четвер, 09 квітня 2020 11:09

Українець встановив "вічний рекорд"

8 квітня 1973 року на чемпіонаті світу з хокею, що проходив у Москві, гравець московського "Спартака" Олександр Мартинюк встановив "вічний" рекорд. У грі зі збірною Німеччини форвард закинув вісім шайб.

"Нинішні гравці не вірять, що таке можливо. Зараз нападник за всю гру заледве двічі кине по воротах", – каже Олександр Якимович.

Батько видатного хокеїста народився в селі Веселий Кут Тальнівського району Черкаської області. Був мобілізований на фронт. За кілька місяців до перемоги Яким Мартинюк був скалічений. Йому відірвало ногу.

"Яким приїхав з війни вже одружений, – згадує родич хокеїста Михайло Мартинюк. Чоловік орендує ставок у Веселому Куті. – У госпіталі познайомився з дівчиною-удмурткою. Трохи покрутилися в селі. А що було робити в колгоспі каліці? Виручило те, що Якима погукали в Москву колишні однополчани. Знайшли роботу. Там у вересні 1945 у нього народився син Олександр. Згодом 1951 року – другий син Віктор".

Олександр однаково захоплювався і футболом, і хокеєм. 1965 року став виступати за хокейний клуб "Крилья Совєтов." За два роки перейшов у "Спартак". Виступав в одній трійці з Олександром Якушевим та Володимиром Шадріним.

"Сашко щоліта приїздив до тітки Наді у Веселий Кут. Грав за місцеву футбольну команду. На гру гравці їздили вантажівками-літучками. Як він був на полі, то зазвичай усі ігри завершувалися з рахунком 12:1, 10:0 на користь Веселого Кута, – згадує житель села Михайло Атаманюк. – Уже потім, як став відомим хокеїстом, усе село сходилося дивитися його ігри в складі збірної СРСР. Тоді телевізор був лише в голови колгоспу та на тракторній бригаді. Дядьки йшли в бригаду й там просиджували весь вечір. Потім довго розповідали, як "наш Сашко забивав голи".

Дядьки йшли в тракторну бригаду й там просиджували весь вечір. Потім довго розповідали, як "наш Сашко забивав голи"

У чемпіонатах СРСР Олександр провів 410 матчів і закинув 212 шайб. Скаржився на тодішнього тренера збірної Анатолія Тарасова:

"Він завжди розбивав нашу трійку. То не брав Якушева, то мене відчіплював".

1973 року збірну очолив знаменитий футболіст і хокеїст Всеволод Бобров. На чемпіонат світу він узяв усіх трьох спартаківців. Вони віддячили чудовою грою.

  Мартинюк грав у трійці із Шадріним та Якушевим
Мартинюк грав у трійці із Шадріним та Якушевим

"У грі з німцями були якісь дива, – згадує Олександр Якимович. - Як тільки кину по воротах – гол. Під'їжджаю мінятися до лави запасних – усі сміються. Почали "піддьоргувати" армійця Володимира Петрова, який був найкращим бомбардиром. Кажуть, зараз Мартин ще 5 шайб закине і виграє в тебе. Той дувся. У третьому періоді тренер Бобров мене не випускав. Казали, що якось він в одній грі закинув 9 шайб. Тому боявся, що я поб'ю його рекорд".

В наступному матчі СРСР грав зі збірною Польщі. Борис Михайлов пообіцяв перевершити рекорд Мартинюка. Та хоч як старався, влучив у ворота лише сім разів. Рекорд Мартинюка залишився вічним.

У третьому періоді тренер Бобров мене не випускав. Казали, що якось він в одній грі закинув 9 шайб. Тому боявся, що я поб'ю його рекорд.

"Зараз на чемпіонаті світу сім закинутих шайб у семи матчах буде неабияким результатом, – каже Олександр Якимович. – А я в одній грі закинув вісім".

1977-го Мартинюк пішов зі "Спартака". Йому дозволили виступати за кордоном – в австрійському "Капфенберзі". Там він був тренером-гравцем.

 

1980 року остаточно повісив ковзани на цвях. Ще кілька років приїздив у село. Коли померла тітка Надя, перестав їздити. Та про односельців не забував. Кільком допоміг знайти хорошу роботу в Москві. Не гордився. Завжди запрошував у гості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець Ткачук набив пику росіянину Малкіну. В НХЛ відбулася остання масова бійка цього року

Зараз Олександру Якимовичу 74 роки. Дружина Людмила померла 2004 року від раку. Старший син Олександр був пілотом цивільної авіації, зараз працює в міждержавному авіаційному комітеті. Молодший син Денис був хокеїстом. Його навіть вибрав "Ванкувер" на драфті. Але кар'єрі завадили численні травми. Помер у віці 29 років від серцевого нападу. Його дівчина викликала швидку, але та їхала занадто довго.

Зараз ви читаєте новину «Українець встановив "вічний рекорд"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі