понеділок, 16 листопада 2015 17:34

"У Росії зрозуміли, що поєднати "відмазування" винуватих з порятунком легкої атлетики не вийде"

"У Росії зрозуміли, що поєднати "відмазування" винуватих з порятунком легкої атлетики не вийде"
У кращому випадку в міжнародну легку атлетику Росія повернеться навесні. Фото: game2day.org

Російські легкоатлети не зможуть брати участь в Олімпіаді 2016 року в Бразилії. Причиною дискваліфікації стали результати розслідування, згідно з якими легкоатлетичні і антидопінгові структури сприяли вживанню спортсменами заборонених препаратів.

Які це може мати реальні і глобальні наслідки не тільки для російської легкої атлетики, але й для спорту Росії взагалі, проаналізував блогер видання tribuna.com Олексій Авдохін.

Що взагалі трапилося

Російський спорт вляпався у, мабуть, найгучніший скандал за всю історію. Незалежна комісія WADA (Всесвітнього антидопінгового агентства) 9 листопада оприлюднила звіт про власне розслідування "допінгу в російській легкій атлетиці".

Основний посил доповіді - у Росії вживання допінгу легкоатлетами (в деяких місцях доповіді є натяки, що не лише) носило масовий і систематичний характер, покривалося РУСАДА (незалежної національної антидопінгової організацією) і підтримувалося державою.

Що за комісія і чому вона зацікавилася російським допінгом

WADA створило незалежну комісію у грудні 2014-го відразу після виходу на німецькому телеканалі ARD документального фільму про допінг в Росії. У ньому головними викривачі виступили подружжя Степанових - колишня бігунка збірної Росії Юлія (колись сама спіймана на допінгу) і колишній співробітник РУСАДА Віталій, що приводили докази використання та приховування допінгу не лише на словах, але і з додатком відеозйомок прихованою камерою.

У складі комісії було всього три людини - німець Гюнтер Янгер (колишній співробітник Інтерполу), канадці Річард Макларен (юрист, який спеціалізується на гучних допінгових справах) і голова Річард Паунд (перший президент WADA). Повноваження комісії - перевірка викладених у фільмі фактів і підготовка звіту про розслідування з висновками і власними рекомендаціями.

Про що доповідь

На 335 сторінках у захоплюючих подробицях розписується, як протягом довгих років російські легкоатлети застосовували допінг, обходили перевірки і давали хабарі заради великих перемог. Називаються прізвища тренерів, лікарів, співробітників антидопінгових служб і федерації, безпосередньо замішаних у допінгових махінаціях.

Повідомляється, що РУСАДА маніпулювало з допінг-пробами (глава московської лабораторії Родченков особисто знищив 1 417 проб перед приїздом комісії до Москви), а співробітники ФСБ відвідували лабораторію в щотижневому режимі.

Що рекомендувала комісія

По-перше, дискваліфікувати ВФЛА (Всеросссійскую федерацію легкої атлетики), відсторонити всіх російських легкоатлетів від участі в міжнародних змаганнях, у тому числі Олімпійських ігор-2016.

По-друге, визнати діяльність РУСАДА як такою, що не відповідає кодексу ВАДА, позбавити її акредитації до тих пір, поки не буде гарантії абсолютної незалежності антидопінгової лабораторії в Росії.

По-третє, довічно дискваліфікувати п'ятьох російських легкоатлетів - Марію Савінову, Катерину Поістогову, Христину Угарову, Анастасію Баздирєву та Тетяну Мязіну, тренерів Віктора Чегіна, Олексія Мельникова та Володимира Мохнєва і низку спортивних функціонерів (Григорія Родченкова, Сергія Португалова).

Нарешті, російській стороні провести всебічне розслідування з відстороненням всіх великих посадовців, покаранням тренерів, спортсменів та інших офіційних осіб, замішаних у допінгових справах.

Є ще друга доповідь

Існує друга частина доповіді, яку комісія планує оприлюднити в грудні.

У ній мова піде вже не про російські порушення, а про корупцію у верхівці міжнародної федерації легкої атлетики (колишній глава IAAF Ламіне Діак заарештований за те, що брав у спортсменів хабара за звільнення від допінгового переслідування).

Обіцяні гучні сенсації, через які, нібито, легку атлетику взагалі можуть виключити з олімпійської програми.

Як уже покарали Росію

Рішенням ради Міжнародної федерації ВФЛА тимчасово відсторонена від участі у всіх змаганнях під егідою IAAF, в тому числі й Олімпійських іграх - і це найсерйозніша загроза, яка по-справжньому налякала російських чиновників і спортсменів.

Крім того, у Московській антидопінгової лабораторії відкликана ліцензія, а у Росії відібрали право проведення Кубка світу-2016 зі спортивної ходьби в Чебоксарах і юніорської першості світу в Казані.

Чи буде Росія в Ріо-2016?

Санкції стосуються лише збірної з легкої атлетики, до інших видів спорту претензій немає. Терміни тимчасового відсторонення не позначені, але до Олімпіади залишається всього півроку - на виправлення ситуації часу ще менше. Процедура IAAF передбачає створення спеціальної комісії, яка повинна ознайомитися з діями покараної сторони і зробити остаточні висновки щодо виконання всіх вимог WADA і IAAF.

Оптимістичні легкоатлетичні російські чиновники сподіваються повернутися в світову сім'ю вже через три місяці.

Як сприйняли доповідь російські чиновники

Сумбурно. Ходили в перші дні термінам "обмова", "нісенітниця", "голослівні звинувачення" і "антиросійська політика" прийшли на зміну більш раціональні посили: "чисті спортсмени не повинні постраждати", "нам потрібні реформи" і "ми готові дотримуватися всіх рекомендацій".

Схоже, в останні дні росіяни усвідомили, наскільки далеко все зайшло і зрозуміли, що поєднати "відмазування" винуватих із порятунком легкої атлетики не вийде.

Що вже зроблено або обіцяно Росією

Директор московської лабораторії Григорій Родченков подав у відставку наступного дня після того, як обізвав членів комісії WADA "трьома дурнями".

На екстрено скликаному засіданні президії ВФЛА призначена дата позачергової звітно-виборної конференції - 16 січня. Чинний в.о президента федерації Вадим Зеліченок пообіцяв не виставляти свою кандидатуру.

Олімпійський комітет Росії розробив дорожню карту за рекомендаціями WADA, де пообіцяв докласти всіх зусиль, щоб антидопінгова лабораторія в Москві і ВФЛА відповідала кодексу WADA і всім міжнародним антидопінговим правилам, гарантував координацію в антидопінговому розслідуванні російської влади з WADA і IAAF, реформу ВФЛА і покарання всіх причетних до антидопінгових порушень.

ВФЛА створила комісію з розслідування допінгових випадків в російській легкої атлетики, яка співпрацюватиме з IAAF і WADA.

І найцікавіше - жодного голосу про самодостатність російської легкої атлетики, відмову співпрацювати з міжнародними організаціями і намір провести альтернативну легкоатлетичну частину Олімпіади де-небудь у Криму.

Чого чекати далі?

Суворого контролю за виконанням всіх запропонованих дій з боку міжнародних структур, тотальної зміни верхівки ВФЛА, зменшення російської збірної і тихої і непомітної відходу зі спорту деяких легкоатлетів.

Ймовірно, помітного погіршення результатів росіян і підозрілого відносини навіть до тих спортсменам, чиї прізвища ніколи не згадувалися в контексті допінгового скандалу - Шубенкова, Ісінбаєвої, Чічерової.

У кращому для Росії випадку, при виконанні всіх вимог WADA та IAAF, повернення їх збірної в міжнародну легку атлетику десь до середини весни з можливим потраплянням на Олімпіаду.

Зараз ви читаєте новину «"У Росії зрозуміли, що поєднати "відмазування" винуватих з порятунком легкої атлетики не вийде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі