вівторок, 14 грудня 2010 15:52

У Формулі-1 введуть "комендантську годину"

У Формулі-1 введуть "комендантську годину"

Міжнародна автомобільна федерація (FIA) ввела в Формулі-1 "комендантську годину" на будь-які роботи з болідами під час Гран-прі. Пункт 30.19 нового спортивного регламенту чемпіонату встановлює шестигодинну заборона на допуск членів команди до машини, який закінчується за чотири години до початку вільних заїздів у п'ятницю і суботу.

"Жоден співробітник команди, який будь-яким чином пов'язаний з обслуговуванням болідів, не допускається на трасу протягом двох шестигодинних періодів, які починаються за десять годин до запланованого часу початку першої і третьої практики вік-енду", - сказано в регламенті.

Таким чином FIA намагається запобігти ситуаціям, подібних до тих, що складалися у Формулі-1 на початку сезону 2010 року. Тоді багато команд під час Гран-прі працювали з болідами цілодобово, аж від відправки машин в закритий парк після кваліфікації. У той же час команди зможуть порушувати це правило, але не більше чотирьох разів за сезон. Така необхідність може з'явитися у випадку аварії чи серйозної поломки машини.

Серед інших змін в регламенті варто відзначити оновлення правил заміни коробки передач. У 2011 році, як і раніше, коробку можна буде міняти лише раз на п'ять гонок. Однак тепер пілотові дозволяється змінити коробку передач без штрафу уперше, коли це стане необхідним. Причому, ця коробка повинна буде допрацювати тільки до кінця вік-енду.

Це правило не поширюється на останній Гран-прі сезону. При цьому воно встановлено тільки на 2011 рік, і буде скасовано після закінчення сезону.

Крім того, FIA уточнила правила зміни шин. Як і раніше, в ході гонки пілот зобов'язаний використовувати обидва типи наданої йому гуми - як жорсткий, так і м'який. Однак у випадку, якщо гонка буде зупинена достроково, і до того моменту пілот не встигне змінити тип покришок, до його часу буде додано 30 секунд.

За матеріалами Лента

Зараз ви читаєте новину «У Формулі-1 введуть "комендантську годину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі