Ексклюзиви
неділя, 24 січня 2021 21:00

У Мадриді Роналду запам'ятався суперрезультативністю і проблемами із законом

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього сезону "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах.

Згадуємо переможців попередніх років. У 2008 році нагороду вперше виборов португалець Кріштіано Роналду. Загалом на його рахунку 5 "Золотих м'ячів" – 2008, 2013, 2014, 2016, 2017.

У 2008-му році в історії "Золотого м'яча", найпрестижнішого індивідуального призу в футболі, почалася епоха, яку слід назвати ерою Роналду і Мессі. За останні 12 років тільки один раз трофей діставався не одній з цих живих легенд. Сталося це в 2018-му, коли після блискучого виступу хорватів на Кубку світу-2018 в Росії нагороду вручили Луці Модричу. Всі інші роки "ЗМ" неодмінно діставався Мессі або Роналду. Відразу варто обмовитися, що в період з 2010-го по 2015-й футболісти отримували об'єднаний приз: нагороду найкращому гравцеві року за версією ФІФА і "Ballon d'Or", заснований журналом "France Football", склали в "Золотий м'яч ФІФА". Фактично і те, і інше - премія найкращому футболістові планети. Т Отже, в колекції у Мессі 6 таких нагород, а у Роналду - 5. Саме в 2008-му, про який ми заговорили самому початку оповіді, свій перший "ЗМ" отримав чудовий португалець. Того року "Манчестер Юнайтед" вдруге поспіль виграв АПЛ і став переможцем Ліги чемпіонів, а Кріштіану в 49 офіційних матчах сезону забив 42 голи. Мессі провів рік без трофеїв, тому успіх в суперечці за "ЗМ" з величезним відривом святкував португалець.

Кріштіану Роналду душ Сантуш Авейру - уродженець Фуншала, столиці і порту острова Мадейра. Футболіст народився 5 лютого 1985 року й став четвертою дитиною в сім'ї Марії Долореш душ Сантуш Авейру і Жозе Авейру, у яких на той момент були син і дві дочки. Друге ім'я - Роналду - вони дали дитині на честь президента США Рональда Рейгана. Треба сказати, у Кріштіану з віком проявилися й інші риси, якими володів Рейган, - артистизм і лідерські задатки.

У вісім років захоплений футболом Кріштіану став грати за команду "Андоррінья", в якій працював його батько. У 1995-му Роналду підписав контракт з місцевим "Насьональ", а через два роки пройшов перегляд у "Спортінгу". У 12 років Кріштіану виявився в лісабонському колективі, з якого в 2003-му перейде в "Манчестер Юнайтед". Роналду вже в дитинстві вирізнявся працьовитістю. Тренери академії "Спортинга" згадують, як нерідко заставали Кріштіану, який тренується на самоті пізно ввечері. Результати роботи над собою виявлялися на полі: Роналду прогресував і вже в 16 років потрапив в основу клубу. Причому він став творцем унікального явища, зігравши по ходу одного сезону за всі команди "Спортинга" - три молодіжні (до 16, 17 і 18 років), резервну і основну. Дорослий дебют Кріштіану відбувся 15 серпня 2001 го, коли юний форвард (в "Спортінгу" Роналду спочатку грав в центрі нападу) вийшов на поле в товариській грі проти лісабонського "Атлетіко" і відзначився забитим м'ячем. А через два роки Роналду взяв участь в матчі відкриття стадіону "Жозе Алваладе". "Спортинг" зустрічався з "Манчестер Юнайтед". Клуби давно співпрацювали, між ними існувала програма з обміну тренерами, і жоден лісабонський талант не міг залишитися непоміченим в Манчестері. Карлуш Кейруш, ще в 2002-му став помічником сера Алекса Фергюсона, вже тоді розповів метру про Роналду. Потім в Португалію був відправлений скаут "МЮ". На "Жозе Алваладе" Фергюсон зміг сам оцінити талант юного португальця. Побачивши, як той раз по раз накручує на лівому фланзі Джона О'Ші, сер Алекс був у захваті. Наставник "дияволів" заявив, що не покине стадіон, поки не підпише цього футболіста. "Спортинг" просив залишити Роналду в клубі ще на два роки, але великий шотландець був невблаганний. "Юнайтед" перебив пропозицію "Реала" у вісім мільйонів фунтів, і новий сезон Кріштіану почав в Англії.

  Фергюсон боровся з артистизмом Роналду. Фото Рейтер
Фергюсон боровся з артистизмом Роналду. Фото Рейтер

У "Манчестер Юнайтед" розгорнулася масштабна робота з перевиховання Роналду з яскраво вираженого індивідуаліста в командного гравця. Сер Алекс Фергюсон не раз згадував про те, як Кріштіану перший час отоварювали по ногах на тренувальній базі "МЮ", щоб він не перетримував м'яч. Шотландець в своїй автобіографії назвав португальця найбільш обдарованим гравцем, з яким йому доводилося працювати. А також зазначив, що "Юнайтед" допоміг Роналду стати тим, ким він є, а той додав в гру команди азарту і самовираження.

Наставник "дияволів" заявив, що не покине стадіон, поки не підпише Кріштіано

У перший англійський сезон Роналду не завжди потрапляв до стартового складу "Юнайтед", але регулярно виходив на поле. Португалець отримав в клубі сьомий номер, під яким раніше грав його кумир Девід Бекхем. У збірній Кріштіану отримав 17-й, бо під сьомим виступав Луїш Фігу. По-справжньому про Роналду футбольний світ дізнався після Євро-2004, на якому португальці стали другими, а 19-річний півзахисник забив два голи: в першому матчі турніру проти Греції (1:2) і в півфіналі проти Нідерландів (2:1) . Після програного "європейськими бразильцями" фіналу Кріштіану ридав, і ці кадри до сих користуються популярністю у тих, хто недолюблює великого португальця.

Після Євро-2004 Роналду вже вважався зіркою. За підсумками сезонів 2004/05 і 2005/06 він визнавався найкращим молодим футболістом світу. 29 жовтня 2005-го Кріштіану забив 1000-й гол "МЮ" в АПЛ, вразивши ворота "Мідлсбро". В Англії захоплювалися молодим португальцем, але частенько критикували його за "нирки". Роналду багаторазово звинувачували в симуляції, судді карали його за це "гірчичниками", а сер Алекс і футболісти "МЮ" прикладали максимум зусиль, щоб перевиховати португальця. До 23 років Кріштіану став значно рідше падати без допомоги суперників і набагато більше забивати. Фергюсон використовував його як на фланзі, так і в центрі нападу, якщо в цьому виникала необхідність. У сезоні 2006/07, коли манкуніанці виграли перший за чотири роки чемпіонський титул, Кріштіану забив 17 голів в АПЛ і 23 - у всіх офіційних матчах команди. Тоді проявився характер молодого футболіста, який починав сезон в Англії під свист уболівальників. А все тому, що в чвертьфіналі КС-2006 Роналду буквально змусив суддю видалити з поля одноклубника Вейна Руні. Переживши непрості часи, португалець повернув любов англійських уболівальників. А через рік примножив її, внісши величезний внесок в перемоги "МЮ" в чемпіонаті і Лізі чемпіонів. У сезоні 2007/08 Кріштіану забив 42 голи. З них 31 - у Прем'єр-лізі, 8 - в ЛЧ. Відзначився португалець в тому числі і в московському фіналі найпрестижнішого єврокубку, в якому "Юнайтед" змагався з "Челсі". Основний час матчу завершився внічию 1:1, а в серії пенальті "червоні дияволи" святкували перемогу, незважаючи на промах Роналду. Тоді публіка в черговий раз побачила сльози емоційного Кріштіану. Тільки слизький газон "Лужників", на якому послизнувся Джон Террі, зміг за лічені хвилини змінити їх на посмішку переможця. За підсумками сезону Роналду отримав "Золоту бутсу" як найкращий бомбардир національного чемпіонату і "Золотий м'яч" як найкращий футболіст світу. Це був найкращий сезон Кріштіану Роналду за час його виступів у "Манчестер Юнайтед".

  За "Реал" Роналду забив 450 м'ячів. Фото Рейтер
За "Реал" Роналду забив 450 м'ячів. Фото Рейтер

Перед тим, як перебратися в 2009-му році в мадридський "Реал", Роналду допоміг "МЮ" втретє поспіль виграти чемпіонат Англії (в АПЛ Кріштіану забив 18 м'ячів) і завоювати Кубок ліги. Іспанський гранд полював за португальцем ще з тих часів, коли той був юнаком. У 2008-му з'явилася інформація про те, що Кріштіану сам зацікавлений в переході. І, нарешті, в 2009-му угода відбулася. "Реал" виклав "Манчестеру" 80 мільйонів фунтів, а Роналду став найдорожчим футболістом в історії.

У 438 офіційних матчах за "Реал" Роналду забив 450 м'ячів на будь-який смак і колір

У Мадриді Кріштіану побив усілякі рекорди результативності. В іспанському клубі він остаточно перестав діяти на позиції півзахисника і перейшов в лінію нападу. Португалець став системоутворюючою фігурою команди, яка всіляко намагалася грати на нього. У 438 офіційних матчах за "Реал" Роналду забив 450 м'ячів на будь-який смак і колір. З гри, з пенальті, зі штрафних, головою в височенному стрибку, ударами через себе в падінні. Уже в дебютному сезоні в "Реалі" португалець став найкращим бомбардиром команди, забивши 33 голи. 6 лютого 2011-го Роналду перевершив легендарного Ференца Пушкаша: щоби забити 50 голів за мадридців, Кріштіану знадобився всього 51 матч, тоді як великому угорцю знадобилося 54.

Першим трофеєм Роналду в "Реалі" став Кубок Іспанії-2010/11, а Ла Лігу португалець зі "вершковими" виграв в наступному сезоні. Але головне досягнення мадридців за час гри в клубі Кріштіану, це, звичайно ж, чотири перемоги в Лізі чемпіонів. Спочатку "Реал" виграв кубок в 2014-му, а потім завойовував його тричі поспіль, з 2016-го по 2018-й. Роналду кожен раз ставав одним з головних творців тріумфів мадридського клубу. Починаючи з сезону 2011/12, Роналду забивав в єврокубках не менше 10 голів за розіграш. Коли "Реал" здобув трофей в сезоні 2013/14, португалець відзначився 17 разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращого футболіста світу-2007 запрошували до київського "Динамо"

У наступних трьох випадках, коли "вершкові" святкували євротріумф, Кріштіану забивав 16, 12 і 15 голів відповідно. У 2013, 2014, 2016 і 2017-го португалець визнавався найкращим футболістом планети і отримував "Золотий м'яч". Завоювати трофей в 2018-му йому завадив Лука Модріч, весь інший час це робив Ліонель Мессі.

За час виступу в "Реалі" Роналду запам'ятався не тільки видатними бомбардирськими показниками, а й проблемами з законом. У січні 2019 року Роналду зізнався в скоєнні чотирьох податкових злочинів, які завдали державі шкоди на суму майже в 15 мільйонів євро. Футболіст виплатив іспанській скарбниці 18,8 мільйонів і отримав 23-місячний тюремний термін умовно.

  Роналду не втрачає своєї результативності й у майже 36 років. Фото Рейтер
Роналду не втрачає своєї результативності й у майже 36 років. Фото Рейтер

Перш ніж заговорити про нинішній етап кар'єри Роналду, варто присвятити окрему главу його виступам за збірну Португалії. Зараз ця команда, незважаючи на наявність цілого ряду дуже майстерних футболістів, продовжує асоціюватися з ім'ям свого 35-річного капітана. Для багатьох збірна Португалії - це Кріштіану Роналду і всі інші. Можливо, справа тут далеко не в тому, що Роналду - головна зірка в збірній і не в ключових голах. У фіналі тріумфального для португальців Євро-2016, як ми пам'ятаємо, єдиний м'яч забив далеко не Кріштіану, а скромний форвард Едер. Швидше причина в іншому.

Роналду пережив зі збірною Португалії самі різні часи. У 2004-му він, будучи юнаком, ридав після програного домашнього фіналу. У 2006-му португальці стали четвертими на КС. З цим мундіалем завершилася епоха таких легенд, як Фігу, Руй Кошта, Паулета. На Євро-2008 перед світом постала сильно оновлена ​​збірна Португалії, в якій 23-річний Роналду був лідером і головною надією команди. Але "євробразильці" вилетіли вже на стадії чвертьфіналу, поступившись німцям. Шлях португальців на КС-2010 був ще більш коротким: в 1/8 фіналу їх вибили з боротьби іспанці. На Євро-2012 Кріштіану забив три голи, але його збірна в півфіналі по пенальті поступилася все тієї ж "Червоній фурії". Роналду тоді став першим португальцем, якому вдалося забити на п'яти великих турнірах поспіль. На КС-2014 Кріштіану поїхав, не до кінця відновившись після травми, і в підсумку провалив виступ: Португалія навіть не вийшла з групи. Через всі ці невдачі і труднощі довелося пройти Роналду, щоб в 2016-м у Франції підняти над головою Кубок Європи.

Фінал Євро-2016 напевно бачила велика частина наших читачів. А хто не бачив, той напевно читав або чув про те, як Роналду вже в середині першого тайму отримав травму і покинув поле на ношах. Кріштіану знову плакав, але не через біль, а через те, що Дімітрі Пайєт відняв у нього можливість допомогти збірній в фіналі великого турніру. Зумівши піднятися на ноги, Роналду зайняв місце в технічній зоні поруч з головним тренером Фернанду Сантушем і разом з ним керував командою. В результаті португальці вирвали перемогу в додатковий час, а Кріштіану, який забив на турнірі три голи, був включений в символічну збірну чемпіонату. Роналду по ходу турніру став рекордсменом своєї національної команди за кількістю ігор (128), випередивши Луїша Фігу. На даний момент у Кріштіану 167 матчів за збірну. Крім того, португалець зрівнявся з великим французом Мішелем Платіні за кількістю голів на чемпіонатах Європи - 9.

На його рахунку 101 гол за збірну і з цим показником португалець займає друге місце після іранця Алі Даеї

Через рік після перемоги на Євро-2016 португальці стали третіми на Кубку конфедерацій, а на КС-2018 дійшли тільки до 1/8 фіналу, де програли Уругваю. Роналду на цьому мундіалі забив 4 м'ячі, 3 з них припали на першу гру проти Іспанії. У 2019 м Кріштіану завоював другий трофей зі збірною: португальці стали переможцями першої в історії Ліги націй і відібрали на чемпіонат Європи, який тепер пройде в 2021-му році. Зараз Кріштіану знаходиться на шляху до нового рекорду. На його рахунку 101 гол за збірну і з цим показником португалець займає друге місце після іранця Алі Даеї. Кріштіану вже майже 36, але щось підказує, що побити цей рекорд він встигне.

У липні 2018 го, після дев'яти найбагатших на рекорди і трофеї років, Кріштіану Роналду покинув мадридський "Реал" і став гравцем "Ювентуса". Туринці заплатили за футболіста 112 мільйони євро, а самому португальцю запропонували божевільну зарплату в 30 мільйонів євро в рік. Контракт розрахований до кінця червня 2022 року.

У 77 матчах за "Ювентус" Кріштіано вже забив 67 м'ячів.

Зараз ви читаєте новину «У Мадриді Роналду запам'ятався суперрезультативністю і проблемами із законом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути