пʼятниця, 05 лютого 2016 08:00

У нашому чемпіонаті регламенту не існує

У нашому чемпіонаті регламенту не існує

Cьогодні відбудеться друга зустріч робочої групи щодо "оптимізації" чемпіонату України з футболу у прем'єр-лізі. Представники клубів, керівництво УПЛ та телетранслятори намагаються знайти найкращий варіант.

А наш автор Микола Несенюк вважає, що причини проблем шукають не там, де треба. Для тих, хто пропустив його січневу колонку в "Газеті по-українськи".

Таке враження, що дискусія навколо кількості учасників наступного чемпіонату України з футболу стала нині актуальнішою, ніж сам турнір, який завершиться лише у травні. Чого лишень не начитаєшся і не наслухаєшся з цього приводу, яких тільки проектів і пропозицій не побачиш. І нікому не спадає на думку, що ця дискусія — елементарно протиправна. Тому що є рег­ламент чемпіонату, затверджений ще минулого року. Згідно з ним, у наступному чемпіонаті братимуть участь 14 команд.

Про що ж тоді точаться суперечки? Зверніть увагу, нікому із сотень вітчизняних "експертів" не спадає на думку обговорювати кількість учасників наступної Ліги чемпіонів чи Ліги Європи. Тому що все це давно й докладно розписано у відповідному регламенті УЄФА. То чим наш документ гірший? Чому регламент Ліги чемпіонів для нас недоторканний, а на правила гри нашого чемпіонату ніхто не зважає?

Відповідь криється в самому регламенті чемпіонату України. Там є стаття п'ята, а в ній — пункт 9.5, де написано: "У випадку виникнення непередбачених цим Регламентом обставин, рішення про склад учасників ПЛ приймає Виконавчий комітет ФФУ на підставі пропозицій прем'єр-ліги".

Якщо перекласти цей пункт на нормальну мову, то ніякого регламенту в нашому чемпіонаті не існує. Тому що "непередбаченими обставинами" може вважатися що завгодно — від нападу російських агресорів до небажання того чи іншого клубу виконувати свої зобов'язання.

Гадаєте, це випадково? Зовсім ні. У нас усі регламенти й закони, і не лише футбольні, навмисно складаються так, що ними можна знехтувати будь-якої миті, пославшись на "непередбачені обставини". То, може, нам потрібна інша дискусія? Про те, як змусити нашу футбольну владу складати справжні регламенти, подібно до тих, що створює УЄФА, де було б передбачено все можливе і неможливе. Зробити це зовсім не складно. Досить перекласти українською будь-який регламент міжнародних футбольних змагань, вставивши туди замість їхніх наші клуби. І все.

Чому ми цього не робимо? Чому вже третій десяток років регулярно змінюємо правила змагань уже після їхнього початку? Чому в нас завжди виникають "непередбачені обставини", які насправді комусь дуже вигідні, а комусь — навпаки? Щось не чути такої дискусії. Чи то "експерти" не ті, чи то існують ще якісь невідомі широкому загалу "непередбачені обставини"?

Зараз ви читаєте новину «У нашому чемпіонаті регламенту не існує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі