м. На останньому чемпіонаті світу в Катарі він знявся зі змагань через травму коліна.

Зараз ви читаєте новину «Український стрибун установив рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі