середа, 07 вересня 2016 11:40

Українці можуть пишатися Усиком – польський журналіст

17 вересня у Гданську, Польща, відбудеться бій за звання чемпіону світу з боксу серед професіоналів за версією WBO у важкій вазі господарем рингу Кшиштофом Гловацьким, який володіє титулом, та українцем Олександром Усиком.

Пшемислав Осяк, оглядач польського видання "Przeglad Sportowy", спеціально для gazeta.ua розповів, як у Польщі сприймають майбутній поєдинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усик і Гловацький влаштували дуель поглядів

Наші експерти рахують, що поєдинок Гловацький - Усик може стати дуже видовищним. За увагою публіки він поступиться, мабуть, тільки зустрічі між тоді чинним чемпіоном світу WBC у надважкій вазі Віталієм Кличко та Томашем Адамеком на 40-тисячній футбольній арені у Вроцлаві у вересні 2011 року. (Нинішній мер Києва тоді переміг у 10 раунді технічним нокаутом. – gazeta.ua)

Якщо на 12-тисячній Ergo Arena в Гданську будуть продані всі квитки, це стане величезним успіхом промоутерів Кшиштофа. Адже Гловацький – не найбільш медійний спортсмен у нашій країні. За підсумками минулого року він не ввійшов до топ-десятки найкращих польських спортсменів, посівши у цьому рейтингу 11-ту сходинку. Перемогу тут отримав футболіст мюнхенської "Баварії" та збірної Польщі Роберт Левандовський, який в підсумковому голосуванні випередив легкоатлетку Аніту Влодарчик (метання молота) та тенісистку Агнешку Радванську.

 

Як і 5 років тому, українець іде до Польщі проводити бій за звання чемпіона світу з професійного боксу. Але різниця істотна. Віталій Кличко бився с Томашем Адамеком, якій до цього виступав в легших вагових категоріях та був набагато менше українця за антропометричними даними. Польські фанати були розчаровані результатом того поєдинку, але перемога Кличка тоді була майже передбаченою. Він був безумовним фаворитом бою. Зараз здається, що на ринг вийдуть два рівних бійця. У поважному в боксерському світі рейтингу boxrec.com Гловацький посідає перше місце, Усик – восьме. Поляк знаходиться вище українця і в авторитетних рейтингах ESPN та The Ring. Олександр, який всього на півроку молодший за Кшиштофа, тільки нещодавно увійшов до топ-10 цих рейтингів. Але його чемпіонські перспективи на професійному рингу не викликають сумнівів. Усик – дуже технічний боксер, олімпійський чемпіон Лондону-2012, чемпіон світу та Європи на аматорському рингу. Польські вболівальники віддають Олександру належне і розуміють, що бій буде принаймні конкурентоспроможним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гловацький – боксер з Ліги чемпіонів. Але Усик має перемогти" - Віталій Кличко

На відміну від Усика, Гловацький має досвід чемпіонських боїв на професійному рингу. Кшиштоф переміг нокаутом в минулому році чинного чемпіона німця Марко Хука. В тому бою поляк продемонстрував, що може битися як лев. Він довів, що знає, як правильно розподілити свої сили на весь бій. Та, головне, має характер переломити хід поєдинку, який вже, здавалося, програв.

З іншого боку, Кшиштоф не так добре підготовлений технічно, як Олександр. Декілька місяців тому в Лондоні я спілкувався з британським боксером Тоні Белью. На моє питання, хто зараз найкращий боксер у їх вазі, він відповів "Усик". Після цієї розмови Тоні став чемпіоном світу WBC і зараз, як чинний чемпіон світу, навряд чи буде називати українця найкращим боксером крузервейту. Але я впевнений, що тоді британець відповів щиро.

 

Польські журналісти і експерти боксу вважають, що Усик вибрав собі слабкого тренера – Джеймса Алі Башира. Мовляв, якщо Володимир Кличко після смерті Емануеля Стюард віддав перевагу молодому Джонатану Бєнксу над досвідченим Джеймсом Алі Баширом, то цей факт свідчить про професійний рівень останнього. Особисто я з цією думкою не згоден. Якщо у буду 40 років працювати в журналістиці, я буду мати величезний досвід та багаж знань. Тому до чуток, що Башир підходить тільки для того, щоб носите відро за головним тренером , не відношуся серйозно. До речі, Башир і досі, 4 роки потому, дуже переживає це рішення Володимира. Він його не розуміє. Про це американський тренер розповів мені декілька днів тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усику не варто вдавати з себе українського патріота

 

Усик в рамках розкрутки бою вже двічі побував у Варшаві і виглядав дуже впевнено. Я двічі розмовляв з ним. Був вражений його поведінкою та словами. Він глибоко вірить в правильність свою життєвих цінностей та не боїться говорити про них. Вважаю, що українці можуть пишатися ним. Таких особистостей в польському боксі не вистачає.

Але про Гловацького можна стверджувати одне: він – справжній воїн. Спочатку бився на вулицях рідного містечка Валч. Перші серйозні гроші в боксі Кшиштоф заробив тільки в минулому році, коли став чемпіоном світу. Він знає, як наполегливо потрібно працювати для досягнення успіху. Він хоче захищати свій чемпіонський титул ще довго, щоб фінансово забезпечити свою родину – дружину та двох доньок.

Ми всі в Польщі 17 вересня очікуємо захоплюючий та драматичний бій. Ніхто не знає, хто переможе. Сподіваюся, що Кшиштоф та Олександр не розчарують всіх тих, хто заплатить 40 злотих (близько 10 євро, 300 грн. – gazeta.ua) за можливість подивитися пряму трансляцію цього поєдинку на телеканалі Polsat. В Польщі вболівальники ще не зовсім звикли платити гроші за перегляд боксу. До речі, вперше платна трансляція з боксу на польському телебаченні з'явилася 5 років тому, коли 10 вересня 2011 року українець Віталій Кличко у Вроцлаві зустрівся з Томашем Адамеком.

Читайте всі новини про бій Кшиштоф Гловацький - Олександр Усик на gazeta.ua завдяки прес-туру до Гданська, який організовує бренд Хортиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крим - це Крим - Усик не наважився назвати півострів українським

Зараз ви читаєте новину «Українці можуть пишатися Усиком – польський журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі