середа, 10 жовтня 2018 16:13

"У майбутньому Шевченко міг би очолити "Мілан"

"У майбутньому  Шевченко міг би очолити "Мілан"
До Шевченка була прикута підвищена увагу в Італії. Фото: ФФУ

Алекс Великих, 47 років, є уродженцем України, який зробив кар'єру в італійському футболі. Працював скаутом у "Ліворно", а нещодавно перейшов до "Кальярі". Спеціалізується на пошуку молодих гравців. Запрошується іноземними командами для проведення лекцій для працівників клубу.

Збірна Італії має велику історію. Що сьогодні собою вона являє?

- Зараз збірна Італії являє собою збірну трансформаційного характеру в пошуках своєї гри. Непотрапляння збірної Італії на Кубок cвіту стало загальнонаціональною трагедію для громадськості. Згідно зі статистикою, кожен третій хлопчик в Італії займається саме футболом. Великі економічні та іміджеві збитки були завдані федерації. Вони ще й зараз не перекриті. А відсутність обраного голови федерації футболу Італії (після відставки колишнього очільника) свідчить про інституційну кризу управління футболом в Італії. Тому вся відповідальність на тренері Роберто Манчінні, який має вивести команду на Євро-2020.

Завершили виступи за збірну низка харизматичних гравців, які були лідерами команди в минулих відборах. Тому "скуадра адзурра" у пошуках не лише своєї гри, а й своїх лідерів. Слід зазначити, що в Італії зараз зростає молоде покоління талановитих гравців. На сьогоднішній день збірна являє собою набір гравців, що мають деяку схильність до атакувального футболу, але які не мають ще чіткого усвідомлення своїх можливостей. Від цієї збірної очікують відразу результату й це трохи давить на гравців, особливо, враховуючи, що багато з них не є лідерами за своїм характером.

Після минулого відбору змінився тренер через неучасть у Кубку світу. Наскільки Роберто Манчіні вдалося покращити результати та гру збірної Італії?

- Призначення Роберто Манчінні тренером збірної Італії було прийнято досить прохолодно в широких колах футбольної громадськості Італії. Багато хто хотів повернення Конте, з ім'ям якого пов'язують вдалі виступи на попередньому Євро. Дехто хотів призначення Анчелотті. Карлетто на клубному рівні досяг серйозних висот. Хтось, зачарований успіхами "Аталанти", хотів тренера формату Гаспіріні, який вміє працювати з молоддю. Тим паче молодіжна команда Ю-20 доволі вдало виступила на Кубку Світу в Кореї. Але представники й комісари федерації (голова, як я вже зазначав, досі не обраний) зробили свій вибір на користь Манчінні, який повів провальний сезон у пітерському "Зеніті".

Чи вдалося Манчінні покращити досягнення Вентури? Наразі це сказати не можна. У двох стартових матчах Ліги націй Італія здобула тільки 1 очко із 6 можливих 2 матчах. Манчіні теж дісталося від преси за ці "досягнення". Тренеру, насамперед, дорікали, що він зробив ставку в атаці на свого улюбленця - нападника Маріо Балотеллі, який явно був в поганій формі, маючи зайву вагу. Манчіні на критику не реагує. Каже, що не читає журналів і знає, що робить. Впевнений у тому, що досягне результату.

Чи здивував Роберто Манчіні заявкою гравців на матчі проти України та Польщі?

- Повернувся до збірної Джовінко, який останній раз викликався 2015-го, а зараз грає в Канаді за "Торонто". З'явилися й гравці, що не викликалися на попередні матчі: Верратті "ПСЖ", Флоренці "Рома", Ачербі "Сассуоло. Дебютантом став нападник " Сампдорії" Джанлука Капрарі.

Серед гравців, що востаннє регулярно викликалися, але не грали за збірну, для мене як до працівника "Кальярі" хотілося б побачити в грі проти України, 2 талановитих молодих виконавців, які мають всі шанси стати майбутнім збірної - голкіпера Алессіо Крайньо й півзахисника - Нікколо Барелла.

Останні новини з Коверчано для збірної Італії не досить приємні (8 жовтня, 15:00): так, через пошкодження збірну залишили центральний захисник Мілану Романьйолі форварди Давіде Кутроне та Сімоне Дзадза.

Взагалі серед 28 викликаних до збірної, на зараз 4 гравці змушені покинути збірну через травми, це двоє вищезгаданих, та захисник "Інтера" Д' Амброзіо. Замість них було викликано троє - Тонелл, Лазанья та Піччіні.

Взагалі, аналізуючи склад збірної Італії, слід зазначити, що більшість гравців представляє власне Серію А, в саме 23 гравці, 5 представляють іноземні клуби, з яких 4 із топ -чемпіонатів, та лише Джовінко з "Торонто" виглядає такою собі екзотикою футбольної мапи збірної Італії. Детальніше серед "іноземців" - 2 представники "Челсі" (тренує італієць Саррі) це Емерсон Пльмьєрі та Джорджіньо , 1 з чемпіонату Франції - Марко Вератті "ПСЖ", 1 "іспанець" - Піччіні "Валенсія" й 1 згаданий "канадієць" з МЛС Джовінко.

Хто зараз є лідером збірної Італії?

- Проблема лідера в збірній Італії доволі вагома. Лідер, харизма команди зараз, мабуть, Лоренцо Інсінья із "Наполі" - гравець найбільш яскравого таланту й фантазії гри попереду. Величезний досвід має ліворнієць із туринського "Ювентусу" Джурджіо Кьєлліні. Великі сподівання в Італії на півзахисника Марко Верратті, якого вважають наступником Андреа Пірло . Але зараз лідером середини поля можна назвати натуралізованого бразильця із "Челсі" Жоржиньо.

В який футбол грає збірна Італії?

- Манчіні має намір грати в схемі 4-3-3, яка на цей момент найбільш відповідає якості гравців у розпорядженні головного тренеру. Приблизно можу вказати, яким я бачу склад збірної Італії на групи проти України. Так, у воротах місце основного кіперу призначено для Джіджі Доннарумма і в захисті зіграють: Бонуччі та Кьєліні, у центрі -Крішито і Флоренці. У півзахисті зіграють трійка креативних хавбеків на чолі з Жоржіньо. Йому допомогти зможуть Марко Верратті та Федеріко Бернардескі з . Й попереду яскраве тріо "маленьких" гравців: Кьєза, Інсінья, Кьєза. .

Свого часу Андрій Шевченко був зіркою Мілану. Зараз працює на італійському телебаченні. У штабі збірної України працює 2 італійці – Мельдера та Тассотті. Наскільки це додасть інтересу інтересу до гри італійських ЗМІ та вболівальників?

- Збірна України, на мій погляд, у цій грі повинна досягти для себе позитивного результату. По перше, в нас грає сформована збірна й молоді герої європейських чемпіонатів. Тим паче, що в збірній України працюють досвідчені фахівці з Італії - Мальдера та Тасотті, та й сам Шевченко в багатьох італійців асоціюється з італійським футболом, й не лише тому, що вдало грав за "Мілан", але і тому, що дуже часто з'являється на італійському телебаченні в ролі експерту. Всі ці фактори додадуть ще яскравих вражень від очікування гри.

Варто також додати, що зараз у збірній Італії є низка гравців, які є особистими прихильниками таланту Андрія Шевченка. Так, півзахисник "Ювентусу" Федеріко Бернардескі, форвад Патрік Куртоне із "Мілану" ніколи не приховували, що рости на грі Шевченка. Для них гра проти кумира дитинства буде особлива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павелко розповів, як Шевченко керує грою збірної

Чи слідкують в Італії за роботую Шевченка в збірній? Якщо так, то як оцінюють його роботу?

- Оцінка тренерської роботи Шевченко - достатньо велика. Він має чудову пресу. Особисто можу прогнозувати , що незабаром він разом зі своїм італійським тренерським штабом може претендувати на роботу в клубі Серії А. Можливо, в тому ж "Мілані", із керівниками якого він має гарні дружні стосунки, особливо із Пауло Мальдіні. Також слід відзначити, що під час матчу будуть проведені акції задля вшанування пам'яті загиблих під час руйнування мосту в Дженові. Трансляція гри збірних відбудеться на центральному каналі Rai Uno.

Багато розмов вже не один рік про кадровий голод у збірній Італії. Наскільки збірна відчуває дефіцит гравців та в чому причина такої ситуації, що італійських футболістів високого класу небагато?

- Про кадровий голод говорить і Манчіні. Насамперед, це пояснюється тим , що в клубах Серії А грає багато іноземців. Вибір гравців для збірної Італії є не таким вже й великим, а враховуючи той факт , що італійці дуже неохоче їдуть грати закордон, то й звідти тренер не може розраховувати на суттєве поповнення. Критика Манчіні клубів Серії А викликала неоднозначну реакцію журналістів, які вказували Роберто, що під час його роботи в "Інтері" саме й було найменше італійців в складі... Тобто тоді це явище його влаштовувало, а зараз - ні.

У збірній Італії йде зміна поколінь. Нові гравці з Ю-20 та Ю-21 зможуть стати провідними гравцями у майбутньому. Але зараз є так звана діра, яку прагнуть заліпити за допомогою "оріунді", тобто гравців, що мають у походженні італійських предків, або інших країн

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко викликав гравців на найближчі матчі збірної - є несподіванки

В Україні не так давно за схожою процедурою пройшов Марлос, що викликало дискусію у спортивному середовищі. Як в Італії вболівальники та ЗМі сприйняли натуралізацію Жоржиньо?

- Кандидатуру Жоржиньо була прийнята з певним скепсисом , але згодом своєю грою він змусив усіх його критиків замовити. Зараз говорять про можливість надання громадянства й бразильцю із "Наполі" Алану .

Мені мабуть важко коментувати такі рішення, але можу сказати, що це не є вихід ні для Італії, ні для України.Треба працювати над резервами й готувати якісно молодих національних гравців, але мабуть на сьогодні це було рішення покращення гри збірних вже сьогодні.

Збірна України зіграє сьогодні товариський поєдинок із командою Італії у Генуї. Початок - о 21:45.

Зараз ви читаєте новину «"У майбутньому Шевченко міг би очолити "Мілан"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі