неділя, 18 липня 2021 21:00

Україна має відкрити шлюзи для масового експорту футболістів у Європу

Україна має відкрити шлюзи для масового експорту футболістів у Європу
Федорчук вважає, що українському футболу заважають клуби-монополісти. Фото: ФК "Енергія"

Колишній тренер сімферопольської "Таврії" Олег Федорчук прокоментував ситуацію з малою кількістю українських легіонерів у п'ятірці провідних чемпіонатів Європи. Олег Вікторович вважає, що без таких гравців українська збірна ніколи не досягне успіхів на міжнародній арені.

– Для ринкової економіки найстрашніша річ – монополія. В Україні є 12 клубів, в яких зарплата футболістів – від $ 2 до 7 тисяч. І є два клуби, де зарплата від $ 50-150 тисяч. Тобто різниця у 20-30 разів. Але по грі цієї різниці непомітно. Ще один факт. Близько 150 українських футболістів перебувають на контракті саме в "Динамо" і "Шахтарі". Решта клубів теж мають 150 футболістів. Причому найкращі саме в перших двох. Щоби бути конкурентними, нам треба позбутися цієї монополії. Як би боляче це не було для прихильників "Динамо" і "Шахтаря". Найперше, що треба зробити – обмежити в заявках кількість гравців, які не належать клубові. Бо вони вигребли зі ставка рибу сітками, а тепер ще й екскаватор запустили. Зрештою, такий стан справ шкодить і "Динамо" з "Шахтарем", і решті клубів. Бо перші двоє не є конкурентноздатними на європейській арені. Свого часу схожа ситуація була в Румунії, де конкурували "Динамо" і "Стяуа". Де зараз ці клуби? Де взагалі румунський футбол? Найгірше, що решта українських клубів навіть на словах не прагнуть створити конкуренцію грандам. Їхня найбільша мрія – третє місце.

Нам треба прагнути до конкуренції. Коли у Франції ПСЖ з його мільйонними статками фінішує в чемпіонаті лише на другому місці. Бо там інтереси чемпіонату на першому місці. А в нас Шевченко говорить, що сильної збірної не буде поки не буде сильного чемпіонату. І що ми бачимо після цього? Перед Євро штучно скорочують чемпіонат. Після Євро скасовують матч на Суперкубок. То звідки візьметься сильний чемпіонат?

Нам треба масово відкрити шлюзи для великої міграції. За це повинна взятися сильна людина-реформатор. Поки такої на горизонті не видно. У найближчі роки такого не відбудеться. Бо поки маємо зворотній процес – був один "Маріуполь", а тепер до нього намагається приєднатися "Чорноморець". Свого часу Коломойський так зібрав "Кривбас", "Волинь" і "Карпати". І де ці клуби тепер?

У Польщі близько 20 футболістів грають в Італії. Це не гарантує сильну збірну станом на зараз, бо багато залежить від тренера й футбольної інфраструктури. Але це здоровий процес. Поляки після чергового великого форуму не кидаються в крайнощі, як росіяни. Бо ті не знають чи копіювати чергову західну модель, чи залишатися в своєму болоті" – сказав Федорчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" вперше програло на зборах у Швейцарії

Збірна України на минулому Євро ввійшла до вісімки найкращих. Наші футболісти повторили своє досягнення 2006 року, коли вони увійшли до вісімки найкращих на Кубку світу.

Зараз ви читаєте новину «Україна має відкрити шлюзи для масового експорту футболістів у Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі