середа, 09 липня 2014 16:32

"У зону АТО поїхали всі, хто мав бажання і можливість" — ультрас "Карпат"

"У зону АТО поїхали всі, хто мав бажання і можливість" — ультрас "Карпат"
Тарас Павлів galsports.com

Голова громадської організації "Завжди вірні", що об'єднує уболівальників львівських "Карпат", Тарас Павлів розповів Gazeta.ua, який приклад українські ультрас хотіли показати суспільству.

Це буде матч єдності — команди зі Сходу та Центру зіграють на Західній Україні

Київське "Динамо" і донецький "Шахтар" розіграють Суперкубок України 22 липня на "Львів-Арені". Львів готовий до матчу?

"Ми завжди готові, - сміється Тарас. - У всіх є велике бажання відвідати цю гру і підтримати дві українські команди. Це буде матч єдності — команди зі Сходу та Центру зіграють на Західній Україні.

У день зустрічі проведемо спільний марш з центра Львова і до стадіону. Не знаю скільки вболівальників приїде з Донецька. Все залежатиме від ситуації в регіоні. З Києва очікуємо багато гостей — не тільки ультрас, а й звичайних вболівальників, які хочуть підтримати свою команду."

"Шахтар" і "Динамо" могли зустрітися у Львові ще 15 травня, але місту не дали провести фінал Кубка України.

"Бажання всіх уболівальників зійшлися в нерівному бою з бажанням людини, яка практично керує всім українським футболом. Мова про Ахметова. Нам не вдалося перемогти. Добре, що зараз вийшло із Суперкубком.

Місто було готове до фіналу. Але з місцем проведення матчу тягнули до останнього моменту. Тому не вдалося. Львів не раз заявляв про своє бажання прийняти цю гру. Листи відсилали і від мерії і від міліції. Тепер ми відправили всі потрібні документи у прем´єр-лігу, яка спільно з власниками клубів прийняла рішення провести гру у Львові".

Перед фіналом Кубка України фанати написали президенту ФФУ Анатолію Конькову відкритого листа з таким змістом: "Крім гарантій безпеки, численні вболівальники України отримають можливість переконатися у гостинності та доброзичливості львів'ян, що матиме позитивний вплив на гуманітарну ситуацію в Україні." Іншими словами ви хотіли показати, що у Львові не їдять "русскоговорящих младенцев"?

"Це такі ж страшилки для Сходу, як Правий сектор і бандерівці. Російська пропаганда існувала завжди. Сталіну нічого не вдалося зробити зі Львовом. Тим більше це не вийде у Путіна. Тому з боку Росії лунали гасла віддати Львів до Польщі чи Чехії. Мовляв, хто хоче хай бере собі Західну Україну, а ми заберемо решту.

Якраз завдяки таким матчам і можна зруйнувати стереотипи про Західну Україну. Нічим іншим цього не зробиш. У Львові нагодують, напоять ще й в дорогу дадуть гостинця. Тоді люди зрозуміють, що тут все добре і до них ставляться ще може і краще, ніж у рідному Донецьку."

Об'єдналися люди, які били один одному морди. Це приклад для політиків і всіх решти

У матчі із "Севастополем" ультрас "Карпат" пішли у гостьовий фан-сектор, де фанати разом вболівали і співали гімн України. Ця ідея виникла спонтанно чи так було сплановано?

"Спонтанно. Ми постійно спілкуємося і товаришуємо з хлопцями із "Севастополя". Під час матчу виникла така ідея і ми перейшли на їх сектор. Було незвично дивитися на поле з іншого боку. Весь стадіон також підтримав "Севастополь". Глядачі аплодували стоячи.

Останнім часом ми намагалися все робити для єдності України. "Карпати" та "Севастополь" не були ворогами. Чого не скажеш про Київ і Харків чи Харків і Дніпропетровськ. Об'єдналися люди, які били один одному морди. Заради України вони припинили ворожнечу. Це приклад для політиків і всіх решти. Якщо насправді любити Україну, то можна все зробити."

Ваші колеги з інших клубів почали більше використовувати українських пісень і зарядів.

"Нам приємно бачити, що інші фан-рухи починають жити тим самим, що і ми. Нас це дуже тішить. Дійсно приємно, що фанати переймають патріотичні заряди та пісні і співають їх в себе на стадіонах.

Років сім назад ми в Києві на матчі з "Динамо" вперше заряджали перекличку "Слава Україні — Героям Слава". Ми переглядалися між собою і дивилися чи зараз "Беркут" не буде нас розганяти. Це була перша іскорка. Потім потрохи це розійшлося по всій Україні. А революційні події стали піком".

При старій владі міліція жорстко присікала червоно-чорні прапори на стадіоні

Яка атмосфера була на виїзних матчах у весняній частині?

"При старій владі міліція жорстко присікала червоно-чорні прапори на стадіоні. Зараз з цим проблем нема. Там зрозуміли, що таке не заборониш. Ультрас на матчах вели себе, як завжди. Навіть, стали ще більш активними. Більше змінилися звичайні вболівальники. Можливо, більшість приходила на стадіон, бо знали, що там буде патріотична атмосфера."

20 квітня "Карпати" грали з "Таврією" у Сімферополі. Як пройшов цей виїзд?

"У Криму якраз був важкий перехідний період. Не багатьом вдалося потрапити на гру. Фанатів не пускали на півострів. Навіть тих, які їхали разом з командою. Одну дівчину з нашого руху побили за українську мову. Так само через мову дісталося кільком хлопцям. Але всі повернулися додому живі і здорові. Інші виїзди пройшли без подібних інцидентів."

Зараз ультрас "Карпат" беруть участь в АТО?

"Так. Наші хлопці є в Національній гвардії і в добровольчих батальйонах. Фан-сектор об'єднує людей різного віку, професій та статі. Немає такого, що ти фанат тільки від 18 і до 25 років. В зону АТО поїхали всі, хто мав бажання і знайшов можливість. Це і молодь, і старші, які вже давно служили. У кого були якісь свої причини, той залишився у Львові і намагається допомагати звідси."

Деякі фанати були змушені залишити Крим та Донбас і переїхати в інші міста. Кого прихистив Львів?

"Були фани із Сімферополя, Севастополя та Луганська. Але останнім часом ні з ким не спілкувався. Хлопці роз'їхалися. Хтось перебрався до Києва. Дехто пішов у добровольчі батальйони."

Чи побільшало людей на фан-секторі "Карпат" на весняних матчах?

"Мені здається, що ні. Можливо тому, що наші люди з Майдану переходили в добровольчі батальйони. Коли ми грали у Києві з "Чорноморцем", то підтримати "Карпати" прийшло багато фанатів, у тому числі киян. Хоча "Динамо" грало свій матч також у цей час. Можна сказати, що підтримка у команди збільшилася за межами Львова."

Ми хотіли показати владі, що є велика кількість людей, які готові захищати свої мрії

Львівські ультрас зіграли два матчі єдності — з "Динамо" (8:8) і з "Чорноморцем" (6:6).

"Завдяки таким іграм ми хотіли показати, що перемир'я між ультрас реальне. Спочатку планувалися лише матчі між принциповими ворогами, але потім почали грати всі. З "Динамо" у нас давня дружба.

Щодо виїзду в Одесу, то я навіть не сумнівався, що все буде добре. А вийшло навіть краще, ніж очікувалося. Нас зустріли і гарно прийняли. Ми не просто приїхали, зіграли матч і поїхали. Ми спілкувалися з одеситами до і після гри. Аж до самого від'їзду. Рахунки? Так вийшло," - сміється Тарас.

Сезон завершився яскравим файер-шоу у Києві. На Пішохідному мосту зібралися ультрас багатьох українських клубів. Що символізувала ця акція?

"Ми її робили не стільки для себе, а більше хотіли ще раз продемонструвати єдність людей з цілої України. Всім має керувати патріотизм та любов до своєї країни, а не гроші. Також ми хотіли показати владі, що є велика кількість людей, які готові захищати свої мрії. Революція ще не закінчилася. Про це всім потрібно пам'ятати. Якщо люди, які зараз перебувають при владі, почнуть щось не те робити, то їх винесуть так само, як і їх попередників."

Пишуть, що МВС хоче реанімувати "диктаторський закон" проти фанатів.

"Так. Є така інформація. Якщо будуть спроби протягнути цей закон, то доведеться його ініціаторів виносити з кабінетів. Ми зробимо це без проблем. Після негативної реакції людей на цей закон, про нього мають забути. Думаю, теперішній президент України, який під час Майдану сильно дякував ультрас різних команд за допомогу та патріотизм, зверне увагу на нашу позицію."

Вибори президента України пройшли 25 травня. Хтось робив спроби заручитися вашою підтримкою?

"Ні. Люди, які вже сто разів намагались це зробити, зрозуміли, що ультрас аполітичні і не будуть підтримувати конкретних кандидатів та їх програми."

У чому секрет світової популярності хіта про Путіна?

"Пісня на актуальну для всіх тему з правильно підібраними словами. Вона у всіх у голові крутиться."

Не кожен перформанс присвячений команді. Ми також відзначаємо різні патріотичні дати

Де "Карпати" гратимуть у новому сезоні?

"На "Україні". З "Львів-Ареною" не склалося. Це питання вже давно є проблемним."

Який зі стадіонів є зручнішим для фанатів?

"Ми вже звикли до "України". "Арена Львів" - трохи проблемний стадіон для проведення файер-шоу. Коли використовуємо піротехніку, то дим відразу накриває поле і трибуни, бо немає куди вийти. Дах не дає."

Як часто влаштовуєте файер-шоу?

"Стараємось робити їх якомога частіше. Зрозуміло, що це досить затратна річ. Також це залежить від подій. Не кожен перформанс присвячений команді. Ми також відзначаємо різні патріотичні дати — річниці Шевченка, УПА. Зачіпаємо теми, які нас болять чи за які ми переживаємо."

У скільки вам обходиться матч?

"Важко сказати. Намагаємось все брати, де дешевше. Деколи за собівартістю нам віддають фарби і тканину. Так по-трохи все збираємо і виходить перформанс на гру".

Йовічевіч доб´ється кращого результату, ніж 2-3 його попередника

"Карпати" фінішували на 11-му місці у минулому сезоні.

"Потрібно було виступити краще. Але ми можемо пережити місця внизу чи всередині турнірної таблиці, якщо клуб перейде на такий етап в нашій історії, коли за команду гратимуть тільки місцеві вихованці та львівські футболісти."

Новим наставником "Карпат" став хорват Ігор Йовічевіч. Як ультрас сприйняли це призначення?

"Позитивно. Йовічевіч свого часу грав за команду. Він вже довгий час працює у структурі клубу. До призначення тренував U-19 і дубль "Карпат". Молодь любила його. Йовічевіч користувався авторитетом серед гравців. Перша команда аналогічно ставиться до хорвата. Всі впевнені, що він доб´ється кращого результату, ніж 2-3 його попередника."

"Вивчити українську мову - найменше, що я можу зробити для України" — зізнався Йовічевіч в одному з інтерв´ю після призначення.

"Він — хороший тренер і людина, тому не дивно, що говорить такі слова і спілкується українською мовою."

Ультрас слідкують, щоб у "Карпат" не мінялася клубна політика

У вересні 2012-ого року почесний президент "Карпат" Петро Димінський передав управління клубом "Завжди вірним". Які повноваження в ультрас?

"У першу чергу ми слідкуємо за тим, щоб у "Карпат" не мінялася клубна політика. Тобто, щоб за команду виступали українські гравці і вихованці львівського футболу. Ми розуміємо, що успіх прийде не відразу, але ми рухаємося сезон за сезоном.

У наші обов'язки також входить прийняття бюджету. Але фінансами займається менеджмент клубу. Ми в ці питання не ліземо. Тобто, ніхто з уболівальників не працює у фінансовій сфері.

З нами радяться, коли виникають якісь трансферні питання."

Які у вас очікування від нового сезону, який стартує вже 26 липня?

"Хочеться, щоб "Карпати" фінішували у призовій трійці команд. Якщо гратиме молодь і ми займемо місце у середині турнірної таблиці, то це буде гідний результат. Важливо, щоб молоді гравці прогресували і набиралися досвіду.

Яка ваша фанатська мрія?

"Щоб "Карпати" виграли Кубок України і зіграли у Лізі чемпіонів".

Зараз ви читаєте новину «"У зону АТО поїхали всі, хто мав бажання і можливість" — ультрас "Карпат"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі