неділя, 20 вересня 2020 21:00

Травма врятувала Гулліта від загибелі

Журнал "Франс Футбол" вирішив не присуджувати цього року "Золотий м'яч" – нагороду найкращому футболісту Європи. Ініціатори вважають, що через пандемію коронавірусу не всі гравці були в рівних умовах.

Згадуємо переможців попередніх років. У 1987 році нагороду виграв Рууд Гулліт із Нідерландів.

"Мій улюблений типаж гравця - це той, що не дотримується правил і засад на полі", - сказав якось Гулліт. Гравець неймовірного універсалізму і таланту ніколи не міг спрацюватися з тренерами, які воліють жорстку манеру керування командою. Але якщо Гулліт отримував належну свободу, то разом з ним розкривалася вся команда. "Слабкі гравці повинні тягнутися до зірок", - говорив голландець, прозваний в світі Чорним Тюльпаном. А сам особисто він ніколи нікому не наслідував. Та й не могло у Гулліта бути одного ідеального кумира, тому що він грав всюди. Якщо треба, то залишався в захисті, а коли були потрібні голи, то йшов уперед і забивав. Тільки ван Бастена Гулліт вважав гравцем з іншого виміру. Адже саме тандем з видатним нападником приніс великі перемоги спочатку збірній Голландії, а потім італійському "Мілану". А Гулліта в 1987 році справедливо визнали найкращим гравцем Європи. У футбол повернулася гегемонія голландських футболістів. Фабіо Капелло не зумів виховати Гулліта під себе. Рууд залишився в історії футболістом, що нескінченно обожнює свободу і сміливо виражає особисту думку. "Золотий м'яч" Гулліт присвятив Нельсону Манделі, публічно поділившись своїми політичними переконаннями.

Батько Гулліта (емігрант з Суринаму) був учителем економіки і мав дітей не тільки в офіційному шлюбі. Факт особистий, але в долі самого футболіста теж не буде однієї єдиної любові. Точніше, буде, але особлива, невловима, зате демонстрована всьому світу. Це футбол. Знайомство з грою почалося в амстердамському районі Йордан, а продовжилося в Ауд Весті. Переїхавши на нове місце, Гулліт оселився поруч з Франком Райкардом. Хлопці здружилися не тільки на грунті футболу і музики (вони хотіли організувати свою групу), а й, на жаль, через расизм. Дивно, що на образи майбутні зірки Ораньє натикалися не тільки з боку ровесників, а й від поліцейських.

Батьки Гулліта були зайняті, і футболіст в телефонній розмові запропонував представникам "Аякса" приїхати до них

Виступаючи за команду ДВС, Гулліт привернув увагу тренера юнацької збірної Голландії. Півзахисник до того моменту змінив прізвище (він носив прізвище матері - Рууд Діл). У юнацькій збірній Гулліт познайомився з Рональдом Куманом, з яким запалюватиме в дорослій команді. Гулліт володів, по-перше, шикарною технікою, що дозволяє обігрувати півкоманди суперників перед голом, а, по-друге, фактурними даними, завдяки яким він тренувався зі старшими хлопцями.

  Перед фіналом Євро-88. Фото Рейтер
Перед фіналом Євро-88. Фото Рейтер

Гру Гулліта за юнацьку збірну помітили в "Аяксі" - головному клубі країни. Гравця разом з батьками запросили на переговори. Але батьки Гулліта були зайняті, і футболіст в телефонній розмові запропонував представникам "Аякса" приїхати до них. Природно, в клубі пропозицію Гулліта порахували приниженням, і все спілкування закінчилося. "Вони хотіли мене, але я повинен бути їхати до них - нічого дурнішого в житті не чув", - розповідав гравець. Вчасно підметушився маленький голландський клуб "Гарлем", в якому Гулліт дебютував в 16-річному віці.

"Харлем" вилетів з Ередівізії, але не було б щастя ... У другому голландському дивізіоні Гулліт був визнаний кращим гравцем. "Гарлем" повернувся в еліту, де увірвався на четверте місце. "Аякс" принципово ігнорував прогрес футболіста, якого за 550 тисяч доларів підписав "Фейеноорд". Пристойна сума для 1982 року.

В "Фейєноорді" догравав Йохан Кройф, який відразу розгледів в Гулліті задатки великого футболіста. "Він був схожий на кота, з легкої і недбалої грацією виконував свій діапазон завдань на поле", - сказав про Гулліта Летючий Голландець. Молодий футболіст до кінця не розумів, якої величини перед ним гравець. "Ми пишаємося командою Кройфа 74-го, але ми толком нічого не знаємо у великому футболі", - Гулліт розумів, що гру необхідно міняти, але як? Разом з Кройфом вони виграли чемпіонат Голландії, в якому Рууд почав виступати на позиції півзахисника. Бо в "Гарлемі" він грав в обороні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бєланов виграв "Золотий м'яч" у найдраматичнішому матчі збірної Лобановського

З "Фейєноорда" Гулліт вперше поїхав у розташування збірної. Довгим відрядження не вийшло. Так, просто познайомитися. Тренери збірної потихеньку підводили Гулліта до складу, в якому він стане основним після 1984 року, коли його визнають найкращим футболістом країни.

ПСВ, який придбав Гулліта в 1985 році за 600 тисяч доларів, розгледів в Рууді потенціал нападника. З Гуллітом в складі ПСВ не тільки завоював золоті медалі, а й захистив їх у наступному сезоні. Рууд був лідером команди - 24 голи в перший рік, 22 - у другий. І це під шквалом негативу з боку уболівальників "Фейєноорда", які вважали Гулліта зрадником.

6 червня він повинен був летіти в Парамарібо на товариський матч проти збірної футболістів з Суринаму. Літак розбився при посадці, всі пасажири загинули

У 1987 році його трансфер в "Мілан" став рекордним. Президент "россонері" Сільвіо Берлусконі заплатив за голландця за 8,9 мільйонів доларів. Гулліт легко влився в нову команду, в якій грав його знайомий з "Аякса" Марко ван Бастен. І поки ван Бастен акліматизувався в Італії, Гулліт взяв на себе функції бомбардира. Найяскравіший приклад - феєричний матч проти "Наполі", в якому команда Марадони залишилася з 1:4 на табло. У голосуванні France Football у Гулліта не було конкурентів - "Золотий м'яч" дістався Чорному Тюльпану, який при врученні висловив підтримку головному борцю з апартеїдом. Італійці були в шоці, а весь світ у захопленні!

  Гулліт виграв усі можливі трофеї з "Міланом" Фото Googl.com
Гулліт виграв усі можливі трофеї з "Міланом" Фото Googl.com

Але ще більше Гулліта полюбили після переможного для Голландії чемпіонату Європи 1988 року. Фінал проти збірної СРСР - це не тільки шедевр ван Бастена, але і гол "з другого поверху" у виконанні Гулліта. А потім був розкішний сезон з "Міланом", в який ще прийшов Франк Райкард. "Россонері" дійшли до фіналу Кубка європейських чемпіонів, в якому був битий румунський "Стяуа", а Гулліт, що тільки-но повернувся після травми, оформив дубль. У наступному році "Мілан" захистив трофей, але Гулліт в фіналі не заб'є, а зробить гольову передачу.

Сам про себе Гулліт завжди говорив, як про людину, якій щастить. Наприклад, травма правого коліна, яку він отримав в півфіналі Кубка європейських чемпіонів-89 проти "Реала", врятувала йому життя. 6 червня він повинен був летіти в Парамарібо на товариський матч проти збірної футболістів з Суринаму. Лікарі "россонері" заборонили це, і він залишився в Італії. Літак розбився при посадці, всі пасажири загинули. Після Гулліт зізнався, що цей епізод свого життя йому не забути вже ніколи.

Згасання кар'єри почалося з провального Кубка світу 1990 року, коли Нідерланди вибули на ранній стадії. Гулліт списав невдачі на фізичну втому після складного сезону. Насправді, півзахисник пройшов пік і поступово почав згасати. Коли "Мілан" очолив Фабіо Каппело, він узагалі не побачив в Гулліті гравця основи. Щоб довести свою спроможність, голландець перебрався в "Сампдорію", в якій забиив 15 голів і завоював Кубок Італії. Берлусконі захоче гравця назад, але "побороти" Капелло не зможе.

Перейшовши в "Челсі", Гулліт став одним з перших великих гравців, які вирушили грати в Англії. Спочатку він на поле діяв як вільний захисник, потім його статус в клубі змінився на незвичайний - граючий тренер. Гулліту ніколи не подобалося в Англії, але саме тут він, по суті, перезапустився в футболі, почавши тренерську кар'єру.

  У футболці "Челсі". Фото Рейтер
У футболці "Челсі". Фото Рейтер

Керуючи командою прямо на полі, Гулліт привів її до перемоги в Кубку Англії, ставши першим тренером-легіонером, який виграв трофей. Але коли в наступному сезоні у голландця виникли розбіжності з керівництвом, ті не подивився, що "Челсі" йшов в чемпіонаті другим, і відправили Гулліта у відставку. "Я перебував у шоці 3 місяці", - розповідав Гулліт, якого звільнили близькі йому люди.

З Англії Гулліт відразу не поїхав. Його запросив "Ньюкасл", який під керівництвом Рууда прорвався у фінал Кубка Англії, схоже, улюбленого турніру голландця. Успішній ході кар'єри знову завадив конфлікт. Тепер Гулліт посварився з Аланом Ширером, в підтримку якого виступили вболівальники, і з голландцем довелося розлучитися. Гулліт повернувся на батьківщину, де невдало протягом сезону попрацював з "Фейєноордом", звідки був призначений в "Лос-Анджелес Гелаксі". Величезна для МЛС зарплата Гулліта не врятувала команду від серії поразок.

Взимку 2011 року Гулліта занесло в грозненський "Терек". Зрозуміло, що погодитися на роботу в Росії голландець міг тільки при зарплаті більшої, ніж в МЛС. Але стабільної гри у "Терека" при Гулліта не було. Перед головним тренером поставили ультиматум, який він не виконав. Гулліт у всіх інтерв'ю після відставки називав Росію ненормальною країною, заявляючи, що тільки завдяки йому в світі дізналися про існування команди "Терек".

Зараз ви читаєте новину «Травма врятувала Гулліта від загибелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі