Ексклюзиви
середа, 08 квітня 2020 20:11

Тренер нашого суперника на Євро розповів про зміни у своїй команді

Тренер нашого суперника на Євро розповів про зміни у своїй команді
Рональд Куман вважає фаворитом Євро Бельгію. Фото AFP

Головний тренер збірної Нідерландів розповів про свої погляди на футбол, а також обговорив потенційне повернення в Барселону.

В ексклюзивному інтерв'ю для Marca головний тренер збірної Нідерландів Рональд Куман обговорив проблеми сучасного голландського футболу, збірну Іспанії і можливість стати тренером Барселони.

- Як зараз йдуть справи у збірної Нідерландів?

Ми не вийшли на останній чемпіонат світу, у нас був великий спад. Хоч це і може трапитися з кожною країною, не думаю, що таке сталося би з Іспанією чи Італією, тому що у них набагато більше конкурентні внутрішні чемпіонати, ніж в Нідерландах.

Сильно позначилося те, що кар'єру в збірній завершили такі гравці, як Уеслі Снейдер, Ар'єн Роббен, Рафаель ван дер Ваарт, Робін ван Персі. У нас є талановиті гравці, наприклад, Френкі де Йонг або Маттейс де Лігт, але багатьом молодим футболістом потрібен час.

- Голландський стиль гри не обговорюється, незалежно від тих поганих результатів?

Нашим командам завжди важко проти іноземних, тому що ті дуже сильні фізично. У нас атакуючий стиль гри, ми любимо домінувати ... але потрібна і "фізика", щоб перемагати, а нам її не вистачає.

Найкращий приклад - протистояння Аякса і Хетафе. Хетафе багато критикували в Нідерландах за затримку часу, за те, що вони каталися по газону. Але іспанці просто зіграли в свій футбол. Всім хочеться бачити чистий матч, який триває 90 хвилин, але в матчі-відповіді було зіграно 42. Однак виступ Хетафе було екстраординарним.

У нас є багато 18-річних гравців необхідного рівня. Але їм не вистачає фізичних і ментальних якостей. Важливо знати, як витягти найкраще з них, хоч ти не завжди хочеш грати в привабливий футбол. Іноді тобі потрібно більше захищатися, а для нас це дійсно важко. Чи не все зав'язано на триманні м'яча, є більше способів виграти футбольний матч.

Універсальність в такому випадку стає все більш важливою.

У Барселоні, наприклад, завжди потрібно грати красиво. Але футбол рухається вперед. Є ймовірність отримати те, що трапилося в Римі.

Вважається, що найпривабливіший футбол - при схемі з трьома форвардами. Однак деякі команди грають красиво з 4-4-2 або з п'ятьма захисниками, як Аталанта, це теж щось прекрасне. Мені подобається смілива філософія, але результат в кінцевому підсумку - найголовніше.

Мені подобається смілива філософія, але результат в кінцевому підсумку - найголовніше

Ви нещодавно обіграли Англію, Німеччину і чемпіонів світу. Що вам найбільше сподобалося у вашій команді?

Переломними були два матчі з Францією в Лізі націй. Ми програли 1:2 на виїзді, тому що почали гру зі страхом. Але потім у нас з'явилося відчуття, що ми можемо боротися з ними, що ми не гірші. Нам потрібно було захищатися краще, проте після гри у нас було гарне відчуття. Два місяці по тому ми перемогли французів 2:0 і, можливо, це був поки що найкращий наш матч. Усвідомлення того, що ми можемо обіграти великого противника майже так само важливо, як і наявність якісних гравців.

Нідерланди знову стають сильнішими.

Так. У нас є футболісти, які боролися за Лігу чемпіонів - наприклад, ті, які обіграли Реал 4:1 на Сантьяго Бернабеу в минулому сезоні. Це було вкрай важливо для них. Ще у нас хороша школа, тому що тиск в чемпіонаті Нідерландів невисокий, молоді футболісти можуть грати і вдосконалюватися. Деякі вже не грають в Ередівізії, але служать прикладом для нас. Де Лігт в Ювентусі, де Йонг в Барселоні, багато футболістів в англійській Прем'єр-лізі. Та інтенсивність необхідна нам для зростання.

- Що ви думаєте про збірну Іспанії?

Це дуже сильна команда. Вони можуть виставити три різні склади - і всі будуть однаково сильні. Ми ж таке собі дозволити не можемо. У іспанців є молоді гравці, але також футболісти, які виграли все. У Нідерландах ж ледь знайдуться футболісти, які боролися у великих турнірах. В останніх двох матчах "фурія Роха" активно використовувала ротацію. У нас же склад більш однорідний - хоч ми і не особливо багато тренуємося разом, це нам допомагає.

- Що вам подобається в Іспанії?

Те, що вони завжди хочуть домінувати, перепасовуватися, багато змінюють позицію, дуже гарні технічно. Завдяки своєму досвіду і якості, Іспанія - один з фаворитів найближчого Євро. Важливо стежити за цією командою.

Мені подобається спостерігати за сильними командами, адже їх приклад можна використовувати, щоб стати краще, щоб побачити, чого нам не вистачає. Також важливо бачити, що ми не гірші за них - куди важливіше, ніж обігравати слабких суперників.

- Як ви думаєте, що сталося б, якби відбувся матч між Нідерландами та Іспанією, запланований на 29 березня?

Упевнений, ми б побачили дуже гарний і відкритий футбол, тому що обидві команди люблять грати з м'ячем і забивати. Ми б не вийшли на поле захищатися.

- Вам телефонували з Барселони кілька місяців тому після звільнення Ернесто Вальверде?

Телефонували, але я відмовився, тому що у мене зобов'язання перед національною збірною. Через два роки у мене буде можливість піти. Фактично, у мене два дворічних контракти, так що після чемпіонату Європи прийде час задуматися над майбутнім. Два роки на кожен важливий турнір. Я не міг покинути Нідерланди за три місяці до Євро.

- Було б ризиковано очолювати Барселону в той час?

Ні, не думаю, що таймінг був поганим. Річ у моїх відносинах з Нідерландами. Барселона завжди може вигравати важливі трофеї, у них відмінні футболісти і можливість підписувати кращих. Якби у мене не було контракту - тоді я погодився б без роздумів, всім подобається Барселона. Не важливо, в якому вони стані. Тут пройшли кращі роки мого ігрової кар'єри. Я дуже люблю це місто. Так що сподіваюся, що одного разу я очолю Барселону.

- Що ви бачите в нинішній Барселоні? Її критикують за відсутність глибини, а також з-за малої кількості гольових моментів, хоч вона і володіє м'ячем достатньо часу.

Володіння не так важливо, якщо ти створиш тільки два-три моменти. Грати проти Наполі на виїзді було складно, тому що у неаполітанців було багато гравців за м'ячем, так що було важко розкрити їх оборону і створити момент. Команді потрібні, в першу чергу, швидкі гравці.

Подивіться, які проблеми створив Барселоні Вінісіус. Зараз Барселоні не вистачає глибини складу, їм потрібен хтось з хорошим киснем. У захисті у них гравці з подібними характеристиками. По-моєму, Ансуї Фаті добре справляється завдяки своїй швидкості. Клубу потрібен такий футболіст, як він, тому що інші грають, щоб отримати м'яч.

- А що ви думаєте про Френкі де Йонга в Барселоні?

- Важливо те, що він грає, нехай і не на своїй оптимальній позиції. У національній збірній ми використовуємо його глибше. Але у нас два орієнтованих на оборону півзахисника, а в Барселоні тільки один і два центральних хавбека, а іноді чотири центральних півзахисника.

Я не міг покинути Нідерланди за три місяці до Євро

Позиція Френкі відрізняється від тієї, на якій він грає в збірній і на якій виступав в Аяксі. Зараз він вчиться діяти вище і не так уже й поганий, але це не найкраща його позиція. Я вважаю, краще його використовувати глибше.

- Як думаєте, хто буде найнебезпечнішою командою на Євро-2021?

- У Бельгії є досвід чемпіонату світу в Росії і багато висококласних гравців: Ромелу Лукаку, Еден Азар, Кевін Де Брейне. Захист теж хороша. Це може бути останній шанс Бельгії виграти щось, враховуючи вік деяких їх футболістів. Це може бути їх останній великий турнір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вплине перенесення Євро на наших суперників у групі

Збірна Нідерландів потрапила в одну групу зі збірною України на Євро-2021. Крім них є ще команда Австрії. Четвертий суперник визначиться у вересні.

Зараз ви читаєте новину «Тренер нашого суперника на Євро розповів про зміни у своїй команді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути