понеділок, 28 вересня 2020 12:56

Україна буде розвивати кіберспорт

Україна буде розвивати кіберспорт
Україна офіційно увійшла до списку країн, які визнали змагання з комп'ютерних ігор спортивною дисципліною. Фото: DDK.dn.ua

У вересні цього року Україна офіційно увійшла до списку країн, які визнали змагання з комп'ютерних ігор спортивною дисципліною. Таким чином, Україна стала 25-ою в списку країн, що йдуть в авангарді спортивного прогресу і планують розвивати цю перспективну галузь.

Українська Професійна Кіберспортивна Асоціація (UPEA) на чолі з Олександром Кохановским вже представила своє бачення розвитку кіберспорту в країні на наступні п'ять років. Звичайно, наздогнати і перегнати країни-лідери в цьому напрямку, США і Китай, навряд чи вийде, але створити базу для подальшої популяризації офіційного кіберспорту за цей час реально.

За заявою аналітиків, в найближчі три роки цей показник зросте ще на 50%, тобто, отримавши офіційний статус, кіберспорт може перетворитися в додаткове джерело доходу для національної економіки, вигідний напрямок для іноземних інвестицій, джерело податкових відрахувань до державної скарбниці і так далі.

Станом на 2019 рік Україна входила в десяток країн з найбільшою глядацькою киберспортивною аудиторією. За даними соціологічних досліджень, за матчами по LoL, WoT, Dota 2 і CS спостерігали близько 1,8 мільйонів українців. В Асоціації переконані, що найближчим часом ситуація може змінитися в кращу сторону, і Україна стане ближче до лідерів галузі - Південної Кореї, США або Китаю.

Інвестори і бізнесмени зацікавлені в розвитку комп'ютерних дисциплін через прибутковість сфери. Кіберспортом цікавляться спонсори, від Pepsi і Sony до стрімінгових платформ або Wearebettors, а доходи cyber-сегмента в минулому році впритул підібралися до позначки 1 мільярд доларів.

У той же час в UPEA звернули увагу на низку проблем, які вже зараз є в українського кіберспорту. Це відсутність бази для підготовки та тренування професійних спортсменів, чемпіонатів та ліг на всіх рівнях для відбору команд для міжнародних змагань. Крім того, з кожним роком падають призові і, відповідно, зарплати спортсменів з України.

Саме цим і планують зайнятися ті, хто наполягав на покликанні кіберспорту офіційним спортом в країні. У доступному для огляду майбутньому в UPEA планують не тільки адекватно популяризувати кіберспортивну галузь, а й залучати початківців спортсменів, створити умови для співпраці між державою, Асоціацією і тими, хто вибрав кіберспорт в якості професії.

Зараз ви читаєте новину «Україна буде розвивати кіберспорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі